Meny

Dette gjør 250.000 nordmenn hver dag

Stadig flere nordmenn velger kontaktlinser som kastes etter en dags bruk. Illustrasjonfoto: Colourbox
Ingen bruker så mange endagslinser som nordmenn.

Halvparten av alle norske linsebrukere benytter nå slike linser, viser ny kartlegging. De settes på om morgenen og kastes i søpla om kvelden.

De er litt dyrere enn andre kontaktlinser, men er en vinner i Norge. Rundt 250.000 nordmenn bruker nå endagslinser, viser en kartlegging av kontaktlinsetilpasninger hos landets optikere i fjor.

Ingen andre land i verden har så stor andel linsebrukere som benytter endagslinser.

– Nordmenn har lenge vært raske til å ta i bruk nye typer kontaktlinser. Endagslinser er et praktisk og hygienisk valg, sier Magne Helland, som har samlet inn data fra norske optikere til en internasjonal kartlegging av linsebruk.

Les også: Derfor bør du sjekke barnas syn

Avanserte linser

Norge ligger også høyt når det gjelder bruk av multifokale linser. Det er kontaktlinser som korrigerer synet for godt voksne som har problemer med å se både på nært hold og lang avstand.

– Her finnes det i dag mange godt gjennomprøvde kontaktlinsekorreksjoner, sier Helland.

Langt de fleste med slike problemer får tilpasset avanserte linser med sammensatt optikk som korrigerer synet for både avstand og nært hold i én og samme linse.

Les også: - 75 prosent er unødvendig blinde

– For andre fungerer det greit med en linse som korrigerer det ene øyet for syn på nært hold, og en avstandsline på det andre øyet. Og dagens linser for korreksjon av skjeve hornhinner fungerer mye bedre enn tidligere, sier Helland.

Mens endagslinser øker, har det vært en nedgang i linser som man kan beholde på natten over. Slike linser kan for enkelte benyttes sammenhengende i flere uker.

– En hovedårsak til disse endringene er nok at endagslinser er såpass enkle i bruk. Hver dag kan man sette på seg nye linser og dermed slippe rengjøringsrutiner av linser og etui.

Noen linsebrukere har problemer med å sove med linsene på, og går derfor over til andre varianter. Det er imidlertid svært få som opplever alvorlige øyekomplikasjoner som skyldes kontaktlinsebruk i Norge.

– Kontaktlinser har vært i bruk her i landet i mange år, og dagens linser har betydelig bedre funksjon og komfort enn tidligere versjoner, sier Helland.

Vask hendene

God håndhygiene er svært viktig for brukere av alle typer kontaktlinser. Hendene skal alltid være nyvasket når man håndterer kontaktlinser. Linser som brukes flere ganger skal gnis med og oppbevares i egnet linsevæske.

– Kontaktlinseetuiene må rengjøres med linsevæske, tørkes med fint papir og oppbevares tørt, så det ikke oppstår bakterievekst i etuiene, sier Ann Elisabeth Ystenæs, som er ansvarlig for kontaktlinseutdanningen ved optikerstudiet på Høgskolen i Buskerud.

Med endagslinser er det eneste man trenger å tenke på å ha rene hender, siden linsene kastes etter en dag.

– Optikere som tilpasser kontaktlinser har god kunnskap om øyehelse og skal oppdage om linser irriterer øynene, sier Ystenæs.

Norges Optikerforbund anbefaler årlige kontroller av øyne og syn, selv om man kjøper kontaktlinser på internett. Ved døgnbruk anbefales halvårlige kontroller. Siste kartlegging fra landets optikere viser at antallet kontaktlinsebrukere er svakt økende og nærmer seg en halv million.

ABC Nyheter gjør oppmerksom på at denne artikkelen er skrevet av det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire for Norsk Optikerforbund.

Les flere nyheter

Populært