Hårtap hos kvinner

Derfor røyter kvinner

SAMMENSATT PROBLEM: Når det gjelder stressutløst hårtap, som er den kanskje vanligste varianten hårtap blant kvinner, er behandlingen å avvente spontan bedring og forsøke å identifisere og eliminere stressfaktoren. © FOTO: Thinkstock.
SAMMENSATT PROBLEM: Når det gjelder stressutløst hårtap, som er den kanskje vanligste varianten hårtap blant kvinner, er behandlingen å avvente spontan bedring og forsøke å identifisere og eliminere stressfaktoren. © FOTO: Thinkstock.

Sykdom, operasjoner, stress, blodgivning, stans i p-piller og fødsler kan gjøre at du mister håret.

Selv om hårtap regnes som et mannsproblem , er også kvinner disponert for å miste hår. Faktisk så mange som 60 prosent.

- Hårtap er uansett verdt å reise til legen for, fordi vi ikke bare kan hjelpe med hårtapet; vi kan eventuelt også identifisere sykdom som ikke er oppdaget, sier hudlege Jon Langeland, Doktoronlines hudekspert.

- Men hårtap varsler ikke dødelige sykdommer, for dem som frykter det. Imidlertid kan hårtap komme sekundært til medisiner, infeksjoner og hormonforstyrrelser. Både flekkvis håravfall og uvanlig stort hårtap hos kvinner er likevel en god grunn til å oppsøke lege, for å finne ut hva som er årsaken, samtykker hudlege og professor Cato Mørk, redaktør av Huddoktor.no.

Tre typer hårtap

De to vanligste typene hårtap hos kvinner er androgenetisk arvelig hårtap (alopecia androgenetica) og synkronisert hårtap (telogent effluvium).

Androgenetisk hårtap, vanlig mannlig skallethet, er styrt av hormoner (testosteron, androstendion og dihydrotestosteron). Det kan starte etter puberteten for mange menn, mens kvinner som regel rammes ved overgangsalder.

Synkronisert hårtap eller røyting starter to-tre måneder etter en episode med feber, operasjon, blodgivning, stans i p-piller, fødsel eller annet, og er forbigående.

- Arvelig type hårtap hos kvinner gir ofte en betydelig kalottformet uttynning og starter gjerne i 40- årene eller omkring overgangsalder, mens synkronisert hårtap merkes med store dotter hår i dusjen og sengen. Håret faller fra hele hodet, sier hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken.

Flekkvis håravfall (alopecia areata), er mer sjeldent, skyldes autoimmun sykdom og er typisk med helt hårløse flekker.

Arvelig eller «stressutløst» hårtap?

Synkronisert hårtap er trolig den vanligste årsaken til hårtap hos yngre kvinner, ifølge hudlegen, mens det hos eldre er det den arvelige varianten.

- Vi møter stadig oftere og yngre kvinner med stressutløst hårtap, og behandlingen er å avvente spontan bedring og selvsagt forsøke å identifisere og eliminere stressfaktoren, sier allmennlege Pål Branæs, gründer og svarlege på nettstedet OnlineLege.no.

- Problemet er bare at hårtapet begynner når stresset har roet seg, altså når man har begynt å føle seg bra igjen. Det er ikke rart man blir frustrert.

Når man kommer til legen med problemstillingen hårtap må man derfor vurdere både kjønn, alder, fordeling av hårtap, medisiner, hodebunn, utseende og blodprøver.

- Stress , jernmangel , stoffskifteproblemer , diabetes og polycystisk ovariesyndrom er vanlige årsakene til økt hårtap hos unge kvinner, sier Branæs.

- Det er et poeng å finne ut hvilken type hårtap man lider av fordi den stressutløste må man bare ha tålmodighet ved (samt identifisere stressfaktoren), mens den arvelige varianten kan og bør behandles om det viser seg at den skyldes sykdom som øker testosteronnivået, sier allmennlegen.

HÅRFIN: Hvilke kvinner vil vel ikke ha et sunt og vakkert hår? © FOTO: Thinkstock HÅRFIN: Hvilke kvinner vil vel ikke ha et sunt og vakkert hår? © FOTO: Thinkstock

Stressfaktor'n

Branæs forteller videre at kvinner i dag lever under et høyere stressnivå enn tidligere.

Mange føler at de har et hovedansvar for hjem og barn, i tillegg til at de skal gjøre karriere og være økonomiske bidragsytere.

- Dette mens de vasser i propaganda som forsøker å få dem til å leve opp til photoshopmanipulerte idealer som angivelig mestrer alt, mens de smiler, ifølge Branæs.

- Med et slikt tidevannsnivå av stress i bunnen av begeret skal det mindre stress til for å få det til å renne over og sette i gang et hårtap av typen telogent effluvium som det så vakkert heter. Men på grunn av det allerede foreliggende stresset behøver altså ikke den utløsende årsaken å være så enkel å avsløre, sier allmennlegen.

Kjør debatt!

Hudlege Jon Langeland, drar en annen kobling mellom stress og kvinnelig hårtap.

«Stress over lengre tid kan forårsake en høyere andel androgene hormoner i kvinnekroppen, som gjør dem mer utsatt for mannlig type skallethet», skriver han i et innlegg på Doktoronline.no.

- Det virker som om flere kvinner rammes av androgenetisk hårtap enn for ti år siden, sier han.

- Når det gjelder stressutløst hårtap er det minst like ofte, jeg tror mye oftere, fysisk somatiske årsaker til telogent effluvium, som psykisk «stress». Typisk er influensa og andre infeksjonssykdommer med høy feber, stans i p-piller, fødsel, cellegift, blødning, blodgivning og så videre, sier Langeland.

Hudlege dr.med. Cato Mørk ved Akershus hudlegesenter følger opp.

- Stress gir ikke alopecia androgenetica. Hvorvidt kronisk stress gir telogent effluvium er også høyst usikkert. Hvordan skal man vise det?, spør han.

- Det må være svære psykiske traumer som gir telogent effluvium. Det er ikke noen entydig sammenheng mellom androgennivå målt i blodet og utvikling av androgen alopeci. Androgennivået på hårsekknivå er viktigere og det kan vi ikke rutinemessig måle, sier Mørk.

HÅRTAP: Synkronisert hårtap merkes med store dotter hår , særlig i dusjen og i sengen. © FOTO: Thinkstock.HÅRTAP: Synkronisert hårtap merkes med store dotter hår , særlig i dusjen og i sengen. © FOTO: Thinkstock.

- Jeg tror kvinner kan kjenne seg igjen

- At kronisk stress kan føre til økt testosteron som igjen kan føre til androgenetisk håravfall har jeg ikke sett dokumentert et eneste sted. Derimot er det kjent at kronisk stress kan redusere testosteronnivået. Da burde vel forvirringen være komplett?, utfordrer Branæs.

Branæs medgir at Mørk nok har rett i at det ikke er så bevisbart, men sier videre at det er basert på iakttakelser og utelukkelse av andre forklaringer.

- Det å basere diagnosesetting på å utelukke alle andre forklaringer er ikke nytt innenfor medisinen. Irritabel tarm for eksempel kan ikke oppdages på prøver eller bilder, men er en diagnose man setter når man har utelukket alle andre diagnoser som har tilsvarende symptomer, sier Branæs.

En årsak til at det er vanskelig å koble denne type håravfall til stress, ifølge Branæs, er også at stresset kan ligge et stykke tilbake i tid og er glemt innen hårtapet faktisk skjer.

- Jeg tror også at det er mange kvinner spesielt, som kjenner seg igjen i situasjonen stress og hårtap, at en slik mengde betraktninger bør veie tungt, sier Branæs.

Jon Langeland er ekspert på Doktoronline.no, der han svarer utfyllende på dine spørsmål om hud og hår.

Behandling:

Når det gjelder synkronisert hårtap (telogent effluvium) som følge av sykdom i hodebunn, stress eller medikamenter må man identifisere og gå løs på den utløsende årsaken.

Det flekkvise hårtapet (alopecia areata) er derimot en autoimmun sykdom, hvilket betyr at kroppens eget immunsystem av en eller annen grunn har gått til angrep på hårsekkene slik at disse slutter å produsere hår, i det minste for noen måneder eller år.

Hårtapet er veldig typisk og kan ikke forveksles med arvelig eller telogent håravfall og behandles med kortison (immundempende middel).

Når det gjelder androgenetisk hårtap er det disse rådene som gjelder:

  • Dersom man etter en utredning lander på at det må være arvelig håravfall som er årsaken så må man først finne ut om kvinnen kan ha sykdom eller bruker medisiner som fører til økt androgennivå i kroppen. I så fall må sykdommen eller medisinen rettes på.
  • Finner man ingen sykdom eller medisiner å korrigere kan man forsøke medisin som svekker testosteronets effekt eller hindrer at det omdannes til dihydrotestosteron (DHT). Aldactone (blodtrykkstabletter), Spirix (blodtrykkstabletter), Recrea Forte (Minoxidil) (lokalbehandling), Proscar (tabletter) eller Finasterid (tabletter) er medikamenter som har vist seg å bremse hårtap.
  • Recrea Forte (Minoxidil) er nok det middelet mange leger vil anbefale kvinner først da de andre ikke har til formål å øke hårvekst, men i utgangspunktet er blodtrykkssenkende- eller prostatamedisin.
  • Man må imidlertid være forsiktig så man ikke skriver ut feil medikament til kvinner som kan være gravide, da noen kan skade fosteret.
  • Merk også at laserterapi er for dårlig dokumentert til at man kan påstå at det har noen effekt, og at hårtransplantasjon som regnes som siste alternativ for menn som alt har blitt skallet, ikke anbefales kvinner da det virker som androgenetisk hårtap hos kvinner skiller seg fra mannen på ett eller annet vis selv om testosteron ser ut til å være av betydning for begge kjønn.

Kilde: Pål Branæs, OnlineLege.no


Les også:

Gladnyhet til menn med liten penis

Dette gjør du feil når du vasker hender

Finn din biologiske alder

- Homeopatisk medisin er bare vann

Maten som bygger kropp

Les også: Syndene som gir tynt hår
- Er det så ille med litt hår under armen, da?

Les flere Livet-saker her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet
Siste nytt
17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet