Kjøpsguide til terrassevarmere

Velg riktig terrassevarmer

VARME PÅ TERRASSEN: Med en terrassevarmer forlenger du utesesongen med en måned i begge ender. Foto: oosp/flickr
VARME PÅ TERRASSEN: Med en terrassevarmer forlenger du utesesongen med en måned i begge ender. Foto: oosp/flickr

Terrassevarmere kan gjøre kjølige vårkvelder om til hete sommernetter. Men hvilken bør du velge?

Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vårkvelder, uten å fryse. Det finnes flere varianter av terrassevarmere - både drevet av elektrisitet, gass og infrarøde stråler. Enten du har stor terrasse eller en liten balkong, finnes det en modell som passer for deg.

Disse effektive brennerne holder temperaturen oppe mange timer etter at solen har gått ned, og de sørger for behagelig varme utendørs fra tidlig vår til langt ut i september.

Har du i tillegg et hageseil eller stor parasoll , blir terrassen ekstra lun og varm.

På markedet finnes det i dag i hovedsak tre forskjellige varmere, som alle har sine ulemper og fordeler.

Elektriske er best

Dersom du ikke har strøm på terrassen, kan du oppnå god varme og lunhet ved hjelp av en gassvarmer. Disse varmerne kan varme store arealer, noe som passer bra hvs du har en stor terrasse.

FRITTSTÅENDE GASSVARMER: 12kW effekt. Justerbar mellom 5000-12000W. Slange og regulator medfølger. Gassforbruk: 450g-870g pr. time. Pris: 1990,-. Foto: Hyttetorget.no FRITTSTÅENDE GASSVARMER: 12kW effekt. Justerbar mellom 5000-12000W. Slange og regulator medfølger. Gassforbruk: 450g-870g pr. time. Pris: 1990,-. Foto: Hyttetorget.no

Gassdrevete terrassevarmere kan deles opp i to hovedkategorier; gulv- og bordmodeller.

– Gulvmodeller er et estetisk penere produkt. Bordmodellene kan være ok til tider, men upraktiske å ha stående og varme direkte på vin og mat. Dessuten må du ha et senterhull til gass-slangen, opplyser Cecilie Stærnes hos Wimpel AS.

Hun mener det ikke er noen fordel å kjøpe gassvarmer.

Det er elektriske- og kvartsvarmere med lavfrekvensteknologi som er de desiderte vinnerne på markedet i dag.

Pris og miljø

Trond Paasche er energirådgiver hos Enova Svarer. Han mener at ulempen med gassbrennere er at de er klimafiendtlige. I tillegg er de dyrere i drift enn dem som bruker strøm.

– Å fylle en 11 kilos gassflaske koster normalt 225 kroner. Én kilo propan har en brennverdi på 12,8 kWh/kg. Det betyr at det koster 160 øre/kWh å varme med gass.

Vanlige elektriske terrassevarmere

De elektriske terrassevarmerne kan igjen deles inn i to grupper. Vanlige elektriske terrassevarmere er billigst i innkjøp og koster fra et par hundrelapper.

Vanlige elektriske terrassevarmere fungerer ved at de varmer opp luften på terrassen, akkurat som en innendørs ovn. Dette gjør at varmen forsvinner dersom det blåser litt, men hvis området som skal varmes er lite, kan en slik varmer gjøre jobben.

De fleste elektriske varmere skrus fast i veggen på terrassen, og kan derfor ikke flyttes enkelt dersom du flytter omkring på møblene. Men mange av dem kan justeres i høyderetningen slik at de er rettet mot der du sitter.

Pris

GASSVARMER TIL BORD: Effekt 3,5kW. Veildende pris: 1390,- Tilbud: 990,-. Foto: Sundwind.no GASSVARMER TIL BORD: Effekt 3,5kW. Veildende pris: 1390,- Tilbud: 990,-. Foto: Sundwind.no

De elektriske terrassevarmerne har en effekt på mellom 1.000 og 3.000 Watt. Med en timepris på strøm på 70 øre per kWh, vil det koste mellom 70 øre og 2,10 kroner å ha terrassevarmeren på i én time.

Elektriske kvartsvarmere

Den nyeste teknologien på markedet er kvartsvarming, det vil si infrarød varme. Kvartsvarmere er generelt dyrere i innkjøp.

Kvartsvarmere blir ikke påvirket av for eksempel vind og kan også monteres på vegg, gulv og tak. De kan også stå nærmere en markise eller parasoll enn en gassbrenner.

Varmer objektet

I følge Stærnes skiller kvartsvarmere seg ut på en positiv måte.

– Fordelen med den nye teknologien er at den varmer objektet, altså deg, og ikke luften i den grad. Sammenligningsgrad er at kvartsvarme med lavfrekvensteknologi varmer cirka 80 prosent objektet, mens med gass og vanlig kvartsvarme (de gamle terrassevarmerne) varmer objektet med cirka 20 prosent.

– Resten blåser bort eller går til å varme opp luften rundt, om du sitter cirka en meter unna, forteller hun.

RIO KVARTSVARMER: 1,5 kW Philips kvartselement med infrarød kortbølge. Foto: Kjellsmarkiser.no RIO KVARTSVARMER: 1,5 kW Philips kvartselement med infrarød kortbølge. Foto: Kjellsmarkiser.no

Trond Paasche i Enova forteller at dette i praksis betyr at man kan regulere ned effekten, forutsatt mulighet for regulering, og likevel få samme strålingsvarme sammenlignet med vanlige elektriske og gassdrevne terrassevarmere.

Se opp for «Kina-kopier»

– Det produseres kvartsvarmeteknologi fra Kina som ikke alltid har like lang levetid. Derfor er det viktig at selgerne av dette utstyret vet hva de selger, påpeker Stærnes.

– Får du terrassevarmere fra 500 til 1.000 kroner så er det garantert ikke ekte infrakvartsvarme på lavfrekvensområdet, mener hun.

Noe mer miljøvennlig

RIMELIGERE VARIANT: Terrassevarmer fra Beha Elektro på 1000 watt. Veiledende pris: 452,-. Foto: Elhandel.no RIMELIGERE VARIANT: Terrassevarmer fra Beha Elektro på 1000 watt. Veiledende pris: 452,-. Foto: Elhandel.no

Terrassevarmere er ikke noe Enova går ut og anbefaler, da det medfører økt energibruk samt økt CO2 utslipp. Men i følge Paasche er det likevel ett alternativ som utmerker seg.

Konklusjonen vil være at kvartsvarmere med reguleringsmulighet vil være billigst å varme med og også mest «miljøvennlig», forteller han.

Her får du kjøpt terrassevarmere:

Designbelysning
Elektroimportøren
Elkjøp
Expert
Futur
Hyttebutikken
Kjells Markiser
Novaplan
Sundwind
Tretti
Wimpel AS

Kilder: Viivilla.no, dinside.no, hjem.no, enova.no, alttilbolig.no

Les også:

Uteplassen skal se ut som en godtepose

Vårens beste rengjøringstips

Her finner du de feteste interiørbildene

Hyttekuppet gjør du nå

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy