Meny

– Smerter kan redusere sexlyst mer hos kvinner enn hos menn

HODEPINE: «Ikke i kveld, kjære, jeg har hodepine». Ny forskning antyder at kvinner lettere mister lysten på sex som følge av smerte, enn hva som er tilfellet for menn. Foto: Colourbox.com
Ny forskning på mus antyder at kvinner mister lysten på sex ved smerter, mens menn kan ha lyst på sex selv ved store smerter, og at det kan ha en biologisk forklaring.

Amerikanske forskere har undersøkt effekten av smerte på seksuallyst hos mus av begge kjønn.

Studien som er publisert i tidsskriftet Journal of Neuroscience, viser at smerte fra betennelse kraftig reduserte lysten på sex hos hunnmus, mens smertene ikke hadde samme effekt hos hanndyrene.

– Vi vet fra tidligere forskning at kvinners seksuallyst er mye mer påvirket av kontekst enn menns sexlyst, men hvorvidt dette skyldes biologiske eller sosiale/kulturelle faktorer, som oppdragelse og påvirkning fra media, er uvisst, sier psykologiprofessor Jeffrey Mogil ved McGill University, som er medforfatter av studien, i en pressemelding.

– Vårt funn, at hunnmus også viser tegn til å miste seksuallysten når de har smerter, antyder at det kan være en evolusjonær biologisk forklaring på denne effekten hos mennesker, mener professoren.

Les også: – Folk som driver med ekstrem-sex har sterkere psyke

Hunner mistet lysten, hanner like interessert

For å gjennomføre studien, plasserte forskerne musene i et parringsrom som var delt med en barriere, med åpninger som var for små for at hannmusene klarte å komme gjennom dem. Dette gjorde at det var opp til hunndyrene å avgjøre hvorvidt de ville, og eventuelt hvor lenge de ville, tilbringe tid med sin partner av motsatt kjønn.

Hunnene som hadde smerter, tilbrakte mindre tid hos hannen, og resultatet var at det ble mindre seksuell omgang.

Da forskerne ga hunnmusene som hadde smerter, smertestillende medisiner eller lystfremmende medisiner, så de at det økte lysten til å omgås hanndyrene.

Hannmusene ble testet i et parringsrom der det ikke var noen barriere, så de hadde tilgang til hunnmusen så mye de ville. Undersøkelsen viste at lysten på seksuell omgang var totalt uendret ved samme typer smerter som hunnmusen ble utsatt for. Dette til tross for at det ikke var noen forskjell på kjønnenes opplevelse av smerten, ifølge forskerne.

Les også: Én av 200 mødre «ble gravide uten å ha hatt sex»

– Kanskje for å hindre at syke kvinner blir gravide

Professor Mogil understreker at det ikke er kjent hvorvidt kvinners sekslyst påvirkes mer av smerter enn menn. Dersom videre forskning viser at den samme mekanismen finnes hos mennesker, kan det tenkes at det er en måte fra naturens side å forebygge at kvinner som har dårlig helse blir gravide, og dermed får jobben med å fostre opp et barn.

– For menn er jobben gjort, så snart unnfangelsen er over, sier forskeren ifølge Daily Mail.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus