Meny

Brannen i Lærdal:

Slik snakker du med barn om brannen

STORBRANN: De dramatiske bildene fra Lærdal i helgen, virker skremmende på barna. Det er viktig å snakke med barna om det som har skjedd. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Bilder av flammehav og utbrente hus gjør sterkt inntrykk på barna. Her er rådene som roer ned engstelige barn.

Lærdalsbrannen natt til søndag 19. januar var en katastrofe. En rekke bolighus er nedbrent til grunnen, mange familier har mistet alt de eide.

Dramatiske tv-bilder av brannen har kontinuerlig rullet over skjermen, og papir- og nettavisene har vært preget av krigsoverskrifter, bilder av brannmannskaper som kjemper mot flammene og nedbrente hus.

Det lille lokalsamfunnet ser ut som den reneste slagmarken.

Slike bilder gjør sterkt inntrykk og virker skremmende, ikke minst på barna.

Får med seg mer enn du tror

Med sterke beretninger og bilder som preger nyhetsbildet, er det all grunn til at foreldre husker hvor av-knappen er, slik at barn ikke unødig utsettes for dramatiske inntrykk.

Men når ulykker og katastrofer skjer, nytter det ikke å skjerme barna helt.

– Så store katastrofer når barna på så mange arenaer. Det vi voksne kan gjøre, er å hjelpe dem til å forstå, til å bli trygge. Vi vet at barn plukker opp ting fra media og får med seg mer enn det vi voksne tror de gjør, sier Jon-Håkon Schultz, forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i Oslo.

Les også: Snakk babyspråk til barnet

Må få ryddehjelp

Ofte får barna med seg bare brokker og biter av det som har skjedd, gjennom samtaler med eldre søsken eller lekekamerater. Men de kan mangle livserfaring og nok kunnskap til å sette hendelsene sammen til en helhet.

Derfor er det viktig at den voksne hjelper barnet med å rydde i inntrykkene, ifølge Schultz.

Det beste du kan gjøre, er å snakke med barnet og finne ut hva de har fått med seg.

Inviter barnet til en samtale, det er ikke vanskeligere enn å si: «Har du sett brannen på tv?».

– Den voksne må hjelpe barnet med å sortere det de har fått med seg, og supplere. De må være ryddehjelp for barna. For de minste, er det viktig at foreldrene roer og trygger, slik at de slipper å gå rundt og være redde når de ikke trenger det. God informasjon virker dempende på barns uro.

Slik hjelper du barnet til å takle at det mister et kjæledyr.

Les også: – Sjenerte barn får mer angst i ungdommen

Forståelse gir trygghet

RYDD OPP: Hjelp barna med å sortere i inntrykkene, og suppler med kunnskap, råder Jon-Håkon Schultz ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Foto: PrivatRYDD OPP: Hjelp barna med å sortere i inntrykkene, og suppler med kunnskap, råder Jon-Håkon Schultz ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Foto: Privat

Forklar gjerne for barnet at så store branner som Lærdalsbrannen, skjer veldig sjeldent.

– Gjør et poeng ut av at fordi det er helt uvanlig med store branner, så prater man såpass mye om det på nyhetene. Få tydelig frem at dette ikke er noe som barnet trenger å gå rundt og være redd for til daglig, råder forskeren.

De fleste barn synes brann er skremmende. Gode samtaler bidrar til at barna får økt forståelse, og de blir trygge på at sikkerheten er godt ivaretatt av de voksne.

Les også: Småbarn som snorker blir oftere hyperaktive

Vær klar over at de minste barna, i barnehagealder, ikke klarer å skille mellom reprise og hva som skjer her og nå. Når Nyhetskanalen sender de samme bildene om og om igjen, som tilfellet var etter terrorangrepene mot tvillingtårene i New York i 2001 eller tsunamien i Thailand, vil ikke barnet nødvendigvis forstå at dette har skjedd tidligere.

– Det er først når du snakker med barnet at du finner ut hva det faktisk har fått med seg, og hvilke misforståelser som har oppstått, sier Schultz.

Les også: Slik får du kresne barn til å spise

Snakk om brannsikkerhet

Samtidig som man skal roe ned og trygge, kan slike hendelser også være en god anledning til å snakke med barna om brannsikkerhet, og hva de skal gjøre hvis brann skulle oppstå.

– Barn kan også lære noe av dette. Og kunnskap skaper trygghet. For eksempel at man ikke skal ha lys stående og brenne når man legger seg, at man ikke skal leke med fyrstikker, de vanlige tingene som hører innunder oppdragelsen.

Lær barnet nødnummeret 110, og gå gjennom hva det skal gjøre hvis brann oppstår. Slik kan dere gjennomføre brannøvelser med barna.

Les også: – Er Jesus venn med påskeharen?

Råd fra krisepsykologene

Psykologene Magne Raundalen og Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi i Bergen har laget en liste med råd til foreldre og andre voksne om hvordan en best kan snakke med barna om brannen i Lærdal:

Ikke vente å se – gå for å se

 • Som voksen for barn skal du aktivt sjekke ut hva barna har fått med seg dersom du tenker at de er unødig uroet av kritiske hendelser som de direkte opplever eller får inn gjennom nyhetene.
 • Husk at alle aviser har en barneside – det er forsiden. Alle barn som kan lese får den midt i ansiktet fra stativet og fra salongbordet. De verste forsidene skal faktisk ikke ligge der.

Barn trenger ryddehjelp

 • Tenk på hvordan du skal ordlegge deg når ditt intelligente barn er blitt eksponert for forsider med krigstyper: Her er brannen, folk flyktet i panikk, osv.
 • Når vi ikke kan beskytte dem i mediehverdagen, må vi hjelpe dem å rydde, slik at de kan dempe frykten og lagre informasjonen på et rolig sted i hjernen. Du kan gjerne først prøve ut det du har tenkt å si sammen med andre voksne.

Barn trenger knagger og må vite hva de skal gjøre

 • Gode knagger er ord og begreper som gjør at barnet kan forstå på sitt nivå. Får barnet faste knagger kan de henge fra seg mye unødig frykt og bekymring, og de kan snakke om det som henger der.
 • Selv små barn kan trenge å forstå hva som skjedde under brannen, hva som gjorde at så mange hus brant, og ikke minst hva som gjør at de kan kjenne seg trygge: voksne passer på, det fins røykvarslere i alle etasjer (og rom).
 • Andre ganger kan det hjelpe med «så store branner hender veldig sjelden, nesten aldri, jeg er ikke redd.» Større barn trenger at du forklarer din egen trygghet.
 • Gå i gjennom hva dere skal gjøre om det blir brann på en rolig måte, slik at de får handlingstrygghet.
 • Ikke skrem dem unødig, men forklar hvor de skal gå ut og hva de skal gjøre.
 • Barn som ikke vet hva de skal gjøre, kan gjemme seg for fare (under seng og i skap).

Våre beste voksenforklaringer

 • Når oppskakende ting skjer, ber barna om klar melding fra omsorgsfulle voksne. Hvis det er sterke følelser i sving, får de ikke lagret forklaringen skikkelig i hukommelsen. De må få den gjentatt flere ganger. De blir forvirret dersom det er store variasjoner fra gang til gang. Følg opp de spørsmål barna har og forklar så godt du kan.

Åpne for å forstå – lukke for å få fred

 • Den vanskelige samtalen har som mål at barnet skal forstå og bli roet av å snakke om det. Da må vi forsikre oss om at de virkelig blir det.
 • Når vi med vår samtale åpner opp for å snakke om det de er redde for, må vi forklare barnet at vi gjør dette for at de skal få kontroll over plagsomme tanker eller følelser. Det er ikke et mål å fremkalle sterke følelser eller urolige tanker, det er et mål å dempe eventuelle redde følelser og tanker som allerede er der.

Kompletter med ny informasjon

 • Det er viktig å møte barna med forklaringer, informasjon og oppklaringer på grunn av de store oppslagene brannen får i presse og media for øvrig. Det innebærer at foreldre og lærere må komplettere det som står her med ny informasjon som kommer til. Barna skal vite at voksne bryr seg, men skal også raskt få ta opp igjen vanlig lek og aktiviteter.

(Hentet fra Senter for krisepsykologi)

Les også:

Slik unngår du at fobier går i arv

Brannskader i hjemmet: Slik sikrer du barna

Slik slukker du brannen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Ny pågripelse i cyanid-saken13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55 Pogba vil at Solskjær blir i klubben15:47 KappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27 HRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23 Italiensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14 Karadzic må sone resten av livet i fengsel15:09 Frikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05 PFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet
Siste nytt
15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeNy pågripelse i cyanid-saken13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven15:55SportPogba vil at Solskjær blir i klubben15:47PengerKappAhl legger ned butikker etter fallende resultater15:27NorgeHRS: To personer tatt av snøskred i Lofoten15:23VerdenItaliensk sjåfør bortførte skolebarn og satte fyr på bussen sin15:15NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Valdres15:14VerdenKaradzic må sone resten av livet i fengsel15:09NorgeFrikjent for å ha leid torpedoer mot dommer15:05KulturPFU-medlem til frontalangrep på Dagbladet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus