Italiensk lidenskap på flasker
Øl er den nye vinen, sies det, og få plasser er dette så sant som det er i Italia!
Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.
For mange er Italia først og fremst et vinland, men det brygges også spennende og lidenskapelige øl i Italienske mikrobryggerier. Med samspill mellom kreativitet og tradisjon skapes det håndtverksøl av ypperste kvalitet.
De første seriøse bryggeriene i Italia finner vi på 1800-tallet. Dette var bryggerier som var preget av den tyske/østerrikske tradisjonen, men på 1990-tallet startet en liten øl-revolusjon med vertshusbryggerier og mikrobryggerier.
I dag er det en bredde i italienskproduserte øl som spenner fra smaksrike undergjærede øl til mer ordinære lagerøl.
Fellesnevneren for italienske øl er at de i stor grad er brygget for å nytes med mat, noe som merkes i den balanserte og harmoniske stilen. De mindre bryggeriene samarbeider ofte med lokale matprodusenter av ost, pølser, sjokolade og lignende.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSammen skaper de spennende og lokale gastronomiske øyeblikk hvor mat og øl utfyller hverandre.
Le Baladin
Baladin ble startet av Teo Musso, en av bryggeriverdens mest kreative sjeler. På tross av at han vokste opp i et av Italias mest berømte vinområder valgte han å satse på ølbrygging.
Fra den spede oppstarten i 1996 har bryggeriet utviklet seg til å bli et av de høyest ansette mikrobryggeriene i Europa.
Med sin forkjærlighet for innovasjon og tradisjon dyrker Baladin sin egen basemalt, og har gitt ut øl der også humlene er grodd på egen mark. Dette er øl fra Italia på sitt beste og er virkelig verdig betegnelsen «Den nye vinen».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBaladin Nazionale
Dette er et lyst gyllent øl med et massivt hvitt skum. Meget godt hold i skummet. Duften er preget av gress, litt syrlige epler, pepper og grønne druer.
Smaken minner noe om alkoholsterke lyse belgiske ale. Litt syrlig, en anelse banan, noe kvae og sitrus og et tydelig hvetepreg. Nazionale har en fin myk munnfølelse. En god, harmonisk og balansert øl hvor smaken gradvis åpenbarer seg. Passer fint til lyst kjøtt.
Artikkelen fortsetter under annonsenBaladin Nazionale - Alkohol 6,5 % - 75 cl - Kr. 109,90
Birra del Borgo
Birra Del Borgo ble startet i 2005 av hjemmebrygger og biokjemistudent Leonardo Di Vincenzo.
Under reiser i tradisjonelle ølland som Tyskland, Belgia og England lot han seg inspirere av de klassiske ølstilene, men hjemmebryggeren i han næret ønske om å skape nye spennende tolkninger. Underveis utviklet han sin egen stil med fokus på lokale italienske ingredienser og på amerikanske humler.
Birra del Borgo vektlegger ekte italiensk håndverksøl i kombinasjon med mat.
My Antonia
My Antonia er et samarbeid mellom Birra del Borgo og Dogfish Head i USA. Bryggeriet kaller dette for en Imperial Pils, noe som ikke er en overdrivelse!
Med sine 7,5 % og en humleprosess hvor det kontinuerlig tilsettes humle under kokingen av vørter blir dette en ekstrempils! Ølet er gyllent/gul, litt uklar og har et ekstremt flott skum. Duften er først og fremst preget av humlingen. Gress, sitrus, melon, vanilje, honning og pepper blandes fint med litt kornduft fra maltet.
Artikkelen fortsetter under annonsenSmaken er eksplosiv, men ikke for bitter. Melon og sitrus, grapefrukt, granbar og noe bær blandes med en fin maltsødme. En meget artig øl som varmer godt og har en lang ettersmak. Passer til lyst kjøtt.
My Antonia - Alkohol 7,5 % - 75 cl - Kr. 109,90
Birra Pasturana
Dette er virkelig et mikrobryggeri! Bryggeriet har en kapasitet på kun 500 liter og drives av fem ølentusiaster som har ølbryggingen nærmest som en hobby.
Faktisk hadde de ikke solgt noen øl utenfor sin egen region før de første pallene ble eksportert til Norge.
Birra Pasturana Filo Forte
Dette er stilmessig en belgisk trippel, men er også preget av amerikanske humler.
Fargen er lys kobber og ølet har et flott skum med godt hold. Duften er fruktig med blomster, harpiks, tørket aprikos, appelsin og malt. Smaken er balansert med karamell, konfekt, fersken, eple, litt bærpreg.
Artikkelen fortsetter under annonsenFilo Forte er et relativt fyldig og mektig øl med god balanse og fin bitterhet i avslutningen. Dette ølet passer fint til lyst kjøtt og oster.
Birra Pasturana Filo Forte - Alkohol 8 % - 75 cl - Kr. 114,90
Birra Menabrea
Dette bryggeriet ble startet i 1846 og brygger øl av tradisjonell europeisk lagerstil.
Med sin tradisjonsrike historie som en rettesnor har de i en årrekke vunnet priser i internasjonale konkurranser.
I Norge finner du øl fra dette bryggeriet både i Vinmonopolets utvalg og i butikkene.
Artikkelen fortsetter under annonsenMenabrea Ambrata 150 Anniversario
Dyp kobberfarget med et fint hvitt skum. Skummet har godt hold. Duften er maltig, litt kjeks, krydder og noe vørterpreg.
Ølet har en fin fruktig og fyldig maltsmak med karamell, litt kaffe, bær og en anelse appelsin i ettersmaken. Ølet har en god bitterhet og passer til både lyse og mørke kjøttretter.
Artikkelen fortsetter under annonsenEn øl som vil falle i smak hos de fleste.
Menabrea Ambrata - Alkohol 5,0 % - 33 cl - Kr. 30,50
Menabrea Bionda
Dette ølet finner du i butikken. Menabrea Bionda er et veldig lyst lagerøl med greit hvitt skum.
Duften er noe preget av gress, vanilje og bakst. Smaken er søtlig med litt eple og sitrus. Ølet har en grei bitterhet.
Dette er det vi nordmenn vil kalle et pizzaøl! En lys og lett tørsteslukker.
Menabrea Ambrata - Alkohol 4,7 % - 33 cl
Tidligere artikler:
Politimann brygget seg fra kjøkkenbenken til vinmonopolet
Gjenoppliver verdens eldste øl
Møt våren med Mack-øl og fylte egg
India Pale Ale - himmelsk humlesnurr
Drømmer om å skåle i palestinsk øl
Ingen Kim, men øl-kos fra Nord-Korea
Danske øl-nomader inntar Norge