Male huset:Slik velger du riktig fasademaling

BESKYTT FASADEN: Overflatebehandling gir trevirket ønsket farge og utseende og i tillegg beskytter den mot ytre påkjenninger. Men hvilken behandling bør du velge? Foto: Ifi.no
BESKYTT FASADEN: Overflatebehandling gir trevirket ønsket farge og utseende og i tillegg beskytter den mot ytre påkjenninger. Men hvilken behandling bør du velge? Foto: Ifi.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger fasaden på huset en overhaling i sommer? Sjekk hvilken behandling som passer best for boligen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Praktiske råd:
  • Underlaget må være tørt.
  • Unngå å male/beise i fuktig vær og sterkt solskinn.
  • Begynn med vest- og nordvendte vegger om morgenen, og følg om mulig etter sola rundt huset.
  • Mal/beis veggen ovenfra og ned. Ved beising påføres beisen panelbordet «vått i vått» i hele panelbordets lengde for å unngå skjemmende skjøter.
  • Ved bruk av akrylprodukter bør temperaturen være over 8 °C ved påføring. Lagringstemperaturen må være over 0 °C, da produktene ikke tåler frost. Alkydproduktene kan teoretisk påføres ved kuldegrader. Det anbefales ikke, da fuktighet i trevirkets overflate er frosset, slik at vedheften av overflatebehandlingen kan påvirkes.
  • Pensler som har vært brukt til olje-/alkydprodukter, rengjøres i white-spirit. Pensler brukt i vanntynnede produkter, rengjøres i vann. Rengjøringen må gjøres før malingen har tørket.

(treteknisk.no)


Gode eksempler på akrylmalinger, alkydmalinger og hybridmalinger:

Gode eksempler akrylmalinger:

  • Perfekt Akrylat, Beckers
  • One, Nordsjö
  • Optimal, Jotun
  • 100 Aqua, Flügger

Gode eksempler alkydmalinger:

  • Drygolin oljemaling, Jotun
  • Utendørsmaling, Bergen Malingfabrikk
  • Tinova Dekkende, Nordsjö
  • 99 Classic, Flügger
  • Butinox Oljemaling, Scanox

Gode eksempler hybridmalinger:

  • Ultimat, Jotun
  • Butinox Futura Maling, Scanox
  • Tinova V Premium, Nordsjö
  • 99 Aqua, Flügger
  • Mesternes husmaling, Drywood

Planlegger du å male huset i sommer? Da er det to spørsmål du bør finne svaret på: Hvorfor skal jeg male, og hvilket resultat ønsker jeg å få? En overflatebehandling gir trevirket ønsket farge og utseende. I tillegg beskytter den treoverflaten mot ytre påkjenninger

Der du kjøper maling finnes en lang rekke ulike produkter som kan brukes på trefasader – i forskjellige prisklasser. Hvilket du bør velge, avhenger både av hvorfor du maler og av hvilket resultat du ønsker å oppnå med malearbeidet, skriver ifi.no.

Les også: Fin form, men feil farge

Pris og kvalitet henger sammen

Skal du bytte farge på huset eller flasser den gamle malingsfilmen av, trengs ofte to strøk med en kvalitetsmaling. Sitter den gamle malingen godt på fasaden, men ser blek og skjoldete ut, da kan det holde med ett strøk for å gi et helt nymalt utseende, sier ifi.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du ha lengst mulige vedlikeholdsintervall, ha best mulig beskyttelse mot fuktinntrengning eller ønsker du at huset ser blankt og nymalt ut lengst mulig? Kanskje det holder med noe som forskjønner fasaden uten at det koster all verden? Det finnes produkter for alle ønsker og som passer de fleste lommebøker.

Les også: Fritt frem for funksjonalisme

– Det er en sammenheng mellom pris og kvalitet på malingsprodukter. Best mulig sluttresultat oppnår du med gode produkter fra noen av de viktigste og mest kjente leverandørene, sier Trond Riise, malermester og teknisk sjef i Nordsjö til ifi.no

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

farge på fasadenAKRYLMALING: Akrylmalingenes egenskaper er godt dokumenterte: De tørker raskt, er fleksible slik at de ikke sprekker opp, de holder farge og glans lenge og er lette å arbeide med. Foto: Frode Larsen (Ifi.no)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innhold gir egenskaper

Hvilken kvalitet og egenskaper maling har, avgjøres langt på vei av hvilke komponenter malingen er bygd opp av. I hovedsak er det bindemidlet som styrer malingens egenskaper, som holder den sammen, og som får den til å hefte til underlaget. Det er også bindemidlet som gir malingens typebenevning: Akrylmaling, oljemaling eller hybridmaling, for eksempel.

Her er en guide til de ulike malingstypene, som hjelper deg å finne en maling som møter dine krav.

Les også: Ni ideer til hva du kan gjøre med en liter maling

Akrylmaling:

Akrylmaling har mange gode egenskaper og er miljøvennlig siden den tynnes bare med vann. Den holder særdeles bra på farge og glans, og malingen verken falmer eller kritter. Den malte flaten angripes i liten grad av sopp og grønske, og gulner heller ikke over tid.

Akrylmalingen tørker raskt og dekker godt, spesielt viktig er dette på utsatte steder som kanter og hjørner. Den er lett å stryke ut uten å dryppe eller renne. Ved optimale forhold kan strøk to påføres etter få timer, noe som gjør at malearbeidene kan gå raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siden akrylen tørker raskt, er den mindre utsatt for solblæring og duggmatning, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef i Beckers, til ifi.no. Den tørre malingfilmen er fleksibel og føyelig og vil derfor ikke sprekke opp hvis treverket krymper på grunn av uttørking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekkliste for vedlikehold av veggene

Akrylmalinger gir fasader med avdempet glans, noe som er spesielt bra ved valg av helt lyse kulører. Kombinasjonen blank maling i en lys farge kan være vanskelig å se på i sterk sol.

farge på fasaden=ALKYDMALING: Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryler og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere. Foto: Espen Grønli (Ifi.no)

Alkydmaling:

God inntrenging og tilsetningsstoffer beskytter treverket.

Den fremste fordelen med alkydmaling er at den trenger noe inn i treverket, og beskytter det svært godt mot fuktinntrengning. Alkydholdig maling gir også en blankere overflate, med bedre utflyt og færre penselstriper, enn akrylprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malingsfilmen blir med årene sprøere, og kan etter hvert få sprekker. En svakhet med rene alkydmalinger er at de mattes med tiden og at overflaten eroderer og malingen forvitrer. Alkydmalinger tåler dog vær og vind vesentlig bedre enn hva gammeldagse linoljemalinger gjør, og er tilsatt midler som forhindrer begroing av mugg- og svertesopp.

Les også: Mørk husmaling smart mot svertesopp

Rene alkydmalinger må vedlikeholdsmales hyppigere enn akryler og hybridmalinger. Til gjengjeld er de rimeligere.

– Skal du male ett strøk for friske å opp farge og glans, er alkydmaling et godt alternativ, sier Erik Bryng, malermester i Jotun til ifi.no. Her gjelder det å være obs på at det finnes svært gode alkydmalinger, med forholdsvis lang holdbarhet og utmerket beskyttelse av treverket. En ulempe er at de tynnes med white-spirit, som ikke er bra verken for maleren eller miljøet. Sterk sol på halvtørr maling kan gi skinntørring og solblærer, og hvis malingen ikke er helt tørr før den utsettes for fukt, kan det dannes matte flekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

farge på fasaden=HYBRIDMALING: Hybridmalinger er kombinasjoner der alkydbindemidler blandes med akrylbindemidler til et moderne malingsprodukt med meget gode egenskaper og lange vedlikeholdsintervaller. Foto: Kristian Owren (Ifi.no)

Hybridmaling:

Det beste fra akryl og alkyd – i én boks.

Hybridmalinger er blandinger mellom alkyder og akryler, og kombinerer de beste egenskaper fra bindemiddeltypene. Alkydbindemidlene bidrar med god beskyttelse mot fuktinntrenging og gir fin glans. Akrylen gir værbestandighet, god farge- og glansholdbarhet og gode påføringsegenskaper. Malingen blir vannavvisende, står godt mot regn, solens UV-stråler, kulde og forurensninger.

Malingene hefter godt til underlaget. De tilsettes fungicider som motvirker vekst av svertesopp og alger på overflaten og UV-beskyttelse som gjør at solen ikke bryter ned malingfilmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: La regnet jobbe for deg

Hybridmalinger tørker raskt og er lette å påføre i jevne strøk uten striper og sig. Malingene tynnes med vann og er miljøvennlige, dessuten tørker de raskt. Under gode forhold kan hybridmaling påføres i to strøk på samme dag.

– Hybridmalinger er ofte de beste malingsproduktene, med lengst vedlikeholdsintervall, sier Erik Bryng, malermester i Jotun til ifi.no.

Beis og lakk

Klare (upigmenterte) behandlinger som oljer og lakker beskytter ikke mot lysnedbryting. En viss beskyttelse kan oppnås ved tilsetning av UV-absorbere. Effekten blir likevel ikke så god som for pigmenterte systemer. Klar behandling frarådes brukt utendørs, skriver treteknisk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Transparente behandlinger som oljebeis, emulsjonsbeis og tjærebeis gir et ganske tynt beskyttelsessjikt. Produktene har transparent pigmentering, slik at treets struktur og mønster forblir synlig. Dekkbeis er dekkende, men overflatestrukturen kommer likevel noe frem. Maling påføres i tykkere sjikt, og skjuler trestrukturen i større grad, skriver treteknisk.no.

Les også: Vasketabber som blir dyre

male fasadenSKJEMA. Foto: Treteknisk

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Disse møblene tåler det meste

Så enkelt bygger du en egen urtehage

Åtte tegn på at barnet elsker deg

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.