«Medisinske myter» knust

<p>Ingen grunn til bekymring for damer som barberer bena. Det stemmer ikke at barbering medvirker til at håret vokser tilbake raskere eller blir hardere.</p>
Ingen grunn til bekymring for damer som barberer bena. Det stemmer ikke at barbering medvirker til at håret vokser tilbake raskere eller blir hardere.

Amerikanske forskere har tatt for seg sju populære «medisinske myter»

Noen av de vanlige forestillingene viste seg å være helt usanne, mens andre ble det ikke funnet noe bevis for, melder BBC.

Forskere ved Indiana University School of Medicine i Indianapolis saumfarte den medisinske litteraturen for å teste hver av de følgende påstandene:

* Det er nødvendig å drikke minst åtte glass vann om dagen.
* Vi bruker bare ti prosent av hjernen.
* Hår og fingernegler fortsetter å vokse etter døden.
* Å lese i svakt lys er skadelig for synet.
* Barbering gjør at håret vokser tilbake raskere eller blir hardere.
* Mobiltelefoner er farlige i sykehus.
* Folk blir søvnige av å spise kalkun.

(Akkurat det siste er vel neppe en veldig utbredt forestilling i Norge, men pytt sann.)

Forskerne fant ikke noe bevis for at det er nødvendig å drikke åtte glass vann om dagen. Snarere tyder undersøkelser på at man stort sett får i seg tilstrekkelig med væske ved å drikke juice, melk og til og med te eller kaffe. Data viser også at overdrevent inntak av vann kan være farlig.

Påstanden om at vi bare bruker ti prosent av hjernen viser seg å være fullstendig usann. Bilder av hjernen har ikke vist noen område som er helt stille eller inaktive.

Hår og negler
Troen på at hår og fingernegler fortsetter å vokse etter døden, som hos Olav den Hellige, viste seg å skyldes en optisk illusjon, som forårsakes av at huden trekker seg tilbake etter døden. Den virkelige veksten av hår og negler forutsetter et samspill av hormoner som ikke forekkommer etter at man har vandret heden.

- Illusjoner har også skylden for troen på at det å barbere håret gjør at det vokser tilbake raskere, mørkere og hardere, sier en av rapportens forfattere, Rachel Vreeman til British Medical Journal.

- Hårstubbene som vokser ut etter barbering mangler den bløtere tuppen som er på enden av ubarbert hår. Dette skaper illusjonen av at håret er tykkere .

Mobiltelefoner
Ekspertene mener heller ikke at det å lese i svakt lys skader øynene, og det finnes heller ingen beviser for at mobiltelefoner på sykehus påvirker utstyret der elektromagnetisk.

Og til slutt: folk blir ikke spesielt mye trøttere av å spise kalkun enn andre retter.

- Ethvert måltid kan føre til at man føler seg søvning fordi tilstrømningen av blod og oksygen til hjernen reduseres. Mat med mye proteiner og karbohydrater kan forårsake søvnighet. Vin kan også spille inn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus