Ikke betal ekstra for grillmaten

ENKELT: Å marinere grillkjøttet selv er enkelt, godt og rimelig, og du trenger få ingredienser. (Foto: BERIT B. NJARGA)
ENKELT: Å marinere grillkjøttet selv er enkelt, godt og rimelig, og du trenger få ingredienser. (Foto: BERIT B. NJARGA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lager du marinade selv, blir det billigere - og bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillsesongen er i full gang, og butikkene flommer over av spesielle grillprodukter, deriblant en rekke varianter av ferdigmarinert kjøtt.

Vi har sett nærmere på hvor mye ekstra man betaler for å få kjøttet ferdig marinert, og viser deg dessuten hvor enkelt du kan gjøre det selv.

Denne gillmaten er best, ifølge ekspertene

Store prisforskjeller

Vi har sjekket priser på seks typer kjøttvarer: Entrecote, indrefilet og ytrefilet av svin, nakkekoteletter, kyllingfilet og kyllingklubber.

Vår prissjekk viser at ferdigmarinert kjøtt alltid er dyrere, og i noen tilfeller nærmer det seg dobbel pris.

I tabellen under kan du se eksempler på dette. Vi har sammenlignet tilsvarende varer, i samme type forpakning, og gjort sammenligningen av enkeltproduktene i samme butikk.

Se hvordan det gikk da vi testet Grillbot - vaskeroboten for grillrister

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er marinering lurt

Ifølge MatPrat er hensikten med marinering å gi kjøttet bedre mørhet, smak, utseende, stekeegenskaper og holdbarhet. Dermed bør en marinade inneholde smak, olje og syre for å oppnå ønsket hensikt.

Det er syren som gjør kjøtte tmørere, fordi den bryter ned kjøttets bindevev slik at strukturen nedbrytes. Dessuten gir syre bedre holdbarhet. Olje tilsettes blant annet for å gjøre kjøttet saftigere og gi bedre stekeegenskaper.

Fint vær? Lag is på ett minutt

Slik marinerer du grillkjøttet

Vi har laget en honningmarinade som passer godt til svinekjøtt, for å vise hvor enkelt det kan gjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger følgende ingredienser:

  • 2 båter hvitløk
  • 2 ts koriander
  • 2 ss sennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 4 ss olivenolje

Finhakk hvitløk og koriander, og ha det over i en brødpose. Tilsett resten av ingrediensene, og legg i kjøttet som skal marineres, i dette tilfellet har vi brukt en indrefilet av svin.

Vi har latt kjøttet marinere i fem timer, men ifølge MatPrat "kryper" marinaden innover i kjøttet med cirka en centimeter i døgnet. Er det snakk om et større kjøttstyke, trenger det derfor noen dager for å bli gjennommarinert.

Vil du at det skal gå fortere, kan du skjære dype snitt i kjøttet med en skarp kniv og gni og masser marinaden godt inn i gropene.

Erfaringsmessig kan du ta det du måtte ha i huset til å lage marinade med, eller du kan sjekke ut flere av MatPrats oppskrifter på deres nettside.