Advarer mot bruk av desinfeksjonsmidler

UNØDVENDIG: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål, Dag Berlid, mener at bruken av desinfeksjonsmidler stort sett kun tjener de som produserer og selger det (Foto: Hanna Sundquist)
UNØDVENDIG: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål, Dag Berlid, mener at bruken av desinfeksjonsmidler stort sett kun tjener de som produserer og selger det (Foto: Hanna Sundquist)

Tror du at bruk av desinfeksjonsmidler flere ganger daglig er med på å gjøre deg frisk? De lærde strides om desinfeksjonsmidler egentlig gir noen gevinst.

Blir du også skremt av å tenke over alle bakteriene som florerer rundt oss i det daglige liv?

Etter å ha tatt i håndtaket på bussen, slått koden i bankterminalen og ført rundt på en handlevogn, er det betryggende å fiske opp antibacen fra veska for å drepe alle bakteriene du har fått på hendene.

Men er desinfeksjonsmiddelet utelukkende med på å gjøre oss friske? Ifølge overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus, Dag Berlid, dreper antibacen flere av bakteriene vi faktisk trenger for å fungere.

– Bruken av desinfeksjonsmidler tjener stort sett kun de som produserer og selger de. Jeg synes håndsprit bør reserveres til medisinsk bruk, sier han til Kvinneguiden.

Giftstoffet triklosan

Videre forteller han at du ved overdreven bruk av håndsprit kan danne resistens mot stoffet triklosan som du kan finne i noen desinfeksjonsmidler. Dette er et giftstoff som bryter ned den naturlige bakteriefloraen i kroppen. Det kan dermed svekke immunforsvaret ditt og gjøre deg syk.

– Det er vanvittig at dette stoffet tilsettes i blant annet desinfeksjonsmiddel, tannpasta og vaskemidler, sier han og fortsetter:

– Antibac er overflødig i de fleste tilfeller, og jeg synes det bør reserveres til bruk ved epidemier eller i sykehus. Til daglig ser jeg ingen grunn til å bruke det, kanskje bortsett fra i utlandet der du ser at det er dårlige hygieniske forhold, sier Berlid.

Det er også stor forskjell i hvor effektive ulike håndspritprodukter er.

Ingen grunn til hysteri

Infeksjonslegen understreker at overdreven bruk av håndsprit kan drepe flere nødvendige bakterier, og at det ikke er noen grunn til å være hysterisk ved bruk av desinfeksjonsmiddel.

– Vi lever godt med de fleste bakterier. Vi har ti ganger så mange bakterier som kroppsceller. Hvert individ har cirka to kilo bakterier som vi ikke kan leve uten, hevder overlegen.

Han har et klart tips hvis du vil kvitte deg med farlige bakterier:

– Vask deg med såpe og vann når du har vært på toalettet, skal lage mat eller er skitten på hendene.

Bilde

I VESKA: De fleste har hånddesinfeksjonsmiddel i veska. Har det egentlig noen hensikt? © Hanna Sundquist

– Umulig å overdrive bruken

Ann Mari Dybdahl, markedssjef hos Antibac AS, er uenig. Hun mener at det i mange tilfeller er helt nødvendig å bruke desinfeksjonsmiddel.

– Det er ingen farer ved å desinfisere hendene ofte. Dette er en av mange myter som vi stadig hører om som media ofte fremstiller feil. Mange tror at hyppig bruk av antibac ødelegger immunforsvaret, men dette er også feil. Sykepleiere desinfiserer hendene ca 100 ganger per dag, sier hun til Kvinneguiden.

Videre forteller hun at du kan bruke håndsprit så mye du vil uten at det har noen negative effekter.

– Antibac inneholder ikke triklosan eller andre resistensskapende stoffer, men kun forskjellige hudvennlige alkoholer, og det er allment kjent at alkohol ikke gir resistens. Desinfeksjonsmidler som inneholder triklosan, bør ikke brukes, sier Dybdahl.

– Men det utvikles stadig resistens mot antibiotika, og for å redusere bruken av antibiotika er det viktig å unngå smitte og sykdom. Det gjør man enkelt med å ha en god håndhygiene gjennom hele dagen.

Ha flasken tilgjengelig

Dybdahl forteller at for en person med normal hygiene, holder det å desinfisere hendene før man spiser, etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr eller i forbindelse med omgivelser med mange smittepunkter som blant annet kjøpesenter og flyplasser.

– Husk også at man som regel spiser mye mer enn bare frokost, lunsj og middag. Det er ofte et eple i bilen, en pølse på bensinstasjonen eller en is etter jobb. Da er det enkelt å ha med en flaske antibac i veska eller noen våtservietter som også fjerner smuss.

Bilde

SÅPE OG VANN: Infeksjonslege, Dag Berlid, anbefaler å vaske hendene med såpe og vann fremfor å bruke håndsprit. © Thinkstock

Midlertidig og permanent flora

Hun forteller videre at floraen av mikroorganismer på huden er inndelt i den permanente flora og den midlertidige flora.

Den permanente flora finnes i hudfettet og blant døde hudceller i den øvre delen av hudens hornlag. Hornlaget fungerer som et skjold der hudfettet og den permanente flora er med på å lage en fysisk, kjemisk og biologisk barriere mot sykdomsfremkallende mikroorganismer og andre skadelige stoffer.

Den midlertidige flora er de mikroorganismene som hendene blir forurenset med.

– Den permanente floraen skal ikke vaskes bort. For det første er den nærmest umulig å fjerne mekanisk, og for det andre er den permanente flora nyttig for ditt eget infeksjonsforsvar. Den midlertidige floraen er derimot lett å vaske bort, og ikke minst viktig å vaske bort.

– Ved bruk av antibac fjerner du kun den midlertidige floraen, slik at du fortsatt har din egen bakterieflora på hendene selv etter ofte og gjentatt bruk av antibac, sier Dybdahl.

Hun forstår at noen kan utvikle tvangstanker rundt håndhygiene, men at det heldigvis finnes behandling for dette.

– Vi vasker oss for lite

Nina Kristine Storknes, seniorrådgiver i avdelingen for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, mener at mange slurver med håbdhygienen.

– Det er ingen begrensninger for hvor ofte håndhygiene skal utføres, verken med håndvask eller hånddesinfeksjon. Som oftest er håndhygienen for dårlig, sier hun til Kvinneguiden.

Videre forteller hun at studier viser at selv helsearbeidere i snitt utfører håndhygiene kun i 40 prosent av de situasjonene de burde ha vasket hendene i henhold til de retningslinjene som gjelder.

– Det er kommet flere studier som viser at både foreldre og barns sykelighet reduseres når håndhygienen er god. Hendene fungerer som mellomledd for smittespredning ved at man berører urene flater og deretter tar på andre personer eller gjenstander i miljøet, sier Storknes.

Viktigere nå enn på lenge

Tina Bogetvedt, hygienesykepleier i Smittevernsenteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge, understreker også viktigheten av å vaske hendene nøye.

– Stadig flere bakterier utvikler resistens mot antibiotika, så barndommens lære om å vaske hendene etter toalettbesøk og før måltider er viktigere nå enn på lenge, sier hun til Kvinneguiden.

Likevel anbefaler hun å være oppmerksom på at god håndvask har sin plass.

Desinfeksjonssprit er ikke effektivt ved tilsølte hender. Da er det såpe og vann som gjelder. Bruk rikelig med tid på håndvasken, og husk alle overflater på hendene, sier Bogetvedt.

Kan gi falsk trygghet

Hygienesykepleieren stiller seg for øvrig positiv til hyppig bruk av desinfeksjonsmiddel.

– I tillegg til at håndspriten er en god nødløsning når ikke håndvask er tilgjengelig, inneholder også håndsprit glyserol. Dermed blir ikke hendene tørre og såre ved hyppig håndhygiene. Når håndvask med såpe og vann benyttes, bør du eventuelt bruke fuktighetskrem slik at hendene ikke tørker ut.

Hun advarer mot at hånddesinfeksjonsmiddelet kan gi falsk trygghet.

– Dersom du ikke bruker desinfeksjonsmiddeler til rett tid og ved riktig metode, har den ingen effekt. Bruk rikelig mengde middel og gni inn på alle overflater av hendene. Husk tommelen!

Les også:

Dopapir på dosetet er fullstendig unødvendig

Denne maten skjerper hjernen din

Quiz: Hva kan du om ekstreme dietter?

Denne saken ble først publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk
Siste nytt
18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus