Under denne stålkuppelen finner du Norges kuleste bad

HIMMELSK: Våtromskjernen med bad, toalett og badstu borer seg gjennom huset og kommer til syne over taket på huset. Her oppe er det også en rommelig terrasse. (© FOTO: Nils Petter Dale )
HIMMELSK: Våtromskjernen med bad, toalett og badstu borer seg gjennom huset og kommer til syne over taket på huset. Her oppe er det også en rommelig terrasse. (© FOTO: Nils Petter Dale )

Arkitekten bygget om villaen fra 1956 og utstyrte den blant annet med et baderom med en skinnende metallkuppel til tak.

Er det mulig! Det er nesten ikke til tro måten som arkitektprofessor Magne Magler Wiggen i MMW Arkitekter har bygget om den gamle villlaen like utenfor Oslo. Han er for øvrig kjent for den mye omtalte "Frosk"-paviljongen på Tullinløkka ved Nasjonalgalleriet.

Våtomsøylen grenser mot frie soner

Og det er den vanvittige våtromkjernen som troner midt i huset som vekkker oppmerksomheten vår. Denne romgruppen er som en egen, litt lukket verden mens resten av huset er delt opp i andre, åpnere romsoner som glir over i hverandre.

Flere avanserte villaer

Slik sett minner denne innredningen om den oppsiktsvekkende Villa 1 i Holland og Wallpaper-favoritten White House, også den like utenfor hovedstaden.

Bad Villa Bakke MMW Arkitekter MMW Villa Bakke=

DESIGNBADSTUE. Åpner du den krumme metalldøren ser du rett inn til den hotte badstuen. © FOTO: Eirik Førde MMW

MMW Arkitekter MMW =

SE OPP: Åpner du toppdøren har du panoramautsikten over fjorden rett foran deg. © FOTO: Erik Førde MMW

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen

EN HØYDARE: Hovedbadet går over to etasjer. © FOTO: Nils Petter Dale

Spasone, Magne Magler Wiggen

BÅDE HUS OG MØBLER: Også interiøret i hovedbadet er tegnet av arkitekt Magler Wiggen. © FOTO: Nils Petter Dale

Organisk søyle med glitrende metallhud

Denne gjennomført organiske romkjernen som borer seg gjennom husets tre etasjer er bygget opp av blant annet stålkonstruksjoner utført av Granly Mekaniske Verksted. Og dette stålskjellettet ble i neste omgang kledd innvendig med lysegrønne mosaikkfliser. På utsiden prydes dette kule skallet av krumme, slipte aluminiumsplater. De fungerer som en vakker, lysreflekterende hud.

Dobbeltkrum og komplisert

- Denne kompliserte romformen med blant annet dobbeltkrumme flater ble laget på et verksted, Hamysveis på Snarøya og montert sammen på byggeplassen, opplyser arkitekt Wiggen til klikk.no

Proff flislegging

Det vriene flisarbeidet inne i søylen var også litt av en utfordring. Byggherre og arkiekt vurderte et øyeblikk å få opp en italiensk flislegger til å ta seg av dette.

- Men det ble ikke nødvendig ettersom en norsk fagmann tok seg av dette på en utmerket måte, sier Wiggen.

Magne Magler Wiggen

RETT UT I DET FRI: Det er utgang til terrassen fra toppen av våtomsøylen. De krumme veggene er kledd med Bisazza mosaikkfliser. © FOTO: Espen Grønli

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen=

EVENTYRLIG: Overlyset fra takvinduet slipper dag- eller nattelys inn i hele baderomskjernen. © FOTO: Nils Petter Dale

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen=

HVIL DEG BORGER: Det er sjøutsikt også fra det omhyggelig innebygde massasjekaret designet av Philippe Starck. © FOTO: Espen Grønli

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen, =

WOW: Badekaret kledd i massiv eik ligger på nærmest et galleri. Armaturer fra Boffi og belysning fra Hess Form + Licht. © FOTO: Espen Grønli

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen=

REN PROFIL: Selve innrednigen er laget så ren og rettlinjet som bare mulig. © FOTO: Nils Petter Dale

Bad MMW Villa Bakke=

SKREDDERSØM: Alle interiørene er spesialtegnet av MMW. © FOTO: Erik Førde MMW

Bad Villa Bakke MMW =

LITT MIKS: Her ser du dusjen med både rette og krumme linjer. Boffi armaturer. © FOTO: Erik Førde MMW

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen=

LEKKERT MED LYS: Flere steder skapes det spennende lysspill på vegger og glassdører. © FOTO: Nils Petter Dale

Rent og lekkert

Alle baderomsmøbler i eik er tegnet av arkitekt Wiggen til nettopp dette prosjektet. De er formgitte for å matsje den renlinjete arkitekturen som preger alle rom i søylen.

Glass i særklasse

Flere steder er det brukt et matt, syrebehandlet - såkalt sintonatoglass i vinduene. Dette glasset ser ut som vanlig, sandblåst glass, men det er langt lettere å rengjøre.

Badekar på galleriet

Fra hovedetasjen leder en liten, innvendig trapp opp til den øvre del av baderommet. Fra dette bakaret oppe på et tilnærmet galleri er det utsikt over fjorden og i retning Nesodden - og enda lenger mot landskapet i sørøst.

Overlys trenger inn i alle rom

Overlyset fra toppen av søylen og et ekstra sidevindu slipper inn en flom av dagslys, både i selve romsøylen og videre via glassdører til andre rom omkring i huset.

Bad Villa Bakke MMW Arkitekter

BÅDE ÅPEN OG LUKKET: Flere av glassdørene er laget av såkalt intelligent glass som blir ugjennomsiktig når døren lukkes. © FOTO: Erik Førde MMW

Bølgete bassengformer

På nederste plan, like ved bunnen av romkjernen ligger bassenget. Også det er preget av de markante organiske designformene som arkitekten har latt gå som en rød tråd gjennom hele prosjektet. Armaturene er fra italienske Boffi - et firma som lett kjennes på sin ultraenkle designstil.

Glass som tenker

Glassdøren til gjestetoalettet er spesiell. Den er laget av såkalt intelligent glass. Det består av blant annet flytende krystaller som gjør glasset ugjennomsiktig når døren lukkes.

Eik i mange varianter

Eik er brukt som det gjennomgående treverk i hele huset. Dette holdbare treverket er enten beiset, oljet eller lakket.

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen,=

EKSTRABADET: Gjestebadet ligger mot toppen av søylen. © FOTO: Nils Petter Dale

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen=

TISMESSIG: Badstuen og innebassenget ligger i underetasjen. Herfra er det blant annet utgang til det utvendige bassenget. Innredning designet av Magne Magler Wiggen. © FOTO: Nils Petter Dale

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen, 1006=

STORT UTSYN FRA LITE VINDU: Små vinduer, nesten glugger gir spennende gløtt ut mot Oslo-fjorden. © FOTO: Nils Petter Dale

Leve samtidsarkitekturen

Arkitekt Magne Magler Wiggen mener at ny arkitektur i møte med rehabilitering av gamle prosjekter må uttrykke tro på den tiden vi lever i.

To rom-søyler i samme hus

I tillegg til denne vannkjernen med badene har huset en "flammekjerne" i betong. Den samler ildstedene i huset. Begge romsøylene bryter gjennom taket på bygningen.

Heder til Wiggen, byggherren og huset

Dette huset, Villa Bakke ble i 2003 tildelt Betongtavlen for fremragende byggekunst i betong. I 2001 rangerte magasinet Wallpaper MMW blant verdens ti mest interessante designkontorer.

Wiggen bad, spasone, Magne Magler Wiggen,

HOPP I DET: Også badebassenget har fått en stimulerende, organisk form. © FOTO: Nils Petter Dale

Arkitekt Magne Magler Wiggen MMW=

- Veggene i denne våtromsøylen har en svungen form som gjør at noen av flatene kan oppleves som skapt av rennende vann, sier arkitekt, professor Magne Magler Wiggen i MMW. © FOTO: Espen Grønli

Se mer:

Oslos kuleste villa

Bygget hytta med glass i høyden

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Se over 1000 inspirende interiørbilder

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden