Slik selger du boligen raskere

Stuen før og etter styling. De fleste vil nok anta at stilen på bildet til høyre virker mer forlokkende på boligkjøperne. (Foto: Bo Styling)
Stuen før og etter styling. De fleste vil nok anta at stilen på bildet til høyre virker mer forlokkende på boligkjøperne. (Foto: Bo Styling)

Å style boligen før salg blir mer og mer populært, og med disse rådene kan du få et salg over takst.

– Det viktigste er at man fjerner alt av personlige ting, rett og slett fordi det er forskjell på et hjem og på et salgsobjekt, forteller Sesilie Vea Thorsen, interiørstylist og markedskonsulent i Bo Styling AS til DinSide.

horsen forteller videre at du gjerne kan ha et fantastisk hjem, men ikke et bra salgsobjekt. Det må først og fremst se bra ut på bildene på finn.no, slik at kjøperne blir lokket. Mye ser bra ut når du befinner deg i rommet, men ofte kan det se mindre ut på bilder dersom du har mye ting i rommet.

– Mange har altfor mye ting stående fremme når de har visning og flere tror de trenger dyre og flotte pynteputer, men du skal ikke selge putene, du skal selge boligen.

Interiørstylist Sesilie Vea Thorsen mener hun tilbyr tjenester som kan hjelpe deg med å selge boligen raskt og effektivt. (Foto: Bo Styling)Interiørstylist Sesilie Vea Thorsen mener hun tilbyr tjenester som kan hjelpe deg med å selge boligen raskt og effektivt. (Foto: Bo Styling)

FØR: Stuen har et godt utgangspunkt, men det kan blir vanskeligere for kjøperen å visualisere sitt eget hjem. (Foto: Bo Styling)FØR: Stuen har et godt utgangspunkt, men det kan blir vanskeligere for kjøperen å visualisere sitt eget hjem. (Foto: Bo Styling)

Interiørstylisten forklarer at det gjelder å få folk til å flytte inn psykologisk ved å selge en fin atmosfære, slik at potensielle kjøpere kan forelske seg i boligen.

Det å gjøre en innsats når du skal selge kan føre til flere budgivere, og dermed et raskere salg av boligen.

– Det er mange som tenker at man sikkert får solgt, men det å selge og style en bolig for salg er et eget fag. Hjemme hos deg selv er det lett å se seg blind, og da kan det lønne seg å få hjelp fra fagfolk, mener hun.

For dyrt? Lær knepene - Slik styler du boligen selv

Gjør en god investering

Å rydde plass er noe av det viktigste du kan gjøre når du skal gjøre klar boligen din for salg, men en grundig vask og ren lukt er også med på å gi et godt førsteinntrykk til kjøperen.

– Man hadde en periode hvor man skulle bake boller for en hjemmekoselig duft, men det trenger man ikke. Grønnsåpe holder i massevis og hold deg unna duftlys, råder Thorsen.

Røyklukt? Da kan det bli vanskeligere å selge

Et annet råd for å friske opp boligen er å skifte knottene på skap, noe som er både billig og enkelt.

– Ellers har også maling mye å si. Forskjellige gråskalaer kan gjøre mye for et rom, men ellers er det en hovedregel å tenke lyst, lett og rene flater. Mange boliger ligger ute for salg uten ivrige kjøpere, og for selger kan det lett bli en stressfaktor. Da kan det være lurt å søke profesjonell hjelp.

– Det er flere som har gjort alt etter kunstens regler uten salg, og som til slutt bestemmer seg for å bruke stylisthjelp. Da tømmer vi hele boligen og styler den på nytt. I fjor sommer ble et hus solgt for en halv million over takst etter vår hjelp, sier Thorsen.

De heldige kan altså regne med å få tilbake store penger. Men det er ikke gitt at styling har effekt i alle markeder. Meglere DinSide har snakket med i Nord-Norge, sier at det ikke er vanlig å presentere like striglede boliger der, som lenger sør i landet.

– Hadde vi stylet slik de gjør i Sør-Norge, ville mange trodd det var noe riv, ruskende galt, sier eiendomsmegler i Vesterålen, og mener det er bedre å vise ekte vare


– Dersom du er usikker på om boligen din er klar for visning, kan du betale 1.450 kroner for en veiledningstime. Da får du alle konkrete tips og vi hjelper deg med ommøblering og farger, avslutter Thorsen.

Fokuser på prospektene


– Det er særdeles viktig å style boligen før visning. Det mener også Gorm Kunøe, førstelektor i Institutt for markedsføring ved BI. Kunøe forklarer at man må ta innover seg at det er nye mennesker som skal bo i boligen og at det dermed er viktig å nøytralisere hjemmet.

Kunøe forklarer at man må ta innover seg at det er nye mennesker som skal bo i boligen og at det dermed er viktig å nøytralisere hjemmet.

Gorm Kunøe er førstelektor i Institutt for markedsføring ved BI og anbefaler å style boligen før salg. (Foto: Privat)Gorm Kunøe er førstelektor i Institutt for markedsføring ved BI og anbefaler å style boligen før salg. (Foto: Privat)

– Det første punktet er at man sier okay, det er hyggelig at vi har bodd her med personlige ting og bilder på veggen, men nå skal noen andre mennesker inn. I følge boligeksperten har førsteinntrykket alt å si, og han har observert at prospekter inne på finn.no blir mer og mer forseggjorte.

– Barneleker og stygge møbler må vekk, og selgeren må investere i enkle ting som maling. Det viktigste er at ting skal se ordentlig ut og synlige småfeil må repareres, forteller Kunøe.

Grepene som øker verdien på boligen

Ikke glem resten av eiendommen

Kunøe bekrefter at boligen kan bli solgt for en høyere pris dersom man investerer penger i styling, men det er også viktig å ta en titt på uteområdet.

– Start helt ute på gaten og gå igjennom alt. Små ting som tar plass og annet rot må bort. Du kan også be naboen om å rydde vekk sitt rot, slik at hele nabolaget virker innbydende.

Les mer om hvordan en velstelt hage kan øke boligprisen Noen andre konkrete råd er å skape lys og plass, fjerne personlige ting og skape luft. Dette gjør du ved å male veggene lyse og rydde bort alt skrot.

– Det er viktig å huske på at nordmenn bruker mye penger på bolig. Vi oppholder oss mye inne og da ønsker vi at det skal se pent ut. Dette er en trend som går oppover hele tiden, så gjør det smakfullt og hyggelig for kjøperne, avslutter Kunøe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus