Så lenge skal barna sove

SOVNER SEINT: At barn virker aktive og våkne om kvelden, kan også bety at de er overtrøtte. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com.
SOVNER SEINT: At barn virker aktive og våkne om kvelden, kan også bety at de er overtrøtte. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

At barnet ditt må vekkes om morgenen, kan være et tegn på for lite søvn. Se hvor lenge barn vanligvis trenger å sove - alder for alder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialsykepleier og helsesøster Karin Naphaug mener veldig mange norske barn legger seg for sent. Mange barn står gjerne opp like tidlig uansett, dermed er det viktig at de er i seng tidlig nok.

Kan være overtrøtte

– Mange foreldre er ikke hjemme før klokka fem, og synes det er for tidlig å legge barna klokka sju. Men hvis barna får nok søvn, får de mer ut av den tiden de har sammen, sier Naphaug til Foreldre & Barn.

Hun tror også mange foreldre feilaktig tror at barna har lite søvnbehov. De virker aktive og våkne, men sannheten er at de er overtrøtte.

– Mange overaktive barn blir rolige når de får nok søvn, sier Naphaug.

Les også: – Barn opptil fem år bør sove på dagen for å lære bedre

Andre symptomer på at barn får for lite søvn, kan være at de er:

Mange foreldre sliter med barnas søvn

Foreldre & Barn publiserte nylig en artikkel om typiske søvnproblemer for småbarn – og hva man bør gjøre for å få de små til å sove.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk undersøkelse fra 2001 viser faktisk at hele 40 prosent av foreldre har problemer med barnets søvn i barnets første leveår.

HER ER EN GJENNOMGANG AV HVOR MYE SØVN BARN TRENGER – ALDER FOR ALDER:

0–3 mnd: Alt er lov

De tre første månedene i livet sover en baby vanligvis 16–19 timer i døgnet. 1–3 timer mellom hvert måltid, om natten ofte noe lengre søvnperioder.

De første ukene er å regne som en overgangsfase fra tilværelsen i livmoren. Det viktigste i denne tiden er at mor og barn får bli kjent med hverandre, ikke at det følges strenge rutiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen barn snur imidlertid døgnet og sover mer om dagen enn om natten, dette er det lurt å forsøke å snu på. Kolikk oppstår også i denne perioden.

Følg med på vekten

Det er ikke noe mål at et så lite barn skal sove gjennom hele natten, det kan faktisk være et tegn på at det er for slapt på grunn av gulsott eller for lite mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Legger barnet bra på seg, er det ingen grunn til bekymring, men barn med lav fødselsvekt og/eller som legger dårlig på seg, bør vekkes om natten og mates, sier helsesøster Nina Misvær, som har skrevet flere bøker om barn, blant annet Sove hele natten fra 2006.

Feiltolker tegn på søvn

Et nyfødt barn har stort søvnbehov, men det er ikke alltid foreldrene klarer å tolke signalene på at tiden er inne for å legge det til å sove. Barn under 6 måneder klarer ikke å viljestyre søvnen, men kan få forstyrret søvnrytmen ved at foreldrene til stadighet vekker det, fordi de mistolker barnets signaler.

– Det er ikke sikkert barnet gjesper, men gir signaler på andre måter. For eksempel gnir seg i øynene, sier Misvær.

Korte intervaller

Vær også klar over at et nyfødt barn normalt har behov for å sove igjen etter å ha vært våken i bare en time eller to. Når de gråter, er det ofte fordi de er trøtte, selv om de «bare» har vært våkne en liten stund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søvn avler søvn. Ikke kutt ut dagsøvn i håp om lengre nattesøvn, det gjør bare vondt verre. Overtrøtte barn sover dårlig.

Les også: Selv de minste kan lære å sove hele natta

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søvnråd for barn fra 0 til 6 år © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Søvnråd for barn fra 0 til 6 år © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com


3–6 måneder: Begynne med rutiner

De tre månedene fram til halvtårsdagen, sover babyen normalt tre til fire ganger om dagen, og våkner til minst ett nattmåltid.

Det er fortsatt for tidlig å vente at barnet sover hele natten, men det er på tide å innføre rutiner med en fast leggetid.

Klarer ikke å sovne av seg selv

Innfør kveldsrutiner, som at du tar på barnet pysj, bader og synger nattasang. Det er også viktig at barnet lærer å sovne selv.

– Å lære barnet å sovne selv om kvelden gjør også at det lettere vil klare å sovne igjen når det våkner om natten. Alle mennesker, både barn og voksne, våkner flere ganger i løpet av natten, men sovner igjen av seg selv, forklarer helsesøster Nina Misvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik går du fram for å lære babyen å sovne selv:

  • Innsovningsforholdene om kvelden bør være de samme når barnet våkner om natten.
  • Unngå å venne barnet til å sovne med brystet eller med flaske, eller å bli vugget, rugget eller klappet i søvn.
  • Noen barn er urolige og klynker eller gråter litt før de sovner. Det er helt normalt og skyldes en aktiv søvnfase.
  • Ikke la barnet komme opp når det først er lagt.

Trives med søvnrutiner

De fleste foreldre synes det er viktigst at barnet sover godt om natten. For å få til dette er det for nesten alle barn også nødvendig at de har noen gode soveperioder på dagtid. Ikke alle sover så lenge om gangen på dagen, men det er likevel viktig at de får disse hvilestundene.

– Det er fint med regelmessige sovetider også på dagtid. De fleste barn sover best hvis forholdene er slik de er vant til. Det er for eksempel mange barn som sover godt ute i barnevogn, forteller Nina Misvær.

Les også: Norske foreldre krangler om hvem som er trøttest

VANEMENNESKE: Når det samme kveldsritualet har gjentatt seg mange nok ganger, vil selv de verste nattevåkerne begynne å sette pris på å legge seg. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com VANEMENNESKE: Når det samme kveldsritualet har gjentatt seg mange nok ganger, vil selv de verste nattevåkerne begynne å sette pris på å legge seg. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Artikkelen fortsetter under annonsen

6–12 måneder: Sove hele natten

Barnet kan læres til å sove hele natten etter at det har begynt med fast føde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I starten av andre halvår er det vanlig med dagsøvn minst to ganger (formiddag og ettermiddag). Mot slutten av perioden er det noen som går ned til én lengre sovestund på dagen. Nattsøvnen varer som regel 10–12 timer.

Fast føde gir mer søvn

Etter at barnet har begynt å spise fast føde, har det ikke lenger behov for nattmåltid. Det er derfor greit å lære barnet å sove hele natten gjennom.

– Ofte er det en fordel at pappaen tar seg av denne overgangen. Mamma forbindes med mat, og det kan være vanskelig å stå imot når barnet skriker etter pupp om natten. Er det praktisk mulig, kan mor sove borte en natt eller to mens far lærer barnet å sove natten gjennom uten å ammes, sier helsesøster Nina Misvær.

Egen seng

Eventuelt kan barnet gis litt vann på flaske dersom det gjør at det roer seg.

– Forsøk å roe ned barnet i barnets egen seng. Å få komme opp i foreldresengen eller inn i stua kan oppfattes som belønning, og dermed opprettholdes uvanen, forklarer Misvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trøstekur for å sovne selv

Mange sliter også med at barnet er vanskelig å legge om kvelden. For barn over 6 måneder kan det være nødvendig med en «trøstekur» for å lære dem å sovne selv.

– Det er tøft å snu uvaner, men det er verdt strevet. Mor og far må være konsekvente og støtte hverandre, råder Misvær.

Slik får dere små (og litt større) barn til å sovne selv:

  • Legg til rette for gode søvnvaner og fast leggetid.
  • Tenk på at barnet helst bør sove 12 timer om natten, og derfor legges før kl 19.
  • Når barnet protesterer eller gråter, går du inn etter noen minutter og sier med rolig stemme: «Det er natten, du må sove nå.» Og gå raskt ut igjen. Gjenta dette til barnet sovner. Øk eventuelt gradvis tiden du venter med å gå inn igjen. Noen barn gråter mer av å se foreldrene sine. Sørg da for å observere barnet uten selv å bli sett.
  • Ta tiden på gråten. Det virker gjerne lenger enn det er.

Les også: – Forlat ikke barn gråtende i senga

Artikkelen fortsetter under annonsen

KOSEDYR: Å ha med seg pelsvennene sine i senga, kan skape ro og trygghet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com KOSEDYR: Å ha med seg pelsvennene sine i senga, kan skape ro og trygghet. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com


1–2 år: hold på rutinene

Etter at barnet har begynt i barnehage, er det ofte en utfordring at barn er veldig trøtte og slitne om ettermiddagen.

Noen 1-åringer kan fremdeles ha behov for en lur både på tidlig formiddag og ettermiddag. I barnehagen er imidlertid dette vanskelig å gjennomføre.

Søvnvansker i barnehagen

– Kanskje sover de heller ikke så lenge som de burde, og så sovner de i vogna på vei hjem. Dermed kan kveldsrutinen lett bli ødelagt, og barna holder det gående i timevis utover kvelden, sier helsesøster Nina Misvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søvneksperten oppfordrer foreldre som opplever dette som et problem, til å snakke med barnehagen om å finne en løsning sammen. Kanskje barnet kan få sove litt tidligere på formiddagen enn de andre, og få en lur tidlig om ettermiddagen også.

Brudd i søvnrutinene

Har du barn i denne aldersgruppen som ennå ikke har lært å sovne selv, kan du bruke metoden for barn på 6–12 måneder (se over).

Dessverre er det også lett å komme ut av rutinene. Ved sykdom, ferieturer og andre hendelser utenom det vanlige, kan barn som tidligere har sovet godt, begynne å våkne om natten, eller de kommer på at de vil protestere mot å måtte legge seg. Jo eldre barnet er, desto mer utholdende vil som regel protestene være.

Ikke bruk senga som straff

– Etter at barnet begynner å reise seg i senga, kan det være ekstra vanskelig å roe det ned. Det er viktig at dere er standhaftige og ikke belønner langvarig skriking med å la barnet få komme opp i foreldresengen, sier Misvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk heller aldri sengen som straff. Unngå trusler av typen «hvis ikke du er snill, er det rett i seng».

Les også: Slik avslutter du ammingen

SOVER HELE NATTA: Når barna nærmer seg 2 år, er det få som ikke sover natta igjennom. Men snart begynner nattevandringen... © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com SOVER HELE NATTA: Når barna nærmer seg 2 år, er det få som ikke sover natta igjennom. Men snart begynner nattevandringen... © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com


3–4 år: Unngå nattevandring

Det er stor forskjell på hvor godt barn sover i denne alderen.

Når barnet etter hvert klarer å klatre ut av senga, er det mange som begir seg ut på nattevandring til foreldresoverommet.

Lei barnet tilbake

Lar dere barnet sove videre der, risikerer dere at uvanen fortsetter hver natt. Husk at det heller ikke er like lett alltid å sove selv med en sparkende smårolling i senga.

– Så store barn kan motiveres og hjelpes til å sove i egen seng, mener søvnrådgiver og helsesøster Nina Misvær.

Dersom nattevandringen bare skjer en gang iblant, kan dere leie barnet tilbake til sin egen seng med det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Madrass-metoden

Dersom barnet kommer inn til foreldrene hver eneste natt, kan dere bruke denn såkalte madrass-metoden:

  • Motiver barnet på forhånd, og sikre at det er modent nok til å samarbeide.
  • Ha klar en madrass med laken som dere trekker fram når barnet kommer på nattebesøk. Be barnet hente dyne og pute fra egen seng.
  • Hver natt barnet sover på madrassen, belønnes med et klistremerke. Etter noen dager eller uker blir det, belønning til tross, stadig færre netter på madrassen, og flere i egen seng.
  • Hvis barnet er vanskelig å motivere, kan dere øke belønningen. Når barnet har oppnådd la oss si fire merker, vinner det for eksempel en tur i svømmehallen med pappa.

Les også: Trend å ha barn i dobbeltsenga

EGEN SENG: Den såkalte madrassmetoden hjelper barnet til å venne seg til å sove i egen seng. Hele natta. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com EGEN SENG: Den såkalte madrassmetoden hjelper barnet til å venne seg til å sove i egen seng. Hele natta. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com


5–6 år: Fortsatt legge seg tidlig

Nå kan en gammel søvnregel komme til nytte.

Et gammelt søvnråd går ut på at en 8-åring skal legge seg klokka åtte, og at du kan trekke fra eller legge til et kvarter for hvert år barnet er eldre eller yngre enn 8 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn som må vekkes, sover ikke nok

Det betyr at en 6-åring bør i seng klokka 19.30, en 10-åring kl. 20.30. Dette må naturligvis tilpasses hvor tidlig barnet må stå opp om morgenen.

– Det kan være vanskelig å vite om barnet sover nok. Våkner det av seg selv, eller er det veldig vanskelig å vekke om morgenen? Dette kan være en pekepinn på om barnet får dekket søvnbehovet sitt, mener Nina Misvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La soverommet være soverom

Helsesøsteren, som har gitt oss søvnrådene i denne artikkelen, er tilhenger av at senga og soverommet skal være et sted for å sove, ikke alt mulig annet.

– Ikke trekk ut leggeritualene for lenge inne på soverommet. Det holder med én til to sanger. Ønsker dere å ha en lengre lesestund, kan dette foregå i stua, mener hun.

Ikke pc eller tv på rommet

Nina Misvær synes heller ikke det er noen god idé at barn vennes til å få høre på musikk eller se på tv på rommet sitt etter at de har lagt seg. Det kan kanskje være en måte for foreldrene å få ro på, men barnet vil ikke klare å sovne fortere når det skjer så mye rundt dem.

– Fjern tv, pc og andre underholdningsapparater fra soverommet, råder Nina Misvær.

Les også:

Alt om barn og søvn