Sjøvett på sommertimeplanen

SEILSETTING: Sommerskoledeltakerne er snart klare for sin aller første seiltur. Instruktør på Redningsselskapets sommerskole på Bygdøy, Johannes Arnhoff Hagen, hjelper med å få de siste detaljene på plass.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langs hele norskekysten skal Redningsselskapet lære barn om sikkerhet til sjøs i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Redningsselskapets sommerskoler

Redningsselskapets sommerskole er et aktivitetstilbud på dagtid for unge mellom 9 og 13 år. I løpet av en ukes kurs lærer man om båtvett og sjøliv på en morsom og praktisk måte.

På Redningsselskapets hjemmesider finner du informasjon om påmelding og hvor og når sommerskolen tilbys i landets ulike fylker. Prisen er i år 1600 for medlemmer og 1900 for ikke-medlemmer.

Sommeren 2014 tilbys sommerskolen følgende steder: Alta, Tromsø, Harstad, Bodø, Namsos, Trondheim, Sandøy, Ålesund, Kjeldsund, Florø, Måløy, Bergen, Hafrsfjord, Stavern, Moss, Oslo, Kapp, Lillehammer og Tønsberg.

– Er det noen som må på do?, roper Pernille Ensrud, mens «haiene», «krabbene» og «rekene» virrer rundt på jakt etter redningsvest og solkrem. Når 25 barn i alderen ni til 13 år skal ut i båt, er det mange essensielle ting som er lett å glemme. De punktene som har med sjøsikkerhet å gjøre, skal barna lære på Redningsselskapets sommerskole.

– Hovedfokus er å bli trygg på sjøen. Barna lærer å mestre både robåt, motorbåt og seilbåt. I tillegg snakker vi mye om sikkerhet, slik som viktigheten av å bruke redningsvest og hva man skal gjøre hvis man faller i vannet, forteller Pernille Ensrud, som denne uka er ansvarlig for sommerskolen på Bygdøy.

Sommerskolen arrangeres ikke bare i Oslo. Fra Alta i nord til Stavanger i sør tilbyr Redningsselskapet en ukes sommerkurs for barn. Selv ved innsjøen Mjøsa kan de by på kurs på to ulike steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kursopplegget varierer litt fra sted til sted. Men felles er vel at man lærer om båtliv på en morsom og sosial måte, sier Ensrud.

Les også: 40 år i tjeneste for Lindesnes fyr

Forebyggende moro

I år er det tolvte gangen Redningsselskapet tilbyr sommerskole for barn.

– Vi startet så smått i Tønsberg det første året. Nå har vi tilbud langs hele kysten, forteller prosjektleder i Redningsselskapet, Lars-Erik Hagen.

– Sommerskolen er en viktig del av vårt forebyggende arbeid. Gjennom barna når vi også de voksne. Barn er for eksempel flinkere enn de voksne til å bruke vest, og vi mener det er de unges fortjeneste at vestbruken har økt, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om sommerskolen er et tilbud for dem fra ni til 13 år, har Redningsselskapet tilbud for barn i alle aldre.

– De yngste kan bli med i Eliasklubben, mens ungdom mellom 14 og 17 år har mulighet til å bli med på seilas og ta båtførererprøven i sommer, forteller Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oppfordrer nordmenn til å bli hjemme i sommerferien

Jomfrutur ved roret

På sommerskolen på Bygdøy ble første kursdag tilbrakt i robåt. Nå, på kursets andre dag, skal barna få prøve seg i både seilbåt og motorbåt. I tillegg er det lagt opp til krabbefiskekonkurranse mellom gruppene barna er delt inn i, grupper som de selv har gitt navn som «haiene», «spekkhoggerne» og «krabbene».

– Vet dere hva dette er? spør kurslederen, og holder opp noe av utstyret til seilbåten.

– Ror og kjøl! kommer det raskt fra et av barna.

– Vet dere hva kjølen gjør? fortsetter kurslederen, mens barna ivrig svarer videre. For mange av dem er det første tur ut i seilbåt.

– Jeg har aldri seilt før, så det blir spennende å prøve, sier Teo Moura, mens han og de andre kursdeltakerne får hjelp til å få opp seilene.

Håvard Haarvik drømmer om egen båt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er på sommerskolen fordi jeg ønsker meg motorbåt. Foreldrene mine mente det var en god start å lære å kjøre båt først, påpeker han.

Les også: Reiselivet forventer strøken sommersesong

Fin sommerjobb

Også for kurslederne er sommerkursene en fin sommeropplevelse.

– Dette er det sjette året mitt. Det er en veldig fin sommerjobb, selv om det selvfølgelig ikke alltid er like fint vær som i dag, sier Ensrud.

Foreløpig har det meste gått på skinner.

– Jeg har vært instruktør i fem år nå, så jeg har jo opplevd en del, sier Johannes Arnhoff Hagen.

– Vi har hatt noen hendelser når det blåser mye, med seilbåter med kurs rett mot Color Line og slik. Men vi har god kontroll, så hittil har det heldigvis alltid gått bra, sier han.

– Vi holder oss alltid nær land. Og skulle noen havne i vannet, er jo vanntemperaturen slett ikke verst nå, smiler Ensrud.