Hus på landet:Huset er ikke pusset opp på nesten hundre år

VAKKERT FERIEHUS MED HISTORISK SUS: Christina Höglund jobber til daglig som kulturjournalist of filmskaper i Stockholm, men reiser til feriehuset i Komstad i Skåne så ofte hun kan. Hennes sans for gamle ting og estetikk kommer tydlig til syne både utvendig og innvendig i huset. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)
VAKKERT FERIEHUS MED HISTORISK SUS: Christina Höglund jobber til daglig som kulturjournalist of filmskaper i Stockholm, men reiser til feriehuset i Komstad i Skåne så ofte hun kan. Hennes sans for gamle ting og estetikk kommer tydlig til syne både utvendig og innvendig i huset. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Christina og familien kjøpte feriehuset fra 1925, hadde hun tenkt til å male alt hvitt. I stedet for å pusse opp, endte hun med å pusse frem gammel nostalgi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På en koselig grusvei ved den lille byen Komstad i Skåne, ligger et stort, sjelfullt hus fra 1925. Her, blant gammel tapet og nostalgiske møbler, ferierer Christina Höglund (47) med barna Andrea (18) og Ivan (12), så ofte hun kan.

De bruker huset mest om sommeren, men familien strekker årstiden så langt de kan, og nyter å fyre opp i de gamle kaminovnene på kaldere dager om høsten og våren.

Les også: Nordmenn pusser opp feil

Nedslitt og gammel hus

Huset hadde stått tomt i nesten 50 år, og da de dro på visning forsøkte Christina å åpne et av vinduene i andre etasje. Da falt hele vinduet ut. Mannen hennes ønsket ikke å vurdere det engang.

– Jeg husker at jeg tenkte: Hva? Det er jo helt perfekt! Det er jo dette vi har lett etter, sier Christina.

Huset ligger på tomten til en gammel møllegård fra 1600-tallet. Kvinnen som bygget huset var datter på gården, og hennes historie har fengslet Christina. Kvinnens mor døde da hun var ti år, men hun og faren ble boende. Da han døde 40 år senere, solgte kvinnen gården, men beholdt en del av tomten og bygget seg et hus, som Christina nå eier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ofte stusset over hvorfor en enslig kvinne på 50 år bygget et så stort og flott hus til seg selv. Jeg tror det må ha vært fordi hun ville ha plass til besøk. Det er et skikkelig festhus, med plass til mange overnattende gjester, sier Christina.

Les også: Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

400 kvadratmeter

Det 400 kvadratmeter store huset har fire store stuer, kjøkken og bad i første etasje. I andre etasje er det fire soverom og en mellomstue, med i alt ti sengeplasser. Den ærverdige villaen er bygget i noe som ligner jugendstil, og det ikke spart på detaljene.

Rommene er malt i Carl Larssons ånd, tydelig inspirert av hans hjem, gården Sundborn. De originale vinduene har Christina fått restaurert, og selv om det kostet både tid og penger, angrer hun ikke på det.

– Kjernevirket på gamle vinduer er som oftest av veldig god kvalitet. Pusser du dem ned og behandler dem riktig, får man vinduer som varer lenge. De gamle vinduene er noe av det jeg liker best med huset, de gir det sjel, sier Christina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Nytt» bad for 3000 kroner

Feriehus i Komstad, Skåne.AVSLAPPENDE: På glassverandaen kan Christina ligge i egne tanker og nyte utsikten. Langs den ene langveggen står en hvit sanatorieseng som tidligere sto i leiligheten hennes i Stockholm. Den er et av hennes favorittmøbler. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Pusset ikke opp

Da hun overtok huset, hadde hun først tenkt til å male både gulv og vegger hvite. Men ganske fort innså hun at hun var forelsket i huset som det var.

– De slitte tapetene, det karakteristiske gulvet og de gamle vinduene gir huset sin helt unike atmosfære. Det er jo så vakkert!

Noen oppgraderinger har Christina likevel gjort. Hun har blant annet trukket om det elektriske anlegget, pusset fasaden og fått bygget en oppvaskbenk på kjøkkenet. Dessuten har hun laget bad i et tidligere garderoberom i første etasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kraftig prisfall for fritidsboliger ved sjøen

– Det antas at Katarina badet i kjelleren ved den store ovnen, men for oss var det nødvendig med et bad i første etasje.

Det nye badet glir fint inn i det gamle interiøret, og detaljene samsvarer stilmessig og tidsmessig med huset.

Feriehus i Komstad, Skåne.KUNSTEN Å SAMLE: Christina saumfarte loppemarkeder i området for å samle deler til det blå og hvite Alva porselenet fra Rørstrand. På veggen henger en tallerkenhylle fylt med loppemarkedskatter. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.PRAKTISK: På kjøkkenet ble det bygget en oppvaskbenk som er belagt med fliser, slik at kjøkkenet skulle bli litt mer praktisk. Foto: Jonas Ingerstedt (House og Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. FRISKER OPP: Urter og grønnsaker gjør benken enda vakrere. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.TIL BRUK OG PYNT: I anretningen står et gammelt, skjevt oppvaskstativ, fylt med forskjellige porselenstallerkener. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feriehus, Komstdad, Skåne.HISTORIE I VEGGER OG GULV: Under gulvbelegget i spisestuen lå det gamle aviser som isolasjon. Avisene hadde satt avtrykk på plankene under. For å bevare avtrykkene, ble gulvet behandlet med klarlakk. Spisebordet er et loppemarkedfunn som Christina fikk for ti kroner. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.LYST OG LEKKERT: De store vinduene har ingen gardiner og slipper masse lys inn i spisestuen. Mesteparten av møblene i huset er kjøpt brukt. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feriehus i Komstad, Skåne.GOD Å HA: Den gamle vedovnen varmer godt på begynnelsen og mot slutten av sesongen. Foto: Jonas Ingerstedt (House og Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. GJENBRUK: Gamle krukker og flasker fungerer som vaser for friske blomster fra hagen. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne, ARBEIDSRO: I kontoret kan Christina sitte og jobbe i lyset fra det store vinduet. Dette rommet er også fylt med bruktskatter som hun har samlet. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feriehus i Komstad, Skåne. PEN OPPBEVARING: På toppen av et gammelt tegningsskap ligger en samling av Christinas magasiner og bøker fremme. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. FOTOKUNST: På veggen i arbeidsrommet henger Christinas private bilder side om side med bilder av Katarina, husets første eier. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. KONTRASTER: De friske tekstilene i dagsengen i den ene stuen er en fin motvekt til de patinerte veggene. Den store kulerammen i tre er nok et bruktfunn. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad i Skåne. ANDRE ETASJE: Trappen leder opp til en stue som ligger mellom soverommene i andre etasje. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Huset i Skåne er familiens tilfluktssted. Hun inviterer ofte til fest, gjerne med overnatting. Her lades batteriene. Havet er bare ti minutters kjøretur unna leiligheten i Stockhollm, og Christina tar turen hver dag, enten det er sol eller regn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her finner jeg lys, plass, ro og ingen krav. Det skånske landskapet er så vakkert. Flatt, med mye himmel. Når uværet kommer, kan man se hvordan det bygger seg opp flere kilometer unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christina nyter også lyset i huset. Noen ganger må hun stoppe opp og ta tre skritt tilbake, fordi lyset treffer rommet slik at det skaper noe perfekt akkurat der og da.

Hyggelig med hage

En annen ting Christina har lært seg å sette pris på etter at hun tok over huset er hagearbeid.

– Da jeg var yngre, kunne jeg sverge på at jeg aldri kom til å drive med hage. Min mor holdt den perfekte villahage, og hun var alltid opptatt av at den måtte se bra ut. Slik ville ikke jeg bli. Men hagen rundt huset mitt hadde fått vokse fritt i nesten 50 år, så uansett hva jeg gjør, ser jeg resultater med en gang. Det er ingen krav, bare hygge.

Les også: Ser lysning i hyttemarkedet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruktmøbler

Selv om Christina ikke jobber med interiør til daglig, har hun øye for estetikk og sansen for gamle ting.

– Jeg ser etter det perfekte i det uperfekte. Jeg liker at man kan se at ting er slitt og brukt.

Møblene i huset ser ut som om de alltid har vært der, men bortsett fra noen store tunge ting, som et skap, en seng og Karl Johan sofaen, har Christina kjøpt inn det meste. Det første året som huseier, saumfarte hun diverse loppemarked over hele Ôsterlen på jakt etter de perfekte tingene til huset.

– Jeg liker at alle ting har sin historie. Og jeg liker at tingene har fått et nytt liv med nye mennesker, men i det samme området.

Les også: Slik unngår du nybygg-fellene

Christina har ingen planer om store endringer, men det er stadig litt flikking her og der, for at alle de gamle tapetene skal holde seg. Christina er opptatt av at det alltid skal være rent og pent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man bor i et slitt hus, med mye gamle ting rundt seg, er det viktig at det er rent og at man har pent sengetøy, friske tekstiler og deilige håndklær. Hvis ikke kan totalinntrykket bli litt ekkelt, sier hun.

Feriehus i Komstad, Skåne.GAMMELT HÅNDTVERK: På sengen i det ene barnerommet ligger et heklet bestemorsteppe. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne. VAKRE DETALJER: Små stilleben med friske blomster og skjell frisker opp det gamle tapetet med blomstermønster. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne,GAMMELT OG GODT: Soveromsvinduene har fått lette gardiner som demper lyset, uten å stenge det helt ute. De hvite jernsengene er loppemarkedfunn, og madrassene er fra Christinas besteforeldre. Selv om de er gamle, er de fortsatt gode. Foto: Jonas Ingersted (House of Pictures)

Feriehus i Komstad, Skåne.HELT NYTT: Badet er det eneste «nye» rommet, men innredet i gammel stil. Badekaret er kjøpt brukt, skrubbet rent og malt utvendig med koksgrå maling. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feriehus i Komstad, Skåne.ENGLEVAKT: Over toalettet henger et lite bilde av en engel, nok et bruktfunn. Foto: Jonas Ingerstedt (House of Pictures)

Les også:

Du våkner halvannen meter fra morgenbadet

35 kvadratmeter drømmeleilighet på toppen av garasjen

Rommene blir lysere på denne måten

SE OGSÅ INSPIRASJONSGUIDEN

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no