Meny

Advarer mot bruk av desinfeksjonsmidler

UNØDVENDIG: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål, Dag Berlid, mener at bruken av desinfeksjonsmidler stort sett kun tjener de som produserer og selger det (Foto: Hanna Sundquist)
UNØDVENDIG: Overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål, Dag Berlid, mener at bruken av desinfeksjonsmidler stort sett kun tjener de som produserer og selger det (Foto: Hanna Sundquist)

Tror du at bruk av desinfeksjonsmidler flere ganger daglig er med på å gjøre deg frisk? De lærde strides om desinfeksjonsmidler egentlig gir noen gevinst.

Blir du også skremt av å tenke over alle bakteriene som florerer rundt oss i det daglige liv?

Etter å ha tatt i håndtaket på bussen, slått koden i bankterminalen og ført rundt på en handlevogn, er det betryggende å fiske opp antibacen fra veska for å drepe alle bakteriene du har fått på hendene.

Men er desinfeksjonsmiddelet utelukkende med på å gjøre oss friske? Ifølge overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus, Dag Berlid, dreper antibacen flere av bakteriene vi faktisk trenger for å fungere.

– Bruken av desinfeksjonsmidler tjener stort sett kun de som produserer og selger de. Jeg synes håndsprit bør reserveres til medisinsk bruk, sier han til Kvinneguiden.

Giftstoffet triklosan

Videre forteller han at du ved overdreven bruk av håndsprit kan danne resistens mot stoffet triklosan som du kan finne i noen desinfeksjonsmidler. Dette er et giftstoff som bryter ned den naturlige bakteriefloraen i kroppen. Det kan dermed svekke immunforsvaret ditt og gjøre deg syk.

– Det er vanvittig at dette stoffet tilsettes i blant annet desinfeksjonsmiddel, tannpasta og vaskemidler, sier han og fortsetter:

– Antibac er overflødig i de fleste tilfeller, og jeg synes det bør reserveres til bruk ved epidemier eller i sykehus. Til daglig ser jeg ingen grunn til å bruke det, kanskje bortsett fra i utlandet der du ser at det er dårlige hygieniske forhold, sier Berlid.

Det er også stor forskjell i hvor effektive ulike håndspritprodukter er.

Ingen grunn til hysteri

Infeksjonslegen understreker at overdreven bruk av håndsprit kan drepe flere nødvendige bakterier, og at det ikke er noen grunn til å være hysterisk ved bruk av desinfeksjonsmiddel.

– Vi lever godt med de fleste bakterier. Vi har ti ganger så mange bakterier som kroppsceller. Hvert individ har cirka to kilo bakterier som vi ikke kan leve uten, hevder overlegen.

Han har et klart tips hvis du vil kvitte deg med farlige bakterier:

– Vask deg med såpe og vann når du har vært på toalettet, skal lage mat eller er skitten på hendene.

Bilde

I VESKA: De fleste har hånddesinfeksjonsmiddel i veska. Har det egentlig noen hensikt? © Hanna Sundquist

– Umulig å overdrive bruken

Ann Mari Dybdahl, markedssjef hos Antibac AS, er uenig. Hun mener at det i mange tilfeller er helt nødvendig å bruke desinfeksjonsmiddel.

– Det er ingen farer ved å desinfisere hendene ofte. Dette er en av mange myter som vi stadig hører om som media ofte fremstiller feil. Mange tror at hyppig bruk av antibac ødelegger immunforsvaret, men dette er også feil. Sykepleiere desinfiserer hendene ca 100 ganger per dag, sier hun til Kvinneguiden.

Videre forteller hun at du kan bruke håndsprit så mye du vil uten at det har noen negative effekter.

– Antibac inneholder ikke triklosan eller andre resistensskapende stoffer, men kun forskjellige hudvennlige alkoholer, og det er allment kjent at alkohol ikke gir resistens. Desinfeksjonsmidler som inneholder triklosan, bør ikke brukes, sier Dybdahl.

– Men det utvikles stadig resistens mot antibiotika, og for å redusere bruken av antibiotika er det viktig å unngå smitte og sykdom. Det gjør man enkelt med å ha en god håndhygiene gjennom hele dagen.

Ha flasken tilgjengelig

Dybdahl forteller at for en person med normal hygiene, holder det å desinfisere hendene før man spiser, etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr eller i forbindelse med omgivelser med mange smittepunkter som blant annet kjøpesenter og flyplasser.

– Husk også at man som regel spiser mye mer enn bare frokost, lunsj og middag. Det er ofte et eple i bilen, en pølse på bensinstasjonen eller en is etter jobb. Da er det enkelt å ha med en flaske antibac i veska eller noen våtservietter som også fjerner smuss.

Bilde

SÅPE OG VANN: Infeksjonslege, Dag Berlid, anbefaler å vaske hendene med såpe og vann fremfor å bruke håndsprit. © Thinkstock

Midlertidig og permanent flora

Hun forteller videre at floraen av mikroorganismer på huden er inndelt i den permanente flora og den midlertidige flora.

Den permanente flora finnes i hudfettet og blant døde hudceller i den øvre delen av hudens hornlag. Hornlaget fungerer som et skjold der hudfettet og den permanente flora er med på å lage en fysisk, kjemisk og biologisk barriere mot sykdomsfremkallende mikroorganismer og andre skadelige stoffer.

Den midlertidige flora er de mikroorganismene som hendene blir forurenset med.

– Den permanente floraen skal ikke vaskes bort. For det første er den nærmest umulig å fjerne mekanisk, og for det andre er den permanente flora nyttig for ditt eget infeksjonsforsvar. Den midlertidige floraen er derimot lett å vaske bort, og ikke minst viktig å vaske bort.

– Ved bruk av antibac fjerner du kun den midlertidige floraen, slik at du fortsatt har din egen bakterieflora på hendene selv etter ofte og gjentatt bruk av antibac, sier Dybdahl.

Hun forstår at noen kan utvikle tvangstanker rundt håndhygiene, men at det heldigvis finnes behandling for dette.

– Vi vasker oss for lite

Nina Kristine Storknes, seniorrådgiver i avdelingen for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, mener at mange slurver med håbdhygienen.

– Det er ingen begrensninger for hvor ofte håndhygiene skal utføres, verken med håndvask eller hånddesinfeksjon. Som oftest er håndhygienen for dårlig, sier hun til Kvinneguiden.

Videre forteller hun at studier viser at selv helsearbeidere i snitt utfører håndhygiene kun i 40 prosent av de situasjonene de burde ha vasket hendene i henhold til de retningslinjene som gjelder.

– Det er kommet flere studier som viser at både foreldre og barns sykelighet reduseres når håndhygienen er god. Hendene fungerer som mellomledd for smittespredning ved at man berører urene flater og deretter tar på andre personer eller gjenstander i miljøet, sier Storknes.

Viktigere nå enn på lenge

Tina Bogetvedt, hygienesykepleier i Smittevernsenteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge, understreker også viktigheten av å vaske hendene nøye.

– Stadig flere bakterier utvikler resistens mot antibiotika, så barndommens lære om å vaske hendene etter toalettbesøk og før måltider er viktigere nå enn på lenge, sier hun til Kvinneguiden.

Likevel anbefaler hun å være oppmerksom på at god håndvask har sin plass.

Desinfeksjonssprit er ikke effektivt ved tilsølte hender. Da er det såpe og vann som gjelder. Bruk rikelig med tid på håndvasken, og husk alle overflater på hendene, sier Bogetvedt.

Kan gi falsk trygghet

Hygienesykepleieren stiller seg for øvrig positiv til hyppig bruk av desinfeksjonsmiddel.

– I tillegg til at håndspriten er en god nødløsning når ikke håndvask er tilgjengelig, inneholder også håndsprit glyserol. Dermed blir ikke hendene tørre og såre ved hyppig håndhygiene. Når håndvask med såpe og vann benyttes, bør du eventuelt bruke fuktighetskrem slik at hendene ikke tørker ut.

Hun advarer mot at hånddesinfeksjonsmiddelet kan gi falsk trygghet.

– Dersom du ikke bruker desinfeksjonsmiddeler til rett tid og ved riktig metode, har den ingen effekt. Bruk rikelig mengde middel og gni inn på alle overflater av hendene. Husk tommelen!

Les også:

Dopapir på dosetet er fullstendig unødvendig

Denne maten skjerper hjernen din

Quiz: Hva kan du om ekstreme dietter?

Denne saken ble først publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:02 Aalesund vant på overtid – storseier for Start20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten
Siste nytt
20:02SportAalesund vant på overtid – storseier for Start20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus