Ikke betal ekstra for grillmaten

ENKELT: Å marinere grillkjøttet selv er enkelt, godt og rimelig, og du trenger få ingredienser. (Foto: BERIT B. NJARGA)
ENKELT: Å marinere grillkjøttet selv er enkelt, godt og rimelig, og du trenger få ingredienser. (Foto: BERIT B. NJARGA)

Lager du marinade selv, blir det billigere - og bedre.

Grillsesongen er i full gang, og butikkene flommer over av spesielle grillprodukter, deriblant en rekke varianter av ferdigmarinert kjøtt.

Vi har sett nærmere på hvor mye ekstra man betaler for å få kjøttet ferdig marinert, og viser deg dessuten hvor enkelt du kan gjøre det selv.

Denne gillmaten er best, ifølge ekspertene

Store prisforskjeller

Vi har sjekket priser på seks typer kjøttvarer: Entrecote, indrefilet og ytrefilet av svin, nakkekoteletter, kyllingfilet og kyllingklubber.

Vår prissjekk viser at ferdigmarinert kjøtt alltid er dyrere, og i noen tilfeller nærmer det seg dobbel pris.

I tabellen under kan du se eksempler på dette. Vi har sammenlignet tilsvarende varer, i samme type forpakning, og gjort sammenligningen av enkeltproduktene i samme butikk.

Se hvordan det gikk da vi testet Grillbot - vaskeroboten for grillrister

Derfor er marinering lurt

Ifølge MatPrat er hensikten med marinering å gi kjøttet bedre mørhet, smak, utseende, stekeegenskaper og holdbarhet. Dermed bør en marinade inneholde smak, olje og syre for å oppnå ønsket hensikt.

Det er syren som gjør kjøtte tmørere, fordi den bryter ned kjøttets bindevev slik at strukturen nedbrytes. Dessuten gir syre bedre holdbarhet. Olje tilsettes blant annet for å gjøre kjøttet saftigere og gi bedre stekeegenskaper.

Fint vær? Lag is på ett minutt

Slik marinerer du grillkjøttet

Vi har laget en honningmarinade som passer godt til svinekjøtt, for å vise hvor enkelt det kan gjøres.

Du trenger følgende ingredienser:

  • 2 båter hvitløk
  • 2 ts koriander
  • 2 ss sennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 4 ss olivenolje

Finhakk hvitløk og koriander, og ha det over i en brødpose. Tilsett resten av ingrediensene, og legg i kjøttet som skal marineres, i dette tilfellet har vi brukt en indrefilet av svin.

Vi har latt kjøttet marinere i fem timer, men ifølge MatPrat "kryper" marinaden innover i kjøttet med cirka en centimeter i døgnet. Er det snakk om et større kjøttstyke, trenger det derfor noen dager for å bli gjennommarinert.

Vil du at det skal gå fortere, kan du skjære dype snitt i kjøttet med en skarp kniv og gni og masser marinaden godt inn i gropene.

Erfaringsmessig kan du ta det du måtte ha i huset til å lage marinade med, eller du kan sjekke ut flere av MatPrats oppskrifter på deres nettside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus