Kunsten å skape en hage

INTEGRERT NATUR: Denne hagen har fått beholde mye av sine naturlige former, som de steinete partiene Her er et eksempel på hvordan terrassen kan spille på lag med steinen. (Foto: Tomas Södergren)

Mars er en god måned for hageplanlegging. Du kan lage skisser og ta mål i fred og ro, før mer presserende hagegjøremål krever sitt.

Planlegg hagen
* Hvis du har et kart over tomta, kan du forstørre det opp slik at én meter i virkeligheten blir én centimeter på kartet. Deretter kan du begynne å skisse.


* La skissen utvikle seg langsomt, lag den for eksempel på flere ark parallelt, eller lag småskisser av ulike deler av hagen for å kunne være mer detaljert.

* Studer utsikten fra de ulike vinduene, og tenk over hva du vil gjøre mer synlig og hva du vil skjule.

* Er det fortsatt snø, kan du bruke den til å skritte opp avstander og få et bilde av hvordan ting vil se ut. Tramp for eksempel opp felter der bedene skal være, og sett ut bambusstenger for å markere hjørner.

* Les om klimasonen hagen ligger i. Legg merke til hvordan sola påvirker lys og skygge på tomta. Helst bør man bo et sted i et helt år for å følge årstidene, før man setter hageplanen ut i livet.

* Jobb på lag med naturen i stedet for å motarbeide den. Velg vekster ut fra hva som trives i nærheten, og tenk på hvordan jordsmonn og klima vil påvirke plantenes vekst.

* Tilpass deg området også med hensyn til kultur – velg farge og materialer både på hus, gjerde og steinbelegning ut fra omgivelsene. Slik blir resultatet vakrere og mer harmonisk.

Raske tips for den utålmodige

* Skal du bygge nytt hus? Tenk i så fall på hagen tidlig i prosessen. Behold mest mulig av terrenget, i stedet for å sprenge og fylle. La fullvoksne trær bli stående selv om de er i veien mens det bygges. Slik får dere mye gratis når hagen skal anlegges.

* I en ny hage på et flatt område får man rask effekt ved å plante en avgrensning mot naboen, enten av busker som vokser fort eller av hekkplanter i ferdig

* Skaff noen store plantekar med bra jord der det er enkelt å bytte ut sommerblomster fra år til år, eller bruk stauder og prydgress.

* Ikke lag noe tilsynelatende lettstelt som et område med grus eller steinfliser. Ugress vil komme til neste år. Vedlikehold inngår i alle hager, så sats heller på noe grønt.

Å anlegge en hage handler ikke så mye om å temme naturen som å nærme seg den.

– Det er alltid viktig å tenke på hvordan omgivelsene ser ut når man begynner å planlegge, mener landskapsarkitekt Torsten Wallin.

Han anbefaler at du lar hageplanleggingen gå over flere år.

– Det vinner både du, naturen og lommeboken på, sier Wallin.

Les også: Frisørtime for frukttrær

Trivselsfaktoren

Ved å se på hvilke vekster som trives i hager og på grøntområder i nærområdet, kan man gjøre seg opp en mening om hva som kommer til å fungere. Denne kunnskapen bør kombineres med å ta vare på det som allerede finnes på tomten.

– Trær bruker en mannsalder på å nå god størrelse, og er derfor ikke noe man skal ta ned uten å ha tenkt nøye gjennom det. Mange gjør den feilen at de skaper et hogstfelt, sier Torsten Wallin.

– La stein være stein. Ikke dekk steinpartier med jord. La det heller vokse mose på, fortsetter han.

Landskapsarkitekten mener at det gjerne kan se litt naturlig og vilt ut.

– Bruk vannet som finnes naturlig på tomta til vanning, og plant vekster som tiltrekker seg dyr. Slik vil hagen få en mer naturlig utvikling.

Les også: Trær til besvær

Bevaringsverdien

Ved å ta vare på en del av det som finnes på stedet av vekster, og planlegge ut fra den lokale naturens forutsetninger, kan man skape en holdbar hage på lang sikt. Å fikse på alt på én sesong, derimot, er både dyrt, slitsomt og kortsiktig.

– Det er fort gjort å overveldes av hagesentrenes store utvalg og mange kampanjer, slik at man kjøper både altfor mye og helt gale sorter. Hvis man i stedet går bevisst inn for å skaffe vekster som passer på den tomta man har, er det en investering som varer, sier Torsten Wallin.

Les også: Planlegg naturhagen

Levende materiale

Spesielt når det dreier seg om en helt nyanlagt tomt, er Wallin opptatt av man skal gå langsomt fram. I motsetning til huset, som må være ferdigbygget for å fungere, tåler hagen å vente litt. Da får man også en sjanse til å samle gode ideer mens man blir mer kjent med området.

– En hage er alltid i utvikling, og det er her gleder ligger! Man jobber med et levende materiale, og da skal man ikke forhaste seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden