Meny

Feilsiterte ordtak og uttrykk:

«Kom som kjerringa på julekvelden»

ORDTAK I HYTT OG GEVÆR: Hvis du tror det er noe muffins i mosen, har du kanskje fått skjegget fullt av postkasser. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
ORDTAK I HYTT OG GEVÆR: Hvis du tror det er noe muffins i mosen, har du kanskje fått skjegget fullt av postkasser. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Tror du at du kan ordtakene? Tro om igjen.

Media vier stor oppmerksomhet til 2012-paradise-deltakerne. For deg som ikke har fulgt med, er Paradise Hotel et realityshow som vises på tv, og der deltakerne sier de utroligste ting. Ikke at det er poenget med serien, absolutt ikke, deltakerne spiller med hverandre og har sex og skaper intriger.

Men som et slags funny biprodukt av serien, finner vi alle ordtakene og uttrykkene deltakerne snubler i - både når de intervjues og når de snakker med hverandre.

Les også: Pinlige misforståelser

– Helt naturlig

Men så melder tanken seg; språket er da i stadig utvikling. Ord og uttrykk endres stadig, og kan ende opp med å bli noe helt annet enn det som var meningen i utgangspunktet.

– Ja, dette er helt naturlig, bekrefter språkforsker og professor emeritus i norsk, Dag Gundersen overfor Kvinneguiden.

– For det første kan det hende at en tilsiktet vri er morsom nok til å slå an. Sentensen «Det går tilbake med de gamle guder», som kan minne om både Ibsen og Oehlenschläger, selv om ingen av dem sa det ord for ord, blir snudd om til «Det går til Gud med de gamle bakere».

– Det kan jo ha noe for seg nå når du ikke får kjøpt nybakt brød, bare nystekt. Videre kan noe ha blitt så gammeldags at det ikke blir forstått og derfor gjort om til noe mer forståelig. Eller det skyldes ren misforståelse eller uvitenhet, som når mange tror det heter «i kjølevannet av noe» istedenfor «i kjølvannet av noe», altså like etterpå.

Les også: Norges lengste ord

Joda, vi blir sinna

Litt morsomt, er det hvor proviserte vi blir når noen sier noe feil. Den klassiske paradise-tabben der en av deltakerne refererer til seg selv som «ikke den smarteste kniven i skuffen», har satt sinnene i kok. Det riktige skal selvsagt være at man ikke er «den skarpeste kniven i skuffen», altså spiller uttrykket på «skarp» som synonym til «snart».

– Det er nok fordi at når vi en gang har lært at noe er riktig, ergrer det oss når det blir brukt feil. Jeg kan sitere Knud Knudsen (1812-95), som sa at det man en gang har fått i seg, det tviholder man på, smiler Gundersen.

Les også: Norsk politi arresterte polakk ved hjelp av Google Translate

Nederst i saken har han gått gjennom mange av ordtakene og uttrykkene vi feilsiterer, og gir oss både fasiten og forklaringen!

Større kløft, raskere

Er det bekymringsverdig at så mange unge bruker ordtak og uttrykk feil?

– Tja, det kan jo gjøre kontakten mellom besteforeldre og barnebarn tyngre. Språket har alltid vært i endring, men med all elektronikken som er blitt allemannseie i dag, går det mye fortere. Påvirkningen utenfra, særlig engelsk, kan være mer bekymringsfull for de små språksamfunnene.

– I gamle dager kom mange faste uttrykk fra Bibelen, nå kommer mange fra idrett, som fotball, der «et innspill» brukes i overført betydning om å bringe inn et nytt emne eller et nytt forslag, observerer Gundersen.

Les også: - Trønderdialekt brukes for å vise raringer på TV

DAG GUNDERSEN OM FEILSITERTE ORDTAK OG UTTRYKK:

Brette opp armene: Det er jo egentlig ermene, men arm og erme blir lett blandet sammen fordi ermet jo sitter utenpå armen og er formet likedan.

Klar som et egg: Sammenblanding av to talemåter er vanlig og kan gi rent naturstridige resultater, som «Det står mye upløyd mark tilbake her på berget» – «her på berget» er hentet fra Holbergs komedie Erasmus Montanus, mens den upløyde marken er hentet fra landbruket. På berget fins det jo ikke noe å pløye.

Å feie alle under samme teppe: Å feie noe under teppet er å gjemme det bort istedenfor å gjøre noe med det. Her blander man sammen andre uttrykk der «samme» hører med, kanskje uttrykket «å sette alle i samme bås». Båsen var kuas oppholdssted.

Å dra alle over en kam: ordtaket å skjære alle over én kam betyr å behandle alle på en og samme måte. Den som skar, var barberen, og han skulle jo helst ta hensyn til den enkelte kunde, men nei. Det ble lett samme sveisen på alle.

Å se hunden på hårene: Uttrykket «En skal ikke skue hunden på hårene» er jo i fare for å bli forandret bare på grunn av det gammeldagse ordet «å skue», om å se. Det betyr at en ikke skal dømme et annet menneske bare etter utseendet.

Les også: Google vil redde nordsamisk

Nå har jeg det som greven i egget: Jeg tror det er som plommen i egget en har det når en hardet bra. Greven er hentet inn fra «å komme i grevens tid» - det vil si i siste øyeblikk, akkurat tidsnok. Det er ulike meninger om hvem greven var.

Så har vi til salt på maten: Her skal det være «i» og ikke «på». Uttrykket belyser det aller minste en må ha for å overleve. Salt var viktigere før enn nå, for kjøtt kunne lett bli skjemt før kjøleskapets tid.

Jeg så lyset i enden av pølsa: Lyset kan komme fra flere steder, kanskje bibelsk, men her menes nok «å se lyset i enden av tunnelen», altså å se slutten på en vanskelighet. «Enden på pølsa» kan komme av at man blander med «rosinen i enden av pølsa», som betyr det beste i pølsa». Et velkjent ordtak er «Allting har en ende så nær som pølsa; den har to». Ordet «pølsevev» betyr tøysete snakk; det kommer av at en tenkte på en pølse som endene ikke var tettet på, så det rant og rant.

Les også: Barna er smartere enn du tror

Hytt og vær/gevær: Skal være «I hytt og vær», altså på måfå, uten noe fast emne. Det er ofte blitt til «i hytt og gevær», vel for å få en bedre rytme på uttalen av uttrykket.

Kom som kjerringa på julekvelden: Dette er snudd fra «komme som julekvelden på kjerringa», altså overraskende, egentlig før kona i huset hadde fått gjort alt som skulle være ferdig til jul.

Som å gå fra barken til veden: Dette er omdannet fra komme «Mellom barken og veden», altså er man kommet i en vanskelig stilling (mellom barken og veden er det trangt!).

Å få skjegget fullt av postkasser: Det riktige er «å få skjegget i postkassa», som er å komme i knipe. En må tenke seg et bilde av en person med langt skjegg som har kikket for langt ned i kassa før lokket smekker igjen. Det fins også i svensk og dansk, men opphavet er usikkert.

Her er det muffins i mosen: Sammenblanding av to ordtak. «Muffins» er gjort om fra «muffens», at noe er mistenkelig. Muffins er på sin side en formstekt liten tekake. Her lager en et ukjent ord om til et mer kjent er vanlig. «I mosen» kommer av «ugler i mosen», som også betyr at noe er mistenkelig. Det kommer av «det er ulver i mosen», et gammelt dansk uttrykk fra en tid da det ennå fantes ulver i Danmark. Mosen på dansk er myr, ulver i myra var sikkert regnet som farlig.

Les også: Skal gjenkjenne alle språk

Det er mer mellom himmel og jord enn ..: Dette er fra Shakespeare, Hamlet, i André Bjerkes oversettelse: «Det finnes mer i himlen og på jorden enn all din kunnskap drømmer om, Horatio». Fredrik Stabel, som hadde humorspalten «Norsk dusteforbund» i Dagbladet, forandret det til «Det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder».

Det står i høysetet: Et uttrykk som mange bruker og som er feil. I høysetet sto man ikke, der satt far sjøl, og siden det kanskje er litt rart å si at saken sitter i høysetet, får man skrive det om til at noe er «er satt i høysetet». Det du setter, kan jo både sitte og stå (sett deg: du sitter. Sett maten på bordet: den står). Uttrykket brukes for å understreke at er at saken (eller hva det er), er særlig aktuell.

Les også:

Hva kan du om julematen?

Hva kan du om alkohol?

Er du matglad?

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 EY-undersøkelse: Tempoet i det grønne skiftet går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran21:52 Nesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51 Koomson ble helten for Brann21:50 Mislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44 Norge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24 Glimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45 Smell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38 Abbas har ingen tro på Kushners plan20:38 Erdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37 Fjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37 Savnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27 Stabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17 Ny hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02 Syklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02 Årets første tap for Aalesund19:59 Boli ble helten for Stabæk19:56 Hjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54 Bodø/Glimt seiret i målfest19:54 Wangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53 Wangberg ble helten for Tromsø19:53 Haugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52 KFUM med hjemmeseier over HamKam19:52 Uavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52 Haugen scoret hattrick for Sogndal19:51 Kachi scoret to for Sandnes Ulf19:51 Fandi senket Aalesund19:50 Nordkvelle scoret to for Odd19:38 Akasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36 Politiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28 Frykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56 Ny seier for Fredrikstad18:50 Ny gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45 Vatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45 Erdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33 Eriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17 Iran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10 SV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04 Johnsons ledelse krymper etter husbråk18:01 Sykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36 Flere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35 Solskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23 Deila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20 Sudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18 Grøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02 Shroot-dobbel for Hødd17:02 Såret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01 Hamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59 KNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56 Lillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52 Poengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47 Poengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44 Carthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28 Norsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23 Mauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13 NRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02 Tvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang
Siste nytt
09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00NorgeEY-undersøkelse: Tempoet i det grønne skiftet går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran21:52NorgeNesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51SportKoomson ble helten for Brann21:50VerdenMislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44SportNorge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24SportGlimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45VerdenSmell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38VerdenAbbas har ingen tro på Kushners plan20:38VerdenErdogan gratulerer opposisjonskandidat i Istanbul20:37SportFjerde strake uavgjorte mellom Ranheim og Mjøndalen i Trondheim20:37NorgeSavnet turgåer funnet etter leteaksjon i Askvoll20:27SportStabæk tok sesongens første bortepoeng: – Endelig, vi trengte den20:17SportNy hjemmeseier til Odd, Fagermo avventer gullsnakk20:02NorgeSyklist til sykehus etter kollisjon med bil i Larvik20:02SportÅrets første tap for Aalesund19:59SportBoli ble helten for Stabæk19:56SportHjemmeseier for Strømmen over Kongsvinger19:54SportBodø/Glimt seiret i målfest19:54SportWangberg ødela for gamleklubben Rosenborg19:53SportWangberg ble helten for Tromsø19:53SportHaugsdal-dobbel for Nest-Sotra19:52SportKFUM med hjemmeseier over HamKam19:52SportUavgjort for Ranheim og Mjøndalen19:52SportHaugen scoret hattrick for Sogndal19:51SportKachi scoret to for Sandnes Ulf19:51SportFandi senket Aalesund19:50SportNordkvelle scoret to for Odd19:38NorgeAkasia-sjef har sagt opp etter uenighet med styret19:36NorgePolitiet sikrer bevis etter brann på skole i Bodø19:28Helse og livsstilFrykter tilbakeslag i kampen mot aids, malaria og tuberkulose18:56SportNy seier for Fredrikstad18:50VerdenNy gigantisk demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister18:45SportVatikanet avlyser kvinne-fotballkamp etter abort-strid18:45VerdenErdogans kandidat erkjenner valgnederlag i Istanbul18:33NorgeEriksen Søreide reiser til Vest-Balkan18:17VerdenIran mener amerikansk drone befant seg i iransk luftrom i mai18:10NorgeSV bekymret for streikeretten etter tvungen lønnsnemnd18:04VerdenJohnsons ledelse krymper etter husbråk18:01NorgeSykehusstreiken stanset med tvungen lønnsnemnd17:36NorgeFlere involvert i slagsmål ved togstasjonen i Asker17:35SportSolskjær ansatte tidligere Molde-kollega17:23SportDeila etter poeng mot Sarpsborg: – Vi ønsker å fremstå enda bedre enn dette17:20VerdenSudans protestbevegelse godtar veikart for overgangsstyre17:18SportGrøndahl Jansen på pallen i Nederland17:02SportShroot-dobbel for Hødd17:02VerdenSåret dansk gutt hentet hjem fra Syria17:01SportHamilton vant igjen, ti strake for Mercedes16:59NorgeKNM Helge Ingstad blir ikke reparert16:56SportLillebo ordnet poeng for Stjørdals-Blink16:52SportPoengdeling for Vålerenga og Sarpsborg16:47SportPoengdeling mellom Åsane og Kaupanger16:44SportCarthy rykket tidlig og vant i Sveits16:28SportNorsk eventyrhest travet inn ny storpremie, kun slått av legende16:23VerdenMauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president16:13NorgeNRK: Mot tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken16:02NorgeTvangsbruk mot innsatt opp i retten i Norge for første gang