Kjenn din sopp!

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første kantarellene står allerede i skogen og venter. Men pass nøye på hva du tar med deg i kurven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Disse soppene skal du se etter:

De beste matsoppene

* Matblekksopp

* Furumatriske

* Mandelkremle

* Kantarell

* Traktkantarell

* Steinsopp

* Fåresopp

* Stubbeskjellsopp

* Rimsopp

* Vårfagerhatt

* Blågrå østerssopp

(Kilder: Norges sopp- og nyttevekstforbund, Soppkokeboka)

– Ai, ai, ai, har du sett noe så vakkert?

Kolbjørn Mohn Jenssen stopper opp på en lysning i skogen, midt mellom noen skjeggete grantrær. Her og der lyser blek piggsopp med sin spøkelseshvite hatter.

– Blek piggsopp er trygg og den har ingen dobbeltgjengere, i motsetning til mange andre, forklarer han før han fyker videre innover i skogen.

– Mye fukt og god temperatur gir god soppsesong. Og i år har det regnet rikelig. Det er sopp nok til alle.

Sopphøsten er her

Den beste tiden for å plukke sopp er vanligvis i september, men mange steder står allerede nå de første soppene og venter på å bli frest i pannene. Og vi finner definitivt nok til Jenssens egen lunsj. Han er biolog og har sopp som sitt spesialfelt. Han har skrevet flere bøker om emnet, og er soppfaglig rådgiver for Giftinformasjonen. Men han er også tredje generasjon soppentusiast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min bestefar og far var begge opptatt av sopp. Jeg var alltid på sopptur som barn.

Les også: Denne soppen spiste asfalt.

Spis 250 av 2500

Kunnskapen deler han gjerne. Det er 2500 sopparter i Norge, hvorav 250 er gode matsopper.

Fem til seks arter er svært giftige. Det er 10 til 15 tilfeller av alvorlig soppforgiftninger hvert år. Giftslørsoppen er så giftig at selv et lite fragment av den tar liv og i beste fall ødelegger nyrene til et menneske.

– Hvis man spiser denne, merker man ikke noe før man ikke har gått på toalettet på flere dager. Da er nyrene ødelagt og man må gå i dialyse eller få nyretransplantasjon. Man ser av sykehistorien hva som er blitt spist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Steinsoppen er skogens snadder.

- Plukk bare dem du kjenner

Det er flere grunner til at folk tar feil. Noen tror at det som er i naturen, ikke kan være farlig. Andre igjen finner ikke soppen i oppføringen over giftig sopp i den gamle soppboken og tror den er trygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man skal kun plukke sopp man kjenner. Ha med en ny bok. Gamle bøker kan være feilaktige, og det kommer hele tiden ny kunnskap.

Utbredelsen av soppartene endrer seg også over tid. Ifølge universitetstidsskriftet Apollon er det i dag antakelig større utbredelse av giftslørsopp enn tidligere.

I kurven

Men det er slett ikke livsfarlig å begi seg ut på sopptur.

– Det er kjempebra å være på sopptur. Man får mosjon og blir i godt humør.

Og så får man god og gratis mat:

– Sopp er kalorifattig og inneholder noe vitaminer og mineraler. Den er ikke egnet som basiskost, men er fin som tilbehør og smakstilsetter.

Men først må du altså steke den i smør og eventuelt helle på fløte.

– Smaken er fettløselig. Sopp må varmebehandles og ha litt fett på seg for at den skal smake godt.

Sleip sak

Jenssen får øye på en sleip brun sak som står under en gran:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er sleipsopp. Det er en god matsopp. Men slimet bør fjernes først, sier han og deler sleipingen på langs og vrenger av slimlaget på toppen.

Det er fint å fjerne det som skal fjernes og rense soppen for jord før du putter den i kurven. Jenssen legger sleipsoppen i et plastbeger i kurven. Det er viktig å skille soppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sopp du er usikker på, skal ligge for seg. Kommer det bare en liten bit av den ukjente soppen sammen med de andre i gryta, kan det være svært farlig.

Men så får han los. Opp av mosen står det noen eggeplommegule rynkete hatter i klynge. De må med.

– Kjenn, den lukter fruktig, sier han og stikker kantarellen opp under nesa.

Dette skal du ha i kurven

* En eller flere nye soppbøker med gode bilder av soppen fra flere vinkler

* Flere lave begre, noen til de soppene du kjenner, og egne beger til dem du er usikker på

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Kniv

* En lite børste til å rense sopp for jord og smuss

(Kilder: Norges sopp- og nyttevekstforbund, Soppkokeboka)

De farligste soppene:

Selv bittesmå biter av de farligste soppene kan være dødelige eller gi alvorlige nyre-, lever eller hjerteskader.

Les også: Flere forgiftet av hvit fluesopp.

Ofte smaker ikke giftsoppen vondt. Vær sikker på at du ikke har giftsopp i kurven – og vær klar over at det i tillegg til de farligste soppene finnes svært mange giftige arter som er helseskadelige, men ikke dødelige. Det er lov å takk nei til soppmåltid.

Dette er Norges farligste sopper:

* Butt og spiss giftslørsopp

* Hvit fluesopp

* Grønn fluesopp

* Vanlig sandmorkel

* Flatklokkehatt

* Blek sandmorkel

* Panterfluesopp

* Vårtrevlesopp

* Vanlig pluggsopp

* Pantermusserong

* Giftig rødskivesopp

* Pluggsopp

(Kilder: Snl.no, Norsk lommesoppbok, Norges sopp- og nyttevekstforbund)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sopp og dyr

– Dyr som har spist giftig sopp, gjør det kun én gang, sier soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyr lærer seg hva som er giftig på den harde måten. Hunder er mer følsomme for giftsopp enn mennesker.

– Sopp som ikke er så farlig for folk, kan gjøre hunden syk.

– Men mark spiser jo sopp. Kan mark i soppen si noe om en sopp er giftig?

– Nei, mark og mennesker er forskjellige. Marken har for eksempel ikke nyrer og er ikke en indikator på om en sopp er giftig, sier soppsakkyndig Jenssen.

Lett å ta feil, gå til soppkontrollen

Det er lett å ta feil, derfor skal du være hundre prosent sikker når du skal spise egenplukket sopp. Det er soppkontroll mange steder i landet, og det er viktig å få soppen kontrollert av en godkjent soppsakkyndig hvis du har den minste tvil.

Norges sopp- og nyttevekstforbund erfarer at mange får med seg de giftigste artene i kurven med deilig kantarell:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ved tre anledninger i løpet av de siste to årene vraket alt innhold i soppkurver som har inneholdt én eller flere av de verste giftsoppene. Det har vært grønn fluesopp blant grønne kremler, spiss giftslørsopp blant traktkantareller og vanlige kantarell. På nesten hver kontroll som utføres i mitt distrikt, vrakes det gift sopper eller uspiselige sopper, sier soppsakkyndig Reidun Braathen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Les mer fra ABC Nyheter - livet


SOPPGLEDE: Soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen på soppsanking. I tillegg til god mat, får han også trim og godt humør, påstår han. (FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix)