Hvordan ha bedre sex

Ta en sexpause

PAUSE: Et lengre avbrekk fra sex er sunt både for single og par, mener eksperten. © FOTO: Crestock.
PAUSE: Et lengre avbrekk fra sex er sunt både for single og par, mener eksperten. © FOTO: Crestock.

Avholdsperioder gjør sex mer spennende både for par og single, mener ekspert.

Sexfakta

 • 53 prosent av nordmenn er fornøyde med sexlivet. Det plasserer oss på sex-toppen i Norden foran Sverige (49 prosent), Finland (49 prosent) og Danmark (48 prosent).
 • 56 prosent av nordmenn synes det er lett å snakke med partneren om hvordan vi vil ha sex, flere enn i noen av de andre nordiske landene. Samtidig svarer 70 prosent at de prater om sex ”fordi god kommunikasjon er viktig for å forstå hverandre og ha et godt sexliv”.
 • Flere bruker hjelpemidler i sengen, 32 prosent oppgir å bruke massasjeolje, rett foran glidemiddel (31 prosent) og vibrator (30 prosent).
 • For de som er misfornøyd med sexlivet, skyldes det først og fremst at de ikke har sex ofte nok (56 prosent) og at de savner en partner (34 prosent). Men også savn av variasjon og spenning (21 prosent), mangel på lyst (20 prosent), fysiske hinder (14 prosent) og stress (11 prosent) er viktige årsaker.

(Kilde: Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på oppdrag fra RFSU i 2011)

Kyssing og kos

 • Nesten én av to nordmenn kysser med partneren mange ganger hver dag eller daglig.
 • Selv om nær halvparten av oss kysser daglig, kysser vi minst i Oslo og Akershus, Sør-Østlandet, Agder og Rogaland, og Hedmark og Oppland.
 • På landsbasis er det vestlendinger, trøndere og nordlendinger som er aller mest glad i å kysse.
 • Vi kysser aller mest når vi er mellom 25 og 44 år. Og minst når vi er veldig unge, eller nærmer oss besteforeldre-alder.
 • Kjærlighet, velbehag, glede, lykke, lidenskap og sexlyst er alle følelser som respondentene forbinder med kyssing.
 • Uansett alder, føler mer enn èn av to kjærlighet når vi kysser.
 • Det er de unge som opplever størst lykkefølelse når de kysser.

(Kilde: Undersøkelse gjennomført av Respons Analyse i Oslo, på oppdrag for RFSU og Carmex Lip Balm i januar 2012)

Er du singel og frustrert over at du ikke har muligheten til å ha regelmessig sex? Eller har gnisten under lakenet sovnet i takt med partneren din den siste tiden? Da skal du vite at en lengre periode uten sex faktisk bare er sunt.

Anders Røyneberg, psykiatrisk sykepleier ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, mener nemlig at en god avholdsperiode vil føre til at man blir bedre kjent med egen kropp, egne lyster, og egen seksualitet, noe som igjen vil føre til bedre sex på sikt.

- Fordelen med å avstå fra sex over lengre perioder er at man som singel er mindre utsatt for kjønnssykdommer og uønsket graviditet. Og i et parforhold kan jo mye sex bli så rutinemessig at det mister litt av sin magi, og spenningen rundt det forsvinner kanskje lettere. Dermed kan sex rett og slett bli kjedelig, sier Røyneberg til Kvinneguiden.no.

Og selv om det høres utrolig ut, går det faktisk an å ha «for mye» sex.

Mange nye sexpartnere kan gi angst

Det åpenbare når det handler om å ha for mye sex, er at man som singel er utsatt for å få seksuelt overførbare sykdommer. Men det å hoppe fra en partner til en annen i håpet om å få så mye sex som mulig, kan også sette spor psykisk og virke svært destruktivt i lengden.

- Det er med sex som med andre ting i livet; man trenger å sette grenser for seg selv. Dersom man hele tiden føler at man må ha nye partnere, kan dette være destruktivt for noen og føre til misnøye, depresjon eller angst. Sex skal jo være positivt, men man kan føle seg nedstemt eller tom dersom man hele tiden "er på jakt" etter en ny person å ha sex med, sier Røyneberg.

I et parforhold vil mye sex bli usunt når man føler seg tvunget til det.

- Om man kjenner et slags press på å hele tiden å ha sex, bør du sette deg ned og tenke gjennom hva dette egentlig handler om. Alle mennesker har ulike behov når det kommer til sex, og hva som er mye og lite vil være forskjellig fra person til person. Men så lenge man er tilfreds og ikke føler seg tvungen til det, eller tar skade av å ha hyppig sex, er ikke dette farlig, mener sykepleieren.

Les også: Hun selger jomfrudommen på auksjon

Flere måneders sexpause er ikke farlig

Sexolog Heidi Solvang mener at sex er en del av livets «overskuddsgoder» og at det er forskjell på å være et seksuelt individ og det å ha sterk sexlyst.

- Jeg tror alltid at lengsel og ønsket om nærhet og ømhet er sterkere i et menneske og viktigere enn å ha regelmessig sex. Det er absolutt ikke farlig å ha flere måneders pause fra sex i et parforhold, men det er svært viktig å aldri glemme nærheten med hverandre. Klining og kosing bør man ta vare på, anbefaler Solvang.

Hun sier at livet går i faser etter at man har etablert seg og at det viktigste er at man tar vare på kjærligheten man har sammen fremfor å stresse med hyppig sex;

- I et kjærlighetsforhold kommer regndager, solskinnsdager og tåkedager. Men det aller viktigste å huske på er at det er mest av hverdager, og da må man også akseptere at man ikke har lyst på sex hele tiden, sier hun.

Les også: Disse fargene øker sjansene for sex

Sex blir mer spennende

Det å avstå fra sex over en lengre periode vil faktisk kunne gjøre at sexlivet blir bedre på sikt, mener Røyneberg.

- Er man singel og går uten sex over flere måneder eller år, er fordelen at man kan utforske sin egen kropp gjennom onani og fokusere på erogene soner. På denne måten blir du kjent med deg selv, dine lyster og det du liker. Du kan bli et mer seksuelt vesen ved at du gjerne blir mer kåt. Og når lysten blir sterkere, vil du også kunne nyte sex på en helt ny måte, sier han.

Solvang synes at det å ta pause fra å ha samleie vil kunne åpne opp for mange flere alternativer på sikt.

- Ingen klarer å være kaniner hele tiden, så her kan man tenke alternativt gjennom å bruke fingre, leketøy, glidemiddel og andre ting som fungerer fremfor å ha samleie, sier hun.

Solvang tror at noe av det mest usunne med å "ha for mye sex" som par er at man har det fordi man tror at det er slik det skal være på grunn av alt man leser og hører over alt.

- Folk sammenligner seg veldig med det de leser i media og tror at det er en egen oppskrift på et godt sexliv, men faktum er at det er det ikke. Alle må gå sin egen vei og se på egne behov. Har du behov for en sexpause, ja, så tar du deg en sexpause, sier hun.

Les også: Helt vanlig å sende nakenbilder til andre

Røyneberg er enig:

- I parforhold vil sexlivet gå i bølgedaler, men det er absolutt sunt at man går gjennom perioder hvor man har lite eller ingen sex i det hele tatt. Det kan gjøre sex mer interessant, man kan bygge opp igjen tenningen for hverandre og starte litt på nytt. Vi pleier å tipse om at det kan være lurt å fokusere på de erogene sonene dine og partnerens, og forsøke i perioder å ha sex uten å ha samleie. Det er bare sunt å bli bedre kjent, både med din egen og partnerens kropp, samtidig som det kan gjøre sex mer spennende, sier Røyneberg.

Sykepleieren mener derfor at vi generelt kan bli flinkere til å utforske egen kropp gjennom onani, som faktisk er en del av seksualiteten vår, istedet for å kjenne misnøye rundt det å ha lite regelmessig sex.

- Den seksuelle spenningen vil på den måten bygge seg opp, du kan ha glede over at fantasien blir rikere gjennom for eksempel å bruke sexleketøy eller porno. Tenk på at du har mye godt å se fram til, sex blir da enda mer interessant for deg. I tillegg blir man som singel bedre kjent med kroppen sin, som jo er et eget nytelseslandskap, sier han.

Les også:

Kvinner med selvtillit har bedre sex

Hvordan glede ham i senga

Bedre orgasmer etter fødsel

Dette gir bedre sex

Les mer i ABC Nyheter

Derfor synes vi ikke sex er ekkelt

Disse søker mest på «porn»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet
Siste nytt
19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet