Meny

Gode råd til rengjøring av gulvteppet

Blekk, blod, stearin eller rødvin på teppet?

Visste du at du kan forlenge levetiden på gulvteppet ditt med regelmessig rengjøring? © FOTO: Colourbox.

Du trenger teppeunderlag, en god impregnering og flekkfjerner. Og du må bruke tid.

Mange tviholder på rutinen med helgevask - enten man nå bretter opp ermene og tar vaskefila fatt selv eller betaler noen andre for å gjøre det . Støv skal tørkes, støvsugeren må frem og er man flink, tar man gjerne en runde over gulvet med våtmoppen også.

Men hvor flink er du egentlig når det kommer til gulvteppene? Tilhører du dem som tar minste motstands vei og støvsuger rundt? For da kan latskapen nemlig komme til å koste deg dyrt i lengden.

Støvsug regelmessig

- Å rengjøre teppegulvet eller et gulvteppet regelmessig er alfa og omega for levetiden på teppet ditt, får Bonytt.no forklart hos Teppeland på Alnabru i Oslo.

- Jo mer trafikk i sonen hvor teppet ligger, dess oftere kreves det selvsagt at du holder rent og støvsuger teppet.

Ifølge nettstedet Real Simple kan nemlig støv og skitt som får lov til å trenge ned i teppet, bidra til at fibrene ødelegges.

Slik fjerner du flekker på teppet.

NÅR ULYKKEN ER UTE: Slapp av; flekker og søl trenger ikke bety slutten for gulvteppet ditt. © FOTO: Thinkstockphotos

- En kraftig støvsuger, gjerne en med et børstehode som kan beveges, er best, forklarer nettstedet.

- For teppegulv med ekstra dype fibre bør man fjerne hodet på støvsugeren og bare bruke munnstykket for å komme ordentlig til ned i teppet.

Bruk god tid når du støvsuger teppet, særlig gulvtepper med dype fibre, hvor støv og skitt sitter ekstra godt fast. Et godt tips kan være å støvsuge over teppet to ganger, i ulike retninger, slik at du er sikker på å få med deg nedtråkkede støvrester.

Det sier seg selv at områder med mye trafikk og bevegelser - særlig der hvor man har på seg sko og fottøy - krever mer og oftere rengjøring enn tepper i andre områder av huset.

Dette bør du gjøre regelmessig:

1. Snu teppet opp ned

Legg et gammelt rent laken på gulvet og snu teppet slik at det blir liggende med fronten ned. Støvsug baksiden nøye, pass på å få med alle støvrester som ligger på baksiden av teppet - da disse kan bli liggende å gni striper i gulvet ditt. Snu så teppet over og støvsug framsiden også.

2. Vask med fuktig svamp

Bruk en ren svamp som du fukter med rent vann. Trykk mot områder som er synlig skitne eller har flekker. Veksl mellom å svampe og tørke med kjøkkenhåndkle, og pass på å holde fukt til et minimum.

3. Bruk et teppebørste

Børst forsiktig over de fuktige områdene med en myk teppebørste for å løfte busten igjen, og sørge for at luft kan trenge ned mellom fibrene i teppet. Børstingen vil hjelpe til med å tørke teppet raskere, og vil også få opp gjenværende støvpartikler.

De aller fleste teppeforhandlere anbefaler at man dyprenser teppet årlig, enten ved å leie utstyr og gjøre dette selv eller få inn eksperter til å rense teppet.

Vær føre var

-Det er tre ting du trenger for holde et teppe pent, forklarer Stine Johansen hos møbelkjeden Living til Bonytt.no.

- Disse er teppeunderlag, en god impregnering og en flekkfjerner.

Johansen forklarer:

- Teppeunderlaget sørger for luftsirkulasjon mellom gulv og teppe slik at du også unngår at skitt og støv gnis mot gulvet. Vær også føre var med en impregneringsspray, som gjør at teppefibrene blir motstandsdyktige overfor både vann- og oljesøl. En slik spray vil også forlenge teppets levetid. Og skulle du være så uheldig å få en flekk, er det viktig å ta den med en gang.

Gode råd for gulvteppet.

DET SMARTESTE DU GJØR: Regelmessig støvsuging er alfa og omega for gulvteppet ditt. © FOTO: Thinkstockphotos

Ulike tepper krever ulik rengjøring

Tepper og matter i naturfibre som sisal, hamp eller bambusfibre - og også naturfibre - burde være utstyrte med en bakside som forhindrer at støv faller gjennom - noe som gjør at man lettere holder teppet rent ved regelmessig støvsuging. For å rengjøre tepper i naturfibre er det best å bruke en støvsuger uten børst, da denne kan skade fibrene i teppet.

De fleste tepper i naturfiber av noenlunde god kvalitet er innsatt med en flekkavstøter, som beskytter mot støv og skitt og forlenger teppets levedager. Spør hos forhandler hvilke produkter som anbefales til nettopp ditt teppe som rensemiddel for naturfiber.

Tepper som er laget av ull er må også rengjøres regelmessige for å holde seg fine og rene lengst mulig. Støvsugeren er din beste venn også i dette tilfellet, men ikke vær for hardhendt, da ullfibre krever en litt mer forsiktig behandling enn tepper i syntetfibre som akryl eller polypropelen.

Hardere til verks med tepperens

Det kommer en dag hvor teppet ditt mest sannsynlig kommer til å trenge en mer grundig rengjøring enn en runde med støvsugeren. Stemmer disse for teppet ditt, er det nok på tide med en dyprens:

1. Teppet ser mattere ut og det føles som om man sitter fast i det når man setter foten ned?

2. Teppet har ikke lenger samme farge over hele overflaten?

3. Det er tydelige merker rundt områdene hvor du har hatt møbler stående?

4. Det lukter vondt av teppet?


Du kan kalle inn proffene for å rense teppet, eller du kan brette om ermene og gjøre det selv. Dyprens av teppet involverer at en sjampoblanding "masseres" inn i teppefibrene, for så å bli renset ut med en maskin - som også trekker med seg nedtråkket støv og skitt som er samlet nede i teppet.

Men vær forsiktig: Skal du rense teppet selv, anbefales det at du fargetester sjampoblandingen på teppet først, slik at du ser at den ikke trekker med seg fargen i teppet når den fjernes igjen. Gjør testen på et hjørne av teppet som er lite synlig.

Støvsug alltid grundig før du renser, og før-behandle eventuelle flekker.

La teppet tørke grundig før du flytter møbler tilbake igjen.

Fjern søl så raskt som mulig

De aller fleste vil oppleve at noen ved en eller annen anledning søler noe på teppet. Men før du får panikk, få med deg disse rådene:

- Nye flekker er lettere å ta bort enn gamle, forklarer Johansen.

- Så det aller viktigste du kan gjøre for å forhindre at flekken setter seg, er å være så rask som mulig når du skal tørke opp skitt og søl.

Siv Elizabeth Egger hos Ikea er enig:

- Tørk opp mest mulig søl så raskt som mulig når noen har sølt, forklarer Egger.

- På den måten unngår du at flekken får mulighet til å trekke dypere ned i teppet.

Egger forklarer:

- Tørre flekker fjernes øyeblikkelig ved å skrape forsiktig mot midten av flekken, mens om man har fått en våt flekk bør man unngå å gni, og heller la væsken trekke inn i litt tørkerull, før man fukter med en klut og mildt såpevann.

Man tager hva man haver

Kjøkkenpapir fungerer fint for å få tørket opp søl så raskt som mulig, og har du litt eddik for hånden, kan du forhindre mang en katastrofe.

Har du søl på gulvteppet, kan du prøve følende:

1. Fjern så mye væske som mulig ved hjelp av en svamp. Spray deretter på en blanding av vann og eddik. La blandingen sitte på flekken i 2-3 minutter. Tørk så opp ved hjelp av en ren svamp eller klut. Gjenta ved behov.

2. Har gulvteppet blitt litt misfargede og støvete, kan fargen bli fin igjen om du børster over det med en blanding vann med en dråpe eddik. Test alltid dette på en flik av teppet som ikke synes så godt før du går i gang.

Et annet husholdtips er å benytte seg av maismel mot skittflekker. Strø maismel på flekken, la trekke ned og støvsug så over flekken. Det pulveriserte melet vil hjelpe til med å løfte skitt og støv opp av teppet når du støvsuger.

Slik fjerner du disse flekkene

Johansen hos Living, som har ekspertene hos den norske teppeleverandøren Lone Tepper i ryggen, foreslår man hva som mest effektivt fjerner følgende flekker:

1. Blekk

Begynn med kaldt vann og såpe. Deretter kan du bruke eddiksyre og ammoniakk vekselvis. Kulepennlakk fjernes med sprit.

2. Blod

Skyll med kaldt vann, eventuelt tilsett litt salmiakk eller bruk enzymholdig vaskemiddel.

3. Frukt

Skyll med varmt vann hvis flekken er ny. Bruk en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

4. Kaffe

Skyll med så varmt vann som stoffet tåler. Gni forsiktig med en ren og lofri klut som er dyppet i oppvarmet sprit, eventuelt tilsatt litt såpe. Skyll godt til slutt og fjern all fuktighet.

5. Rødvin

Bruk varmt vann hvis flekken er ny. Bruk en lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Fukt flekken med glyserol og vask bort med lunkent vann etter 10 minutter hvis flekken er gammel.

6. Stearin

Stivnet stearin kan pilles av. Fukt med whitesprit og sug opp løsningsmiddelet med ren og lofri klut eller tørkepapir. Gjenta behandlingen om nødvendig.

7. Te

Bruk lunkent vann, eller vask med enzymholdig vaskemiddel.

8. Tyggegummi

Kjøl ned og skrap vekk. Resten fjernes ved å bløte med terpentin eller whitesprit. Skyll og fjern fuktigheten.

9. Øl

Gni forsiktig med rent, lunkent vann.

Slik takler du flekker på teppet.

SØL OG FLEKKER: Dette gjør du om ulykken er ute. © FOTO: Thinkstockphotos

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Test deg selv: Har du et normalt forhold til rengjøring?

Slik vasker du klærne riktig

Gjør rent med sitron

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar
Siste nytt
05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran04:08VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:21NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar
Populært