Sjekk hvilken grønnsak som kan gi deg hvitere tenner

BLEKING: Er du glad i å knaske gulrøtter, kan du også få hvitere tenner, ifølge eksperter. (ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com)
BLEKING: Er du glad i å knaske gulrøtter, kan du også få hvitere tenner, ifølge eksperter. (ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com)

Temaet er tannbleking, og ekspertenes tips overrasker.

Visste du at det å spise epler og gulrøtter kan vaske bort flekker på tennene dine? Eller at bakepulver kan slipe bort litt misfarging? Og at hvordan du drikker kaffen din har en betydning for hvithetsgraden?

Ønsker du deg hvitere tenner, er det forbausende mye som har en effekt, utover det å få tennene bleket hos tannlegen.

Tannlegene har selv mange gode råd, og det finnes kjerringråd som selv tannlegene kan bekrefte at har noe for seg.

Tannpasta som bleker tennene

Tannpasta med krystaller eller små korn skal bleke tennene dine.

- Dette renser overflaten på tennene dine når du børster dem, sier Marius Fischer, tannlege hos Oralcare.no.

- Tannpasta og munnskyll vil kunne fjerne eller forhindre misfarging, sier Renate Nylund Derås, tannpleier i Jordan.

Tannproduktene kan altså inneholde slipemidler som kan bidra til å fjerne misfarging på tennene.

- Munnskyll og tannpasta kan inneholde ingredienser som forhindrer misfarging, og som på den måten bidrar til å holde tennene hvite, sier Derås.

- Men i tannpasta som sies å ha whitening-effekt, er de små kornene mer aggressive på tennene. Tennene blir renere, men ikke bleket. Vær forsiktig med denne typen tannpasta fordi den sliter hardt, sier Fischer.

woman teeth before and after whitening=

FØR OG ETTER: Det er fristende å følge ulike råd om hvitere tenner når slike bilder dukker opp. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kjerringråd for hvite tenner

På kjerringrad.com står det å lese ulike råd for hvordan du kan bleke tennene dine hjemme.

Et kjerringråd er å bruke bakepulver som legges på tennene med en tannbørste.

Jeg har pusset med bakepulver i omtrent to uker nå og det funker bra. Jeg gjør dette hver morgen og kveld, i tillegg til vanlig puss etterpå. Dette fungerer, og jeg sparer massevis av penger på tannblekningsprodukter, skriver en person i debattforumet på kjerringråd.com.

Tannlegene er ikke forskrekket over innspillet.

- Bakepulver kan erodere bort litt misfarging, sier Derås.

- Dette blir litt det samme som å bruke tannpasta med slipemiddel, sier Fischer.

Mat for hvite tenner

Matvarer som sellerirot, eple, pære og gulrot setter i gang spyttproduksjonen. Dette kan bidra til at flekker på tennene blir vasket bort.

- Du får renset tennene ved å spise epler og gulrøtter fordi det fungerer som massasje på tannkjøttet, sier Fischer.

- Spytt er med på å nøytralisere syrer i munnen og skyller bort fargestoffer, sier Maren Smedseng, tannpleier ved Fornebu tannlegesenter.

Sukkerfri tyggegummi får også fart på spyttet og kan fjerne misfarging, skriver en person i forumet på kjerringrad.com.

=

HOS TANNLEGEN: Bleking kan du få gjort hos en tannlege eller tannpleier. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Hjemmebleking

Du kan spare en god slant på å bleke tennene dine hjemme. Om det er trygt, er tannlegene usikre på.

- Når du bleker tennene på egenhånd, har du ingen kvalifikasjoner til å bedømme egen situasjon.

Fischer anbefaler å gjøre dette i samråd med en tannlege eller tannpleier.

- Blekemiddelet er et sterkt stoff og kan forårsake skader ved feil bruk, sier Fischer.

- Produktene som finnes på det norske markedet inneholder for svake blekemiddelkonsentrasjoner til å ha noen særlig effekt, sier Derås.

Derås vil ikke anbefale hjemmebleking.

Tannbleking tilpasset hver enkelt

Du har ikke kontroll på at blekingsproduktene du kjøper over Internett passer for deg.

- Når du kjøper ferdigpakker med hjemmebleking via nett, er ikke disse spesielt tilpasset hver enkelt, sier Fischer.

Spesielt tilpassede tannblekingsprodukter får du derimot hos tannlegen din.

- En tannlege tar avtrykk av tennene dine og lager skinner spesielt til hver enkelt som passer perfekt, sier Fisher.

- Dette gjør at blekingen blir utført med mindre risiko for lekkasje av blekemiddelet på tannkjøttet ditt, sier Fischer.

Tannbleking hos fagfolk

Tannlegen legger isolasjon på tannkjøttet, som gjør at blekestoffet ikke kommer i kontakt med tannkjøttet.

- Deretter tilføres blekemiddelet i en prosentvis styrke på tennene dine, sier Fischer.

- Dette gjentas en til fire ganger i løpet av en seanse på klinikken, sier Fischer.

Forskjell på bleking og fjerning av misfarging

Tannlegen eller tannpleieren kan bleke tennene dine med blekemidler, men det finnes flere metoder.

- De kan også bruke airflow, en slags høytrykkspyler, for å spyle bort misfarging. Det er også mulig å pusse bort misfarging maskinelt, sier Derås.

Bleking vil kunne gjøre tannemaljen hvitere enn den opprinnelig er.

- Airflow og maskinell puss vil bare fjerne misfarging, ikke gjøre selve emaljen hvitere, sier Derås.

Tannlegen bør uansett avgjøre hvorvidt du kan eller bør bleke tennene din eller ikke.

- Noen pasienter har for tynn emalje slik at bleking bør utføres, sier Fischer.

Forebygg misfargede tenner

Det er forskjell på tenner som er misfarget av noe og tenner som ikke er kritthvite av naturlige årsaker. Fargen på tennene dine er ofte bestemt av arveanlegg.

- Tenner som er mørkere av opphav kommer ikke av at du spiser eller drikker noe du ikke bør spise. De er bare slik, sier Fischer.

Noen slekter har hvite tenner, mens andre har gule tenner. Noen generelle tips er uansett å kutte ut kaffe, brus og snus.

Pretty woman is drinking coffee in the morning=

LUNKEN: Visste du at lunken kaffe gir mindre misfarging av tennene enn glovarm? © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com

Gode tips for hvite tenner

- Kutt ut sigarettrøyk. Røyking er kjent for å misfarge tennene, sier Derås.

- Begrens inntak av kjente årsaker til misfarging som kaffe, te, vin og sterkt farget mat, sier Derås.

Tannlegen anbefaler å skylle munnen med vann direkte etter inntak av disse varene.

- Bruk tanntråd daglig og puss tennene med fluortannkrem to ganger daglig, sier Derås.

Tenk også på hvor lenge du har kaffen i munnen.

- Er kaffen varm og hver slurk holdes lenge i munnen, blir det mer misfarging enn om du drikker kaffen lunken og svelger ned fort, sier Smedseng.

Årlig kontroll hos tannlege eller tannpleier er også med på å gi hvitere tenner og en generelt bedre tannhelse.

- Det viktigste er at hver enkelt person finner produkter de selv er fornøyde med, sier Derås.

Les også:

8 tegn på at du har et helseproblem

Se hva tungen avslører om din helsetilstand

Mer helsegevinst med høy puls

Forum: Bør jeg bytte ut amalgamfyllingene mine?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp
Siste nytt
22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus