Spektakulær arkitektur:

Dette badehuset er gjenskapt som en ubåt

Det oppsiktsvekkende badehuset har fått navnet Nautilus og er kledd med rustfrie stålplater. Foto: Zaigas Gailes Birojs
Det oppsiktsvekkende badehuset har fått navnet Nautilus og er kledd med rustfrie stålplater. Foto: Zaigas Gailes Birojs

Arkitektur på kanten.

Arkitektkontoret Zaigas Gailes Birojs fra Latvia fikk oppmerksomhet under World Architecture Festival (WAF) 2012 i Singapore med sitt feriehus og badehus.

Den tidligere sovjetiske fiskefabrikken i Kaltene i Latvia ble nemlig forvandlet til en industriell hytte - og er et godt eksempel på gjenbruk.

For å sette prikken over i-en laget arkitektene et ubåtinspirert hus foran boligen. Det gjorde komposisjonen komplett.

Sett fra sjøsiden følte de nemlig at det ble for nakent. Det manglet noe, en skulptur, en ubåt...

Det oppsiktsvekkende badehuset fikk navnet Nautilus.

«Det nye badehuset Nautilus ligger på stranden. Det ligner på tårnet av en ubåt og er kledd med naglede, rustfrie stålplater. På bakgrunn av den rustne, avlange blokken som hovedhuset er, legger Nautilus den nødvendige siste finpussen til opplevelsen av stedet», skriver nettstedet World Buildings Directory om bygningen.

Arkitektkontoret Zaigas Gailes Birojs fra Latvia fikk oppmerksomhet under World Architecture Festival (WAF) 2012 i Singapore med sin feriebolig som har et noe originalt badehus i front. Arkitektkontoret Zaigas Gailes Birojs fra Latvia fikk oppmerksomhet under World Architecture Festival (WAF) 2012 i Singapore med sin feriebolig som har et noe originalt badehus i front. Foto: Zaigas Gailes Birojs

Vakker stålboks

Det ubåtlignende objektet er et forsøk på å gi funksjon til et skulpturelt uttrykk. Det ble i alle fall klart for arkitektene at badefasilitetene måtte flyttes nærmere vannet.

Og det var absolutt et poeng at den lille stålboksen skulle ha en annerledes form enn selve hovedhuset.

Strandutstyret er lagret i det lavere nivået. Øverst er det badstue med dusj og garderoberStrandutstyret er lagret i det lavere nivået. Øverst er det badstue med dusj og garderober. Foto: Zaigas Gailes Birojs

Senket ned i sanden

Den toetasjes bygningen har fått 52 kvadratmeter gulvareal. Rett ved siden av gangveien er det trapper som fører ned fra dekk til stranden. Den nedre delen av Nautilus er for øvrig senket ned i sanden, og på taket er det en utkikksplattform.

Strandutstyret er lagret i det lavere nivået. Øverst er det badstue med dusj og garderober, samt et badekar med spektakulær utsikt over Østersjøen.

Yttersiden manglet et element i forgrunnen til kontrast med de asketiske trekk ved fiskehuset.Yttersiden manglet et element i forgrunnen til kontrast med de asketiske trekk ved fiskehuset. Foto: Zaigas Gailes Birojs

Manglet et element

Arkitekten var redd det noe særegne objektet kunne hindre utsikten fra hoveddelen av huset. Men etter en båttur ble de overbevist om at yttersiden manglet et element i forgrunnen til kontrast med de asketiske trekk ved fiskehuset.

Nautilus het for øvrig også Kaptein Nemos undervannsbåt i Jules Vernes roman «En verdensomseiling under havet» (1870).

Ifølge Store Norske Leksikon het også verdens første operasjonelle atomdrevne ubåt «Nautilus», og var den aller første undervannsbåten som passerte den geografiske nordpol.

Navnevalget ga vel seg selv.

Fra badehuset er det vakker utsikt over ØstersjøenFra badehuset er det vakker utsikt over Østersjøen. Foto: Zaigas Gailes Birojs

Les også:

Ti norske drømmehytter

Disse hyttene får Norge til å klikke

Her koser de seg på fjellet uten snømåking

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden