Slik sikrer du sykkelen

Over 16.000 sykkeltyverier ble anmeldt til politiet i 2013. (Foto: PantherMedia)
Over 16.000 sykkeltyverier ble anmeldt til politiet i 2013. (Foto: PantherMedia)

Antallet sykler som blir stjålet øker, men det fins smarte måter å unngå sykkeltyveri på.

Fersk statistikk fra Politiet viser at antallet sykkeltyverier fortsetter å øke, og i snitt blir 45 sykler stjålet hver dag.

Men er det noe du som sykkeleier kan gjøre for å forhindre at sykkelen forsvinner?

Vil du sykle til jobb hele året? Slik gikk det da DinSide hev seg på to hjul en tidlig morgen i desember.

Bruk billig sykkel

I løpet av fjoråret ble hele 16.498 sykkeltyverier anmeldt, viser Politiets kriminalitetsrapport for 2013.

Dette er en økning på 7,4 prosent sammenlignet med 2012. Vil du unngå å havne i denne statistikken i 2014 har Syklistenes Landsforening følgende råd til deg:

– Bruk en billig sykkel, og gjør den personlig. Da blir den mindre attraktiv å stjele eller selge videre, sier Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening til DinSide.

Det er gjerne slik at jo dyrere sykkel, jo mer attraktiv er den for tyvene. Dessuten gjør en malingklatt eller andre kjennetegn at sykkelen blir enklere å kjenne igjen om den plutselig skulle dukke opp til salgs på Finn.no.

Lås fast eller lås inne

I tillegg må du naturlig nok sikre sykkelen.

– Ta med sykkelen inn hvis du kan. Ellers må du bruke en lås som er kraftig nok, så det ikke frister å bryte den opp, sier Tronstad.

Motorsykkellåser skal blant annet være kjent for å være ekstra trygge, men de er også tunge å sykle rundt med. En del av sykkellåsene er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG), selv om bruken av disse ikke uten videre gir mer i erstatning ved et eventuelt tyveri.

Her kan du lese mer om hvordan forsikringsselskapene mener du bør sikre sykkelen.

Hvor er sykkelparkeringene?

Syklistenes landsforening mener også mangelen på sykkelparkeringer har noe av skylda for det store antallet sykkeltyverier hvert år.

– Vi får mange henvendelser om mangelen på sykkelparkeringer, og tror økt tilrettelegging kunne løst en del av problemet. Det er behov for parkering både innendørs og utendørs på synlige steder, sier Tronstad.

Her kan du lese mer om hva du skal gjøre hvis du blir frastjålet sykkelen din.

Les også: Denne låsen kan du ha rundt hofta når du sykler

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus