Ikke betal ekstra for grillmaten
Lager du marinade selv, blir det billigere - og bedre.
Grillsesongen er i full gang, og butikkene flommer over av spesielle grillprodukter, deriblant en rekke varianter av ferdigmarinert kjøtt.
Vi har sett nærmere på hvor mye ekstra man betaler for å få kjøttet ferdig marinert, og viser deg dessuten hvor enkelt du kan gjøre det selv.
Denne gillmaten er best, ifølge ekspertene
Store prisforskjeller
Vi har sjekket priser på seks typer kjøttvarer: Entrecote, indrefilet og ytrefilet av svin, nakkekoteletter, kyllingfilet og kyllingklubber.
Vår prissjekk viser at ferdigmarinert kjøtt alltid er dyrere, og i noen tilfeller nærmer det seg dobbel pris.
I tabellen under kan du se eksempler på dette. Vi har sammenlignet tilsvarende varer, i samme type forpakning, og gjort sammenligningen av enkeltproduktene i samme butikk.
Se hvordan det gikk da vi testet Grillbot - vaskeroboten for grillrister
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDerfor er marinering lurt
Ifølge MatPrat er hensikten med marinering å gi kjøttet bedre mørhet, smak, utseende, stekeegenskaper og holdbarhet. Dermed bør en marinade inneholde smak, olje og syre for å oppnå ønsket hensikt.
Det er syren som gjør kjøtte tmørere, fordi den bryter ned kjøttets bindevev slik at strukturen nedbrytes. Dessuten gir syre bedre holdbarhet. Olje tilsettes blant annet for å gjøre kjøttet saftigere og gi bedre stekeegenskaper.
Fint vær? Lag is på ett minutt
Slik marinerer du grillkjøttet
Vi har laget en honningmarinade som passer godt til svinekjøtt, for å vise hvor enkelt det kan gjøres.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDu trenger følgende ingredienser:
- 2 båter hvitløk
- 2 ts koriander
- 2 ss sennep
- 1 ss sitronsaft
- 4 ss olivenolje
Finhakk hvitløk og koriander, og ha det over i en brødpose. Tilsett resten av ingrediensene, og legg i kjøttet som skal marineres, i dette tilfellet har vi brukt en indrefilet av svin.
Vi har latt kjøttet marinere i fem timer, men ifølge MatPrat "kryper" marinaden innover i kjøttet med cirka en centimeter i døgnet. Er det snakk om et større kjøttstyke, trenger det derfor noen dager for å bli gjennommarinert.
Vil du at det skal gå fortere, kan du skjære dype snitt i kjøttet med en skarp kniv og gni og masser marinaden godt inn i gropene.
Erfaringsmessig kan du ta det du måtte ha i huset til å lage marinade med, eller du kan sjekke ut flere av MatPrats oppskrifter på deres nettside.