Meny

Insekter

Dette tiltrekker myggen

BLOD-BONANZA: Det er bare hunn-myggen som suger blod, og hun bruker flere sanser for å finne det ideelle offeret. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Her er tipsene til deg som ikke vil bli stukket.

Sommer er synonymt med lange utendørsdager for de fleste av oss, men insekt og smådyr kan legge en betraktelig demper på gleden. En særlig uvelkommen gjest er myggen, og noen er mer utsatt enn andre, forteller Åse Storfjell-Olven i Norsk medisinaldepot.

– Vi skiller antakeligvis ut ulike mengder med tiltrekkende og frastøtende stoffer, og på grunn av dette plages vi nok i noe ulik grad av mygg, sier hun.

Les også: Disse er mest utsatt for myggstikk

Myggen liker mørke klær

Det er bare hunn-myggen som suger blod, og hun bruker flere sanser for å finne det ideelle offeret.

– Myggen både ser og lukter. Mørke klær vil for eksempel tiltrekke seg flere mygg enn lyse klær, sier Storfjell-Olven.

Hun forteller at myggen også synes å like enkelte dufter bedre enn andre.

– Den blir tiltrukket av karbondioksidet vi puster ut og av melkesyre, så når vi blir varme og svette kan myggen like oss ekstra godt.

Les også: Slik blir du kvitt mygg på terrassen

Effektiv myggskremmer

Heldigvis finnes det råd også for deg som liker å trene i mørke klær.

Seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet sier det finnes mange midler som kan skremme vekk myggen.

– Produkter som inneholder dietyl-toluamid har god effekt og kan være virksomme i opptil 6 timer. Dietyl-toluamid er lite giftig, men det kan virke irriterende på slimhinner, og skal ikke brukes av barn under 3 år, sier han.

Les også: 43 nye myggarter påvist i Finnmark

Skeptisk til kjerringråd

Soleng forteller at du kan få kjøpt dietyl-toluamid-produkter som olje, stift, servietter, spray eller roll-on. Disse kan ofte brukes direkte på huden eller eventuelt utenpå klærne.

«Kjerringråd» er han mer skeptisk til.

– Mange tror at hvitløk og B-vitaminer vil dunste ut gjennom huden hvis man spiser det, men de er ikke vist å ha noen praktisk betydning. De elektriske «myggapparatene» som lager ultralyd, er også helt uten virkning, sier han.

Mygg på hytta?

Det finnes lite som er mer irriterende enn mygg som kommer seg innendørs og svermer rundt når du skal sove. Disse kan også bekjempes, forteller Soleng.

– Du kan bruke pyrethrum på sprayboks eller som myggspiral. Enkelte kan imidlertid få luftveisreaksjoner av disse stoffene, og bør i størst mulig grad unngå å puste inn slike midler, sier han.

En god myggnetting kan også gjøre susen.

– Om du bruker et finmasket myggnett over hodet og i åpne vinduer er du godt beskyttet, sier Soleng.

Slik holder du myggen unna

MYGGNETT: Hvis du vil være helt sikker på å holde myggen unna, kan det være smart å investere i et myggnett. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Overfører sykdommer

Stikkmygg er en kjent smittebærer av mange farlige tropesykdommer, som malaria og gul feber, andre steder i verden.

Arnulf Soleng forteller at liknende mikroorganismer også blir overført mellom dyr i Norge, men at de sjelden gir sykdom hos mennesker.

– Virus av California-encephalitis-gruppen er vanlig i våre mygg. Sindbis-virus kan også forekomme, men i Norge er heldigvis hudreaksjonen på stikket og den psykiske plagen av størst betydning, sier han.

Den lokale hudreaksjonen man får av myggstikk skyldes at insektet sprøyter spytt inn i såret.

– Dette kan arte seg forskjellig fra person til person, men det er vanligst med blemmer og kløe, sier Soleng.

Slik holder du myggen unna EKLE SMÅKRYP: Stikkende småkryp er ikke den største gleden sommeren kan by på. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

God lindring

Har du først blitt stukket av mygg, finnes det mange måter å lindre kløen, forteller Åse Storfjell-Olven i Norsk medisinaldepot.

– Du kan avkjøle stikkstedet med kaldt vann, en isbit i et tøystykke eller med Aloe Vera-gel. Om du ikke føler at dette er tilstrekkelig, kan du prøve kløestillende krem eller bedøvelseskrem. Disse får du kjøpt reseptfritt på apoteket, sier hun.

I sjeldne tilfeller kan man få en allergisk sjokkreaksjon av myggstikk. Da må man oppsøke lege så raskt som mulig.

– En slik reaksjon kan utvikle seg raskt. Det kan arte seg som hevelser i munnen, pustevansker, forvirring, rask puls, kvalme eller kramper, og trenger øyeblikkelig helsehjelp, sier Storfjell-Olven.

Artikkelen er først publisert av Klikk.no.

Les mer fra Klikk:

Ikke la utenlandsturen gå i dass

Lesernes tips: - Jeg har begynt å bruke tøybind, og er så fornøyd!

Beskytt deg mot flått, huggorm, mygg, veps og maneter

8 farlige ting du gjør i ferien

Apotekvarene som kan komme godt med på utenlandstur

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus