Slik vasker du barnelekene

VASK BADEANDEN: Selv om badelekene er med minstemann i badekaret, trenger de en ekstra vask i blant. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VASK BADEANDEN: Selv om badelekene er med minstemann i badekaret, trenger de en ekstra vask i blant. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Både bamsen, legoklossene og badelekene kan være små bakteriebomber.

Slik vasker du lekene:

Harde plastleker

 • Vask lekene i oppvaskmaskin, vaskemaskin eller oppvaskkummen med såpe og vann
 • Legg lekene i klorin
 • Vær oppmerksom på at plastleker ikke tåler for høy temperatur. Ikke over 60 grader
 • Tørk forsiktig med en fuktig klut på leker som ikke tåler vann

Myke kosedyr og kosetekstiler

 • Vask i vaskemaskinen etter vaskeanvisning

Badeleker

 • Legg lekene i klor hver gang du vasker badet

Uteleker

 • Som inneleker, men husk at disse lekene må vaskes oftere enn leker som brukes inne

(Kilder: Lege Janne Møller-Stray og forsker Ingun Grimstad Klepp)Vær spesielt oppmerksom hvis:

 • Lekene brukes av babyer og ofte puttes i munnen
 • Noen i huset er forkjølet, har omgangssyke eller har andre smittsomme sykdommer
 • Dere har hatt besøk av syke barn
 • Barnet putter leker på venterommet til legen i munnen
 • Dere har hund, katt eller andre husdyr som gjerne snuser og smaker litt på barnas ting

– Ofte kan man se svarte flekker på badeleker. Disse flekkene er sopp, sier lege ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, Janne Møller-Stray.

Hun minner om at også tilsynelatende rene leker, som pekebøker, plastbiler, dukker og altså: badeender, trenger en vask i blant. Foreldre bør derfor gjøre det til en rutine å ta lekene ut av badevannet med en gang småen er ferdig med kveldsbadet.

Leker som får lov til å ligge i badevannet etter at badet er over er nemlig mye mer utsatt for både mugg og fremvekst av bakterier.

– Barnas badeleker renses ved å legges i en kloroppløsning over natten fra tid til annen. Gjør det for eksempel hver gang du vasker badet, råder hun.

Vask med eddik

Det går også an å bruke eddik for å få badelekene rene på innsiden. Da må du først klemme ut alt overflødig vann som befinner seg på innsiden av badelekene, og la dem tørke. Så legger du badelekene i oppvaskmaskinen og bruker eddik og varmt vann som rengjøringsmiddel i stedet for vanlig oppvaskmaskinpulver. Kjør alt på en normal vask. Når lekene er ferdig vasket skyller du de godt med rent vann og legger de til tørk, råder nettstedet Health Guidance.

Vask i vaskemaskinen

Smittemessig trenger du ikke være redd for ditt eget barns lek med egne leker, i følge Møller-Stray ved Folkhelsa.

– Leker man har hjemme, vil hovedsakelig forurenses av barnets egen flora. Man trenger derfor ikke å vaske disse spesielt ofte.

Men leker som går i skytteltrafikk mellom senga, matbordet og lekeplassen bør vies ekstra oppmerksomhet.

– Kosedyr i tøy, som er med overalt, bør vaskes i vaskemaskinen innimellom. Særlig hvis leken er synlig tilskitnet, sier hun.

Les også: Glemmer du å vaske disse bakteriefellene?

Følg vaskeanvisningen

Møller-Stray får støtte fra forsker ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp. Et av hennes arbeidsfelter er nettopp vaskevaner.

– Leker i tekstiler og koseting bør alltid kunne vaskes, og det er viktig at foreldre faktisk gjøre det. Følg da vaskeanvisningen, sier Grimstad Klepp.

Hun forteller at varme bare er en av faktorene som bestemmer hvor ren leken blir. Mengden vann er for eksempel like viktig.

Vask like ofte som huset

Professor i sanitasjon ved Trøndelag Forskning og Utvikling, Oddbjørn Sjøvold har tidligere anbefalt til magasinet Foreldre og Barn, at foreldre lager seg en rutine som sørger for at lekene vaskes regelmessig.

– Vask lekene i oppvaskmaskin, vaskemaskin eller legg dem i fryseren. Dette er spesielt viktig når det gjelder leker til de små barna, som barna tar lekene i munnen.

Gjør som barnehagene

Barnehager bør være enda nøyere med rengjøringen av leker, i følge Janne Møller-Stray.

– Folkehelseinstituttets smittevernbok anbefaler at fellesleker av plast og tre vaskes regelmessig med rengjøringsmidler og varmt vann. Helst hver uke. Tøyleker kan man vaske i vaskemaskinen.

Ønsker du å vaske tre- og plastleker hjemme, kan du også gjøre dette enkelt med såpe og vann.

Smitte på venterommet

– Også på helsestasjoner og venterom hos leger bør lekene få tilsvarende vask som i barnehagen. Her er smittepresset større, sier Møller-Stray.

Hun forteller at det har vært publisert flere studier om smitteoverføring via legekontor, og selv om smitten som oftest vil skje gjennom luftsmitte, kan man ikke se bort fra kontaktsmitte gjennom for eksempel forurensede leker.

Munnsår

Får barnet ditt vonde sår i og rundt munnen, kan også dette skyldes at de har suttet på samme leker som barn med slike munnsår.

– Herpes simplex smitter gjennom direkte kontaktsmitte og gjennom spytt. Jeg kjenner ikke til studier der det er beskrevet overføring av herpes simplex via leker, men kan ikke utelukke at det kan skje, sier Møller-Stray.

Hun forteller at 50-80 prosent av befolkningen får primærinfeksjon med herpes simplex type 1 som barn.

Primærinfeksjon er ofte uten symptomer, men barn som smittes av herpes simplex type 1 kan også få feber og smertefulle blærer i munnen og på leppene.

Saken fortsetter under bildetUTELEKER: Husk at utelekene trenger enda hyppigere vask enn inneleker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com UTELEKER: Husk at utelekene trenger enda hyppigere vask enn inneleker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ulike anbefalinger

Anbefalingene for vask av rengjøring på skoler og i barnehager varierer fra land til land.

– I Sverige anbefales rengjøring av leker minst to ganger i halvåret, så dette er altså sjeldnere enn hva vi anbefaler i Norge. Generelt tenker jeg imidlertid at man må ha ekstra fokus på vask av leker for de små barna som gjerne putter lekene i munnen, sier hun.

Les også: Her vrimler bakteriene

Pass på ved omgangssyke

Det er også lurt å ha et ekstra fokus i forbindelse med utbrudd av omgangssyke.

– Da vil det være viktig å være ekstra nøye med å utføre håndhygiene etter dobesøk og bleieskift for å forhindre at mikrober spres for eksempel til leker, sier hun.

Les også:

Derfor skal du ikke la hunden sleike barnet i ansiktet

Bli kvitt marken

Rydd, gi bort og gled barn i nød

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus