Oppbevaring på smarte måter:

Disse ni løsningene gir deg et ryddigere hjem

STUEVENNLIG HJEMMEKONTOR: Hjemmekontoret er innredet på en måte som harmonerer med stuen for øvrig. På bakveggen er det montert et dekorativt tapet. Svingbare lamper gir fleksibel belysning. Foto: Espen Grønli
STUEVENNLIG HJEMMEKONTOR: Hjemmekontoret er innredet på en måte som harmonerer med stuen for øvrig. På bakveggen er det montert et dekorativt tapet. Svingbare lamper gir fleksibel belysning. Foto: Espen Grønli

Noen av løsningene får du til i en fei, andre krever at du kjenner en god snekker.

Det spiller liten rolle om du fornyer boligen ved å male i neonfarger eller innrede med de mest trendy interiøreffektene for 2012 dersom du må vasse i rot når du krysser stuegulvet.

Nøkkelen til å lykkes med et ryddig hjem er å ha en plass for alt. Her finner du ni smarte løsninger på hva en slik plass kan være i hele boligen, enten utfordringen finnes på hjemmekontoret, på kjøkkenet eller på barnerommet.

Grunne skap og skjulte kabler

Volumet under arbeidsbenken kan knapt overvurderes som oppbevaringsplass. Skapene under pulten er akkurat så grunne at man ikke stanger knærne borti, og akkurat dype nok til å romme et arsenal av ringpermer som ellers ville forringet rommets estetiske appell.

Løsningen sørger også for orden på lader og kabler - en velkjent utfordring i våre teknologispekkede hjem. Hyllene over platen er velegnet for dekorgjenstander som skaper god kontortrivsel.

Orden på gutterommet

Ingen steder blir så rotete som et barnerom uten skikkelige løsninger for oppbevaring av leker, klær og annet løsøre. Lykkes du med å holde orden på barnerommet, øker sjansen for at barna trives på rommene sine.

Da unngår du kanskje at stua blir brukt som lekearena. Her det opprinnelige høyskapet blitt malt og dekorert med veggklistremerker for estetikkens skyld.

Les også: Innred soverommet i hotellstil

Oppbevaringsmodulene sørger for leker og løsøre er lett tilgjengelig uten å skape et uryddig uttrykk.

GRØNT, BLÅTT OG RYDDIG: Dette gutterommet har fått friske farger, grønt i kombinasjon med blått. Ved garderobeskapet står et oppbevaringssystem. Her er det satt sammen skuffer og en benk. Foto: Frode Larsen GRØNT, BLÅTT OG RYDDIG: Dette gutterommet har fått friske farger, grønt i kombinasjon med blått. Ved garderobeskapet står et oppbevaringssystem. Her er det satt sammen skuffer og en benk. Foto: Frode Larsen

Dempende tekstiler

Liker du ikke utsikten mot bokhyllene? Har du for lengst gitt opp å holde orden der inne? Et sett heldekkende gardiner gir deg muligheten til å trekke for, og glemme alt det du egentlig burde gjort.

Selv om du har orden på lesestoffet ditt, kan gardinløsningen ha sin misjon: Fra et interiørperspektiv fortoner en velfylt bokhylle seg som en lite ensartet flate; et mylder av farger og linjer. Slikt kan fort ta luven fra et kunstverk du kanskje heller ønsker at blikket ledes mot.

Noen liker å omgi seg med bøker, andre forviser dem til pappkasser i kjellerboden. Klarer du ikke helt å bestemme deg, kan et sett heldekkende gardiner være løsningen. Da har du muligheten til å ombestemme deg stadig vekk.

FORHENG FORAN BØKENE: En heldekkende gardin skjuler eventuelt rot i bokhyllene og bidrar til å lune rommet. Foto: Nils Petter DaleFORHENG FORAN BØKENE: En heldekkende gardin skjuler eventuelt rot i bokhyllene og bidrar til å lune rommet. Foto: Nils Petter Dale

Hjemmekontor med kjøkkenløsninger

Et rotete arbeidsbord kan være et tegn på at du er kreativ på jobben. Men det kan også være tegn på latskap og manglende ordenssans.

Lar du deg distrahere av løse kulepenner, betalte og ubetalte regninger pluss annet kontorrask, gjelder det å finne faste plasser. Men du trenger ikke nødvendigvis gå på møbelvarehusets avdeling for kontorrekvisita for å få til et smart hjemmekontor.

Gammeldagse kjøkkenskuffer fra mormors roteloft eller nærmeste loppemarked kan for eksempel brukes til mer enn farin og semulegryn.

GJENBRUK PÅ ARBEIDSPLASSEN: Dette stilige hjemmekontoret har smarte, små bokser for oppbevaring av småting, og større bokser for store ting. Verdenskartet på veggen er et gammelt skolekart, og fungerer nå som veggkunst. Foto: Frode Larsen GJENBRUK PÅ ARBEIDSPLASSEN: Dette stilige hjemmekontoret har smarte, små bokser for oppbevaring av småting, og større bokser for store ting. Verdenskartet på veggen er et gammelt skolekart, og fungerer nå som veggkunst. Foto: Frode Larsen

Vekk med vottene

Det finnes mange gode eksperttips for å lykkes med en ryddig entré. Denne veggmonterte kassen i heltre eik har fire, åpne kamre – ett til hvert av familiens tre barn og ett til fellesskapet.

Her kan alle kjapt og enkelt legge fra seg hansker, luer, skjerf som har lett for å ligge og slenge. Fordelen med den åpne løsningen er at man slipper å knote med å åpne dører, skuffer eller skap under de hektiske morgenminuttene. På undersiden av kassen er det skrudd fast knagger som barna kan henge fra seg jakker på.

ROTEKASSE FOR ALLE: Veggseksjonen har fire rom. Det første er felles for alle familiemedlemmer, de siste tre skaper godt med rom for barnas eget assortiment av utendørseffekter. Foto: Espen Grønli ROTEKASSE FOR ALLE: Veggseksjonen har fire rom. Det første er felles for alle familiemedlemmer, de siste tre skaper godt med rom for barnas eget assortiment av utendørseffekter. Foto: Espen Grønli

Sko på veggen

Dersom skoskapet allerede er fullt, eller skoene er for fine til å gjemmes bak lukkede fronter, kan en åpning løsning for fottøyet være aktuelt. I denne leiligheten er en tettet døråpning benyttet som nisje for sko som tåler å stå fremme.

Beboeren har laget lister både inne i nisjen og mellom karmene for at skoene holder seg på plass og ikke skaper mer visuell uorden enn nødvendig.

SMART SAMLING: Bak soveromsdøren står skoene på rad og rekke. I den tidligere døråpningen er det satt opp lister som holder skoene på plass. Foto: Espen Grønli SMART SAMLING: Bak soveromsdøren står skoene på rad og rekke. I den tidligere døråpningen er det satt opp lister som holder skoene på plass. Foto: Espen Grønli

Søppel i kjøkkenskapet

Den gradvise innføringen av kildesortering bidrar utvilsomt til et bedre miljø, men skaper desto mer trøbbel under kjøkkenbenken. Det er ikke vanskelig å finne effektive oppbevaringsbokser for de ulike avfallstypene.

Utfordringen er gjerne å finne en god plass for beholderene. I heimkunnskapen har vi lært å holde mat og søppel adskilt.

Det er en god tommelfingerregel. Men tørt avfall som panteflasker, glass og papir, kan med fordel stues der du måtte ha plass – for eksempel i høyskapet på kjøkkenet.

ASSORTERT AVFALL I KJØKKENSKAPET: Krav om kildesortering tvinger frem nye måter å innrede skapene på. Foto: Per Erik Jæger ASSORTERT AVFALL I KJØKKENSKAPET: Krav om kildesortering tvinger frem nye måter å innrede skapene på. Foto: Per Erik Jæger

Hvitevarer bak skyvedører

En tørketrommel og en vaskemaskin bidrar til å gjøre hverdagen lettere, ikke til å gjøre badet penere og mer ryddig. Rom med skråtak er spennende, men kan være vanskelig å utnytte effektivt.

Hvitevarer rager ikke høyt over gulvet, og kan med fordel plasseres inntil en knevegg – altså den lave veggen som befinner seg innunder skråtaket.

Her er maskinene skjult av spesialtilpassede skyvedører, noe som gir badet et ryddigere preg og holder decibelnivået nede.

SMART LØSNING: Vaskemaskin og tørketrommel er skjult bak skyvedører. Foto: Signe Dons SMART LØSNING: Vaskemaskin og tørketrommel er skjult bak skyvedører. Foto: Signe Dons

Edruelig ølkasse

Den gamle trekassen brukes til daglig som magasinbeholder. Men den rommer også nok til å ta unna for strikketøy, fjernkontroller og annet rask man gjerne vil ha kjapt unna før gjestene kommer på inspeksjon.

Hjulene er fra en jernvarehandel og gjør rotekassen lettere å flytte på.

ØLKASSE PÅ HJUL: Den gamle trekassen er fra beboerens barndomshjem. Hjulene er fra en jernvarehandel. Foto: Sveinung Bråthen ØLKASSE PÅ HJUL: Den gamle trekassen er fra beboerens barndomshjem. Hjulene er fra en jernvarehandel. Foto: Sveinung Bråthen

Les også:

Hold deg oppdatert: Meld deg på nyhetsbrevet vårt

De beste interiørbildene finner du i vår inspirasjonsguide

Disse ti entreene tar førsteinntrykket på alvor

Slik får du barna til å rydde

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på Klikk.no.

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden