Vi svinger oss og bukker, og neier:Dobbelbokk fra Ringnes: Kanskje årets beste ølkjøp

Ringnes Superior Polaris er et meget godt bokkøl til en hyggelig pris.
Ringnes Superior Polaris er et meget godt bokkøl til en hyggelig pris.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I november kommer et øl som til og med utvikler seg ved lagring. Polfarer Nansen brukte det «mot polarnattens rædsler».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ABC Nyheters øl-entusiast

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

I november slippes det som kan bli et av de beste ølkjøpene på lang tid på Vinmonopolet. En knakende god dobbelbokk fra Ringnes til en meget behagelig pris. Dette er rett og slett et røverkjøp i forhold til kvaliteten og det beste er at det er et øl som tåler – og vil utvikle seg ved lagring!

I fjor overrasket Ringnes med sin Imperial Polaris. Dette var samarbeidsprosjekt mellom bryggerimestrene Garrett Olivier fra Brooklyn Brewery og Christian Ødegård hos Ringnes. Inspirasjonen til dette massive bokkølet ble hentet fra Fritjof Nansens første ferd til Nordpolen hvor mannskapet hadde med seg bokkøl fra Ringnes.

Les også: Mack og mås

Øl på polferd

«Fram» forlot Norge fra Vardø 21. juli 1893 og seilte østover Nordøstpassasjen langs nordkysten av Sibir til 133° 37' grader øst. Den 22. september 1893 frøs skuten fast i isen og drev med isen over Polhavet i tre år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var et omfattende og krevende arbeid å planlegge polarferden. Ikke minst var det svært kostbart å bygge og utruste et skip som tålte påkjenningene i isen.

For å bistå Nansen i arbeidet med å skaffe midler og administrere økonomien, ble det opprettet en komité bestående av tre velstående herrer med sterkt engasjement for vitenskapens fremme: bryggerieier Ellef Ringnes, konsul Axel Heiberg og grosserer Thomas Fearnley. Disse driftige herrene utgjorde også polarskipet Frams rederi og var solide økonomiske bidragsytere til nordpolprosjektet. Samtidig stod de bak innsamlingsaksjoner til finansieringen av ferden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Havets sølv og øl er gull

Fra Julebokk til Ishavsbokk

Saken fortsetter under bildetEt års fatlagring gir mye smak på det nye ølet fra Ringnes. (foto: Atle Minothi) Et års fatlagring gir mye smak på det nye ølet fra Ringnes. (foto: Atle Minothi)


Samarbeidsprosjektet mellom Brooklyn Brewery og Ringnes ble en videreutvikling av Ringnes Julebokk, som så dagens lys i 1999, og ølet fikk det klingende navnet Ringnes Imperial Polaris. Med ekte norsk lynghonning, tørket appelsinskall, Simcoehumle og kaffe ble det et øl som vakte begeistring hos ølelskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre var Imperial Polaris en såkalt «Limited Edition» og finnes ikke lenger i vinmonopolets utvalg. Men, bryggerne hadde en plan til for dette ølet! En del av brygget la de til modning i eikefat i et års tid, noe som resulterte i en helt ny «Limited Edition» – Ringnes Superior Polaris!

Ringnes Superior Polaris Ølet har en dyp mahognifarge og et tett skum med litt bruntone i

seg. Duften har mye eikepreg med tydelige vaniljetoner.

Melasse og røyk, karamell og sjokolade er også fremtredende. Smaken er fyldigere og mykere enn fjorårets Imperial. Delikat fatpreg med en god dose vanilje, karamell. Avrundet og meget varmende. En kledelig og fin bitterhet i avslutningen.

Ringnes Superior Polaris er et veldig godt og vinøst vinterøl til en hyggelig pris! Husk å temperer ølet før du smaker – da kommer hele smaksbildet frem! Dette ølet kan du kjøpe på vinmonopolet fra 1. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ringnes Superior Polaris – alkohol 10,5 % - kr. 59.30

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Multekrem og trappist-øl

Bokkøl mot polarnattens redsler

Nansen hadde med seg Ringnes bokkøl på fram-ekspedisjonen og, som man kan lese i «Fram over Polhavet» fra 1897, det var noe som mannskapet viste å sette pris på.

Dess mer langvarig isolasjonen var, dess viktigere var mat og drikke for trivselen.

«Der hjemme tænker de vel meget på os nu, og sender os mangt et medlidende suk fordi vi skal slite så tungt i de kolde uhyggelige isegne. Men hvis de kunde titte indom til os her, høre munterheden, og se dette vellevnet, tro medlidenheden ikke vilde kjølne? [...] Aldrig har jeg i alle fald ført et mere sybaritisk liv, aldrig har jeg hat mere grund til at frygte for følgerne af blødagtighed. Hør bare en middag som den i dag (Julaften 1893):

1. Oksehalesuppe.

2. Fiskepudding med poteter og rørt smør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Rensteg med petits pois, snittebønner, poteter og tyttebærsyltetøi.

4. Moltegrød med flødemelk.

5. Kransekage og marsipan (det sidste var en kjærkommen gave fra ekspeditionens bager; vi velsigned den mand).

Og så det viden berømte Ringnes bokøl... Er det en middag for mænd som skal hærdes mod polarnattens rædsler?»

Sitat fra Nansens «Fram over Polhavet fra 1897»