Male huset:

Slik velger du riktig fasademaling

BESKYTT FASADEN: Overflatebehandling gir trevirket ønsket farge og utseende og i tillegg beskytter den mot ytre påkjenninger. Men hvilken behandling bør du velge? Foto: Ifi.no
BESKYTT FASADEN: Overflatebehandling gir trevirket ønsket farge og utseende og i tillegg beskytter den mot ytre påkjenninger. Men hvilken behandling bør du velge? Foto: Ifi.no

Trenger fasaden på huset en overhaling i sommer? Sjekk hvilken behandling som passer best for boligen din.

Praktiske råd:
 • Underlaget må være tørt.
 • Unngå å male/beise i fuktig vær og sterkt solskinn.
 • Begynn med vest- og nordvendte vegger om morgenen, og følg om mulig etter sola rundt huset.
 • Mal/beis veggen ovenfra og ned. Ved beising påføres beisen panelbordet «vått i vått» i hele panelbordets lengde for å unngå skjemmende skjøter.
 • Ved bruk av akrylprodukter bør temperaturen være over 8 °C ved påføring. Lagringstemperaturen må være over 0 °C, da produktene ikke tåler frost. Alkydproduktene kan teoretisk påføres ved kuldegrader. Det anbefales ikke, da fuktighet i trevirkets overflate er frosset, slik at vedheften av overflatebehandlingen kan påvirkes.
 • Pensler som har vært brukt til olje-/alkydprodukter, rengjøres i white-spirit. Pensler brukt i vanntynnede produkter, rengjøres i vann. Rengjøringen må gjøres før malingen har tørket.

(treteknisk.no)


Gode eksempler på akrylmalinger, alkydmalinger og hybridmalinger:

Gode eksempler akrylmalinger:

 • Perfekt Akrylat, Beckers
 • One, Nordsjö
 • Optimal, Jotun
 • 100 Aqua, Flügger

Gode eksempler alkydmalinger:

 • Drygolin oljemaling, Jotun
 • Utendørsmaling, Bergen Malingfabrikk
 • Tinova Dekkende, Nordsjö
 • 99 Classic, Flügger
 • Butinox Oljemaling, Scanox

Gode eksempler hybridmalinger:

 • Ultimat, Jotun
 • Butinox Futura Maling, Scanox
 • Tinova V Premium, Nordsjö
 • 99 Aqua, Flügger
 • Mesternes husmaling, Drywood

Planlegger du å male huset i sommer? Da er det to spørsmål du bør finne svaret på: Hvorfor skal jeg male, og hvilket resultat ønsker jeg å få? En overflatebehandling gir trevirket ønsket farge og utseende. I tillegg beskytter den treoverflaten mot ytre påkjenninger

Der du kjøper maling finnes en lang rekke ulike produkter som kan brukes på trefasader – i forskjellige prisklasser. Hvilket du bør velge, avhenger både av hvorfor du maler og av hvilket resultat du ønsker å oppnå med malearbeidet, skriver ifi.no.

Les også: Fin form, men feil farge

Pris og kvalitet henger sammen

Skal du bytte farge på huset eller flasser den gamle malingsfilmen av, trengs ofte to strøk med en kvalitetsmaling. Sitter den gamle malingen godt på fasaden, men ser blek og skjoldete ut, da kan det holde med ett strøk for å gi et helt nymalt utseende, sier ifi.no.

Vil du ha lengst mulige vedlikeholdsintervall, ha best mulig beskyttelse mot fuktinntrengning eller ønsker du at huset ser blankt og nymalt ut lengst mulig? Kanskje det holder med noe som forskjønner fasaden uten at det koster all verden? Det finnes produkter for alle ønsker og som passer de fleste lommebøker.

Les også: Fritt frem for funksjonalisme

– Det er en sammenheng mellom pris og kvalitet på malingsprodukter. Best mulig sluttresultat oppnår du med gode produkter fra noen av de viktigste og mest kjente leverandørene, sier Trond Riise, malermester og teknisk sjef i Nordsjö til ifi.no

farge på fasadenAKRYLMALING: Akrylmalingenes egenskaper er godt dokumenterte: De tørker raskt, er fleksible slik at de ikke sprekker opp, de holder farge og glans lenge og er lette å arbeide med. Foto: Frode Larsen (Ifi.no)

Innhold gir egenskaper

Hvilken kvalitet og egenskaper maling har, avgjøres langt på vei av hvilke komponenter malingen er bygd opp av. I hovedsak er det bindemidlet som styrer malingens egenskaper, som holder den sammen, og som får den til å hefte til underlaget. Det er også bindemidlet som gir malingens typebenevning: Akrylmaling, oljemaling eller hybridmaling, for eksempel.

Her er en guide til de ulike malingstypene, som hjelper deg å finne en maling som møter dine krav.

Les også: Ni ideer til hva du kan gjøre med en liter maling

Akrylmaling:

Akrylmaling har mange gode egenskaper og er miljøvennlig siden den tynnes bare med vann. Den holder særdeles bra på farge og glans, og malingen verken falmer eller kritter. Den malte flaten angripes i liten grad av sopp og grønske, og gulner heller ikke over tid.

Akrylmalingen tørker raskt og dekker godt, spesielt viktig er dette på utsatte steder som kanter og hjørner. Den er lett å stryke ut uten å dryppe eller renne. Ved optimale forhold kan strøk to påføres etter få timer, noe som gjør at malearbeidene kan gå raskt.

– Siden akrylen tørker raskt, er den mindre utsatt for solblæring og duggmatning, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers, til ifi.no. Den tørre malingfilmen er fleksibel og føyelig og vil derfor ikke sprekke opp hvis treverket krymper på grunn av uttørking.

Les også: Sjekkliste for vedlikehold av veggene

Akrylmalinger gir fasader med avdempet glans, noe som er spesielt bra ved valg av helt lyse kulører. Kombinasjonen blank maling i en lys farge kan være vanskelig å se på i sterk sol.

farge på fasaden=ALKYDMALING: Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryler og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere. Foto: Espen Grønli (Ifi.no)

Alkydmaling:

God inntrenging og tilsetningsstoffer beskytter treverket.

Den fremste fordelen med alkydmaling er at den trenger noe inn i treverket, og beskytter det svært godt mot fuktinntrengning. Alkydholdig maling gir også en blankere overflate, med bedre utflyt og færre penselstriper, enn akrylprodukter.

Malingsfilmen blir med årene sprøere, og kan etter hvert få sprekker. En svakhet med rene alkydmalinger er at de mattes med tiden og at overflaten eroderer og malingen forvitrer. Alkydmalinger tåler dog vær og vind vesentlig bedre enn hva gammeldagse linoljemalinger gjør, og er tilsatt midler som forhindrer begroing av mugg- og svertesopp.

Les også: Mørk husmaling smart mot svertesopp

Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryler og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere.

– Skal du male ett strøk for friske å opp farge og glans, er alkydmaling et godt alternativ, sier Erik Bryng, malermester i Jotun til ifi.no. Her gjelder det å være obs på at det finnes svært gode alkydmalinger, med forholdsvis lang holdbarhet og utmerket beskyttelse av treverket. En ulempe er at de tynnes med white-spirit, som ikke er bra verken for maleren eller miljøet. Sterk sol på halvtørr maling kan gi skinntørring og solblærer, og hvis malingen ikke er helt tørr før den utsettes for fukt, kan det dannes matte flekker.

farge på fasaden=HYBRIDMALING: Hybridmalinger er kombinasjoner der alkydbindemidler blandes med akrylbindemidler til et moderne malingsprodukt med meget gode egenskaper og lange vedlikeholdsintervaller. Foto: Kristian Owren (Ifi.no)

Hybridmaling:

Det beste fra akryl og alkyd – i én boks.

Hybridmalinger er blandinger mellom alkyder og akryler, og kombinerer de beste egenskaper fra bindemiddeltypene. Alkydbindemidlene bidrar med god beskyttelse mot fuktinntrenging og gir fin glans. Akrylen gir værbestandighet, god farge- og glansholdbarhet og gode påføringsegenskaper. Malingen blir vannavvisende, står godt mot regn, solens UV-stråler, kulde og forurensninger.

Malingene hefter godt til underlaget. De tilsettes fungicider som motvirker vekst av svertesopp og alger på overflaten og UV-beskyttelse som gjør at solen ikke bryter ned malingfilmen.

Les også: La regnet jobbe for deg

Hybridmalinger tørker raskt og er lette å påføre i jevne strøk uten striper og sig. Malingene tynnes med vann og er miljøvennlige, dessuten tørker de raskt. Under gode forhold kan hybridmaling påføres i to strøk på samme dag.

– Hybridmalinger er ofte de beste malingsproduktene, med lengst vedlikeholdsintervall, sier Erik Bryng, malermester i Jotun til ifi.no.

Beis og lakk

Klare (upigmenterte) behandlinger som oljer og lakker beskytter ikke mot lysnedbryting. En viss beskyttelse kan oppnås ved tilsetning av UV-absorbere. Effekten blir likevel ikke så god som for pigmenterte systemer. Klar behandling frarådes brukt utendørs, skriver treteknisk.no.

Transparente behandlinger som oljebeis, emulsjonsbeis og tjærebeis gir et ganske tynt beskyttelsessjikt. Produktene har transparent pigmentering, slik at treets struktur og mønster forblir synlig. Dekkbeis er dekkende, men overflatestrukturen kommer likevel noe frem. Maling påføres i tykkere sjikt, og skjuler trestrukturen i større grad, skriver treteknisk.no.

Les også: Vasketabber som blir dyre

male fasadenSKJEMA. Foto: Treteknisk

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Disse møblene tåler det meste

Så enkelt bygger du en egen urtehage

Åtte tegn på at barnet elsker deg

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:29 1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12 Dette skjer i dag06:11 USA melder om et tredje virustilfelle uten kjent årsak05:41 Dette skjedde i natt05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25 Hermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49 Kvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08 Koronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon
Siste nytt
06:29Verden1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12NorgeDette skjer i dag06:11VerdenUSA melder om et tredje virustilfelle uten kjent årsak05:41NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25NorgeHermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49NorgeKvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08VerdenKoronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus