Kunsten å skape en hage

INTEGRERT NATUR: Denne hagen har fått beholde mye av sine naturlige former, som de steinete partiene Her er et eksempel på hvordan terrassen kan spille på lag med steinen. (Foto: Tomas Södergren)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mars er en god måned for hageplanlegging. Du kan lage skisser og ta mål i fred og ro, før mer presserende hagegjøremål krever sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Planlegg hagen
* Hvis du har et kart over tomta, kan du forstørre det opp slik at én meter i virkeligheten blir én centimeter på kartet. Deretter kan du begynne å skisse.


* La skissen utvikle seg langsomt, lag den for eksempel på flere ark parallelt, eller lag småskisser av ulike deler av hagen for å kunne være mer detaljert.

* Studer utsikten fra de ulike vinduene, og tenk over hva du vil gjøre mer synlig og hva du vil skjule.

* Er det fortsatt snø, kan du bruke den til å skritte opp avstander og få et bilde av hvordan ting vil se ut. Tramp for eksempel opp felter der bedene skal være, og sett ut bambusstenger for å markere hjørner.

* Les om klimasonen hagen ligger i. Legg merke til hvordan sola påvirker lys og skygge på tomta. Helst bør man bo et sted i et helt år for å følge årstidene, før man setter hageplanen ut i livet.

* Jobb på lag med naturen i stedet for å motarbeide den. Velg vekster ut fra hva som trives i nærheten, og tenk på hvordan jordsmonn og klima vil påvirke plantenes vekst.

* Tilpass deg området også med hensyn til kultur – velg farge og materialer både på hus, gjerde og steinbelegning ut fra omgivelsene. Slik blir resultatet vakrere og mer harmonisk.

Raske tips for den utålmodige

* Skal du bygge nytt hus? Tenk i så fall på hagen tidlig i prosessen. Behold mest mulig av terrenget, i stedet for å sprenge og fylle. La fullvoksne trær bli stående selv om de er i veien mens det bygges. Slik får dere mye gratis når hagen skal anlegges.

* I en ny hage på et flatt område får man rask effekt ved å plante en avgrensning mot naboen, enten av busker som vokser fort eller av hekkplanter i ferdig

* Skaff noen store plantekar med bra jord der det er enkelt å bytte ut sommerblomster fra år til år, eller bruk stauder og prydgress.

* Ikke lag noe tilsynelatende lettstelt som et område med grus eller steinfliser. Ugress vil komme til neste år. Vedlikehold inngår i alle hager, så sats heller på noe grønt.

Å anlegge en hage handler ikke så mye om å temme naturen som å nærme seg den.

– Det er alltid viktig å tenke på hvordan omgivelsene ser ut når man begynner å planlegge, mener landskapsarkitekt Torsten Wallin.

Han anbefaler at du lar hageplanleggingen gå over flere år.

– Det vinner både du, naturen og lommeboken på, sier Wallin.

Les også: Frisørtime for frukttrær

Trivselsfaktoren

Ved å se på hvilke vekster som trives i hager og på grøntområder i nærområdet, kan man gjøre seg opp en mening om hva som kommer til å fungere. Denne kunnskapen bør kombineres med å ta vare på det som allerede finnes på tomten.

– Trær bruker en mannsalder på å nå god størrelse, og er derfor ikke noe man skal ta ned uten å ha tenkt nøye gjennom det. Mange gjør den feilen at de skaper et hogstfelt, sier Torsten Wallin.

– La stein være stein. Ikke dekk steinpartier med jord. La det heller vokse mose på, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landskapsarkitekten mener at det gjerne kan se litt naturlig og vilt ut.

– Bruk vannet som finnes naturlig på tomta til vanning, og plant vekster som tiltrekker seg dyr. Slik vil hagen få en mer naturlig utvikling.

Les også: Trær til besvær

Bevaringsverdien

Ved å ta vare på en del av det som finnes på stedet av vekster, og planlegge ut fra den lokale naturens forutsetninger, kan man skape en holdbar hage på lang sikt. Å fikse på alt på én sesong, derimot, er både dyrt, slitsomt og kortsiktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fort gjort å overveldes av hagesentrenes store utvalg og mange kampanjer, slik at man kjøper både altfor mye og helt gale sorter. Hvis man i stedet går bevisst inn for å skaffe vekster som passer på den tomta man har, er det en investering som varer, sier Torsten Wallin.

Les også: Planlegg naturhagen

Levende materiale

Spesielt når det dreier seg om en helt nyanlagt tomt, er Wallin opptatt av man skal gå langsomt fram. I motsetning til huset, som må være ferdigbygget for å fungere, tåler hagen å vente litt. Da får man også en sjanse til å samle gode ideer mens man blir mer kjent med området.

– En hage er alltid i utvikling, og det er her gleder ligger! Man jobber med et levende materiale, og da skal man ikke forhaste seg.