Meny

Hus på landet:

Huset er ikke pusset opp på nesten hundre år

VAKKERT FERIEHUS MED HISTORISK SUS: Christina Höglund jobber til daglig som kulturjournalist of filmskaper i Stockholm, men reiser til feriehuset i Komstad i Skåne så ofte hun kan. Hennes sans for gamle ting og estetikk kommer tydlig til syne både utvendig og innvendig i huset. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Da Christina og familien kjøpte feriehuset fra 1925, hadde hun tenkt til å male alt hvitt. I stedet for å pusse opp, endte hun med å pusse frem gammel nostalgi.

På en koselig grusvei ved den lille byen Komstad i Skåne, ligger et stort, sjelfullt hus fra 1925. Her, blant gammel tapet og nostalgiske møbler, ferierer Christina Höglund (47) med barna Andrea (18) og Ivan (12), så ofte hun kan.

De bruker huset mest om sommeren, men familien strekker årstiden så langt de kan, og nyter å fyre opp i de gamle kaminovnene på kaldere dager om høsten og våren.

Les også: Nordmenn pusser opp feil

Nedslitt og gammel hus

Huset hadde stått tomt i nesten 50 år, og da de dro på visning forsøkte Christina å åpne et av vinduene i andre etasje. Da falt hele vinduet ut. Mannen hennes ønsket ikke å vurdere det engang.

– Jeg husker at jeg tenkte: Hva? Det er jo helt perfekt! Det er jo dette vi har lett etter, sier Christina.

Huset ligger på tomten til en gammel møllegård fra 1600-tallet. Kvinnen som bygget huset var datter på gården, og hennes historie har fengslet Christina. Kvinnens mor døde da hun var ti år, men hun og faren ble boende. Da han døde 40 år senere, solgte kvinnen gården, men beholdt en del av tomten og bygget seg et hus, som Christina nå eier.

– Jeg har ofte stusset over hvorfor en enslig kvinne på 50 år bygget et så stort og flott hus til seg selv. Jeg tror det må ha vært fordi hun ville ha plass til besøk. Det er et skikkelig festhus, med plass til mange overnattende gjester, sier Christina.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

400 kvadratmeter

Det 400 kvadratmeter store huset har fire store stuer, kjøkken og bad i første etasje. I andre etasje er det fire soverom og en mellomstue, med i alt ti sengeplasser. Den ærverdige villaen er bygget i noe som ligner jugendstil, og det ikke spart på detaljene.

Rommene er malt i Carl Larssons ånd, tydelig inspirert av hans hjem, gården Sundborn. De originale vinduene har Christina fått restaurert, og selv om det kostet både tid og penger, angrer hun ikke på det.

– Kjernevirket på gamle vinduer er som oftest av veldig god kvalitet. Pusser du dem ned og behandler dem riktig, får man vinduer som varer lenge. De gamle vinduene er noe av det jeg liker best med huset, de gir det sjel, sier Christina.

Les også: «Nytt» bad for 3000 kroner

Feriehus i Komstad, Skåne.AVSLAPPENDE: På glassverandaen kan Christina ligge i egne tanker og nyte utsikten. Langs den ene langveggen står en hvit sanatorieseng som tidligere sto i leiligheten hennes i Stockholm. Den er et av hennes favorittmøbler. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Pusset ikke opp

Da hun overtok huset, hadde hun først tenkt til å male både gulv og vegger hvite. Men ganske fort innså hun at hun var forelsket i huset som det var.

– De slitte tapetene, det karakteristiske gulvet og de gamle vinduene gir huset sin helt unike atmosfære. Det er jo så vakkert!

Noen oppgraderinger har Christina likevel gjort. Hun har blant annet trukket om det elektriske anlegget, pusset fasaden og fått bygget en oppvaskbenk på kjøkkenet. Dessuten har hun laget bad i et tidligere garderoberom i første etasje.

Les også: Kraftig prisfall for fritidsboliger ved sjøen

– Det antas at Katarina badet i kjelleren ved den store ovnen, men for oss var det nødvendig med et bad i første etasje.

Det nye badet glir fint inn i det gamle interiøret, og detaljene samsvarer stilmessig og tidsmessig med huset.

Feriehus i Komstad, Skåne.KUNSTEN Å SAMLE: Christina saumfarte loppemarkeder i området for å samle deler til det blå og hvite Alva porselenet fra Rørstrand. På veggen henger en tallerkenhylle fylt med loppemarkedskatter. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.PRAKTISK: På kjøkkenet ble det bygget en oppvaskbenk som er belagt med fliser, slik at kjøkkenet skulle bli litt mer praktisk. Foto: Jonas Ingerstedt (House og Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. FRISKER OPP: Urter og grønnsaker gjør benken enda vakrere. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.TIL BRUK OG PYNT: I anretningen står et gammelt, skjevt oppvaskstativ, fylt med forskjellige porselenstallerkener. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus, Komstdad, Skåne.HISTORIE I VEGGER OG GULV: Under gulvbelegget i spisestuen lå det gamle aviser som isolasjon. Avisene hadde satt avtrykk på plankene under. For å bevare avtrykkene, ble gulvet behandlet med klarlakk. Spisebordet er et loppemarkedfunn som Christina fikk for ti kroner. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.LYST OG LEKKERT: De store vinduene har ingen gardiner og slipper masse lys inn i spisestuen. Mesteparten av møblene i huset er kjøpt brukt. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.GOD Å HA: Den gamle vedovnen varmer godt på begynnelsen og mot slutten av sesongen. Foto: Jonas Ingerstedt (House og Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. GJENBRUK: Gamle krukker og flasker fungerer som vaser for friske blomster fra hagen. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne, ARBEIDSRO: I kontoret kan Christina sitte og jobbe i lyset fra det store vinduet. Dette rommet er også fylt med bruktskatter som hun har samlet. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. PEN OPPBEVARING: På toppen av et gammelt tegningsskap ligger en samling av Christinas magasiner og bøker fremme. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. FOTOKUNST: På veggen i arbeidsrommet henger Christinas private bilder side om side med bilder av Katarina, husets første eier. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. KONTRASTER: De friske tekstilene i dagsengen i den ene stuen er en fin motvekt til de patinerte veggene. Den store kulerammen i tre er nok et bruktfunn. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad i Skåne. ANDRE ETASJE: Trappen leder opp til en stue som ligger mellom soverommene i andre etasje. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Huset i Skåne er familiens tilfluktssted. Hun inviterer ofte til fest, gjerne med overnatting. Her lades batteriene. Havet er bare ti minutters kjøretur unna leiligheten i Stockhollm, og Christina tar turen hver dag, enten det er sol eller regn.

– Her finner jeg lys, plass, ro og ingen krav. Det skånske landskapet er så vakkert. Flatt, med mye himmel. Når uværet kommer, kan man se hvordan det bygger seg opp flere kilometer unna.

Christina nyter også lyset i huset. Noen ganger må hun stoppe opp og ta tre skritt tilbake, fordi lyset treffer rommet slik at det skaper noe perfekt akkurat der og da.

Hyggelig med hage

En annen ting Christina har lært seg å sette pris på etter at hun tok over huset er hagearbeid.

– Da jeg var yngre, kunne jeg sverge på at jeg aldri kom til å drive med hage. Min mor holdt den perfekte villahage, og hun var alltid opptatt av at den måtte se bra ut. Slik ville ikke jeg bli. Men hagen rundt huset mitt hadde fått vokse fritt i nesten 50 år, så uansett hva jeg gjør, ser jeg resultater med en gang. Det er ingen krav, bare hygge.

Les også: Ser lysning i hyttemarkedet

Bruktmøbler

Selv om Christina ikke jobber med interiør til daglig, har hun øye for estetikk og sansen for gamle ting.

– Jeg ser etter det perfekte i det uperfekte. Jeg liker at man kan se at ting er slitt og brukt.

Møblene i huset ser ut som om de alltid har vært der, men bortsett fra noen store tunge ting, som et skap, en seng og Karl Johan sofaen, har Christina kjøpt inn det meste. Det første året som huseier, saumfarte hun diverse loppemarked over hele Ôsterlen på jakt etter de perfekte tingene til huset.

– Jeg liker at alle ting har sin historie. Og jeg liker at tingene har fått et nytt liv med nye mennesker, men i det samme området.

Les også: Slik unngår du nybygg-fellene

Christina har ingen planer om store endringer, men det er stadig litt flikking her og der, for at alle de gamle tapetene skal holde seg. Christina er opptatt av at det alltid skal være rent og pent.

– Når man bor i et slitt hus, med mye gamle ting rundt seg, er det viktig at det er rent og at man har pent sengetøy, friske tekstiler og deilige håndklær. Hvis ikke kan totalinntrykket bli litt ekkelt, sier hun.

Feriehus i Komstad, Skåne.GAMMELT HÅNDTVERK: På sengen i det ene barnerommet ligger et heklet bestemorsteppe. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. VAKRE DETALJER: Små stilleben med friske blomster og skjell frisker opp det gamle tapetet med blomstermønster. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne,GAMMELT OG GODT: Soveromsvinduene har fått lette gardiner som demper lyset, uten å stenge det helt ute. De hvite jernsengene er loppemarkedfunn, og madrassene er fra Christinas besteforeldre. Selv om de er gamle, er de fortsatt gode. Foto: Jonas Ingersted (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.HELT NYTT: Badet er det eneste «nye» rommet, men innredet i gammel stil. Badekaret er kjøpt brukt, skrubbet rent og malt utvendig med koksgrå maling. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.ENGLEVAKT: Over toalettet henger et lite bilde av en engel, nok et bruktfunn. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Les også:

Du våkner halvannen meter fra morgenbadet

35 kvadratmeter drømmeleilighet på toppen av garasjen

Rommene blir lysere på denne måten

SE OGSÅ INSPIRASJONSGUIDEN

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:38 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta
Siste nytt
03:38NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus