Lavkarbobakst

Slik lager du lavkarbo tortillalefser

SUNT: Du kan lage 15 små tortillalefser eller 8 store wraps av denne deigen. Foto: Hot Chocolate media
SUNT: Du kan lage 15 små tortillalefser eller 8 store wraps av denne deigen. Foto: Hot Chocolate media

Her er oppskriften du trenger i helgen: Sunne tortilla-wraps.

Næringsinnhold:

Per 100 g deig:

Kcal: 264

Protein: 29,3 g

Fett: 14 g

Karbohydrat: 4,5 g

Kostfiber: 1,0 g

Beregningen er gjort av ernæringsfysiolog Vibeke Landaas.

Helsedirektoratet mener lavkarbo-dietten kan brukes for å gå ned i vekt.

– I en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket, sier ernæringsprofessor Rune Blomhoff fra Universitet i Oslo.

Lavkarbo-kosthold innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett, ifølge wikipedia.no.

De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er: Grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.

Usunne karbohydrater

Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas mener det er forsvarlig å ha et kosthold med rundt 150 gram karbohydrater om dagen hvis man ikke trener, 250-300 på dager med trening.

– Men kutt da ned på de usunne karbohydratene, sier hun.

– Spis mindre sukker, hvit pasta, hvit ris og lyst brød. Og spis gjerne mer kjøtt, fisk, belgfrukter, frukt og grønnsaker.

Det finnes mange råd for å bli kvitt sukkersuget, blant annet ved å spise mat som gir bedre metthetsfølelse.

Med denne tortillaen kan vi unne oss en skikkelig wrap, uten dårlig samvittighet. Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, kjevle flate lefser og sette det hele i ovnen.

Du kan for eksempel ha yoghurt og avocado på tortillaen, som på bildet, eller lage et godt lørdagsmåltid med tortilla og taco.

Lavkarbo tortillalefser

8 store wraps
1 ¼ dl malte mandler
1 ¼ dl glutenmel
2 ½ dl myseprotein eller soyaprotein
3 ss smør eller kaldpresset olje
1 ts salt
2 ½ dl varmt vann

Bland sammen mandlene, glutenmelet og proteinpulveret med saltet. Smelt smøret/oljen, og kna det godt inn i blandingen slik at deigen blir "smulete".

Kna deigen mens du tilsetter vannet litt etter litt, inntil deigen slipper kantene og lar seg forme som en ball som ikke klistrer seg fast.

Vannet skal være så varmt at man så vidt klarer å ha en finger i det et par sekunder. Dette er med på å aktivere glutenmelets bindende evner.

La deigen hvile seg i ca. 20 minutter under et klede.

Del så deigen inn i åtte store leiver, og kna hver leiv til runde kuler. Strø litt proteinpulver på bordplaten til utbaking, eller bruk et teflonunderlag. Ta en av de runde leivene, og trykk den flat med hendene, før du kjevler den ut til en tortillalefse på ca. 15 cm i diameter. Du kan også lage dem mindre, og få dobbelt så mange

Varm opp en teflonpanne på middels varme, og stek tortillalefsene til de får en lett, flekkete brunfarge på undersiden. Snu tortillaen, og gjenta på den andre siden.

Legg de stekte tortillaene i et fuktig klede mens du steker de andre lefsene.

Kan godt fryses til senere bruk. Tines opp i et klede. De kan også varmes opp i ovn eller panne til de er varme og myke. Er de tørre, kan de varmes i et fuktig klede på svak varme i stekeovnen.


Les også:

Lavkarbo-dietten som alle klarer

Ti fakta om fett

Gå ned seks kilo på fire uker med lavkarbo

Ned tre kilo på én uke med suppekur

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden