Meny

Superkjøp for hundrelappen

Ukens anbefaling er en rimelig portugisisk kosevin.

Det har antagelig vært produsert vin i Portugal siden 2000 f.Kr, og landets vinprodusenter hadde sin storhetstid på 16-1700-tallet. Men som de fleste andre land i Europa ble Portugals vinmarker hardt angrepet av vinlus på slutten av 1800-tallet.

Forholdene ble ikke bedre av at diktatoren António d'Oliveira Salazar ønsket å gjøre landet selvforsynt. Dermed måtte vinstokker vike for hveteproduksjon. Men etter diktaturets fall på 70-tallet, og påfølgende EU-medlemskap i 1986, har Portugals vinproduksjon på ny fått giv og sårt trengt kapitalinnsprøytning.

Douro er en portugisisk vinregion som får mye oppmerksomhet, spesielt ettersom det fra den ellers dominerende portvinsproduksjonen kommer stadig flere svakviner av høy kvalitet.

(Foto: quintadocrasto.pt)(Foto: quintadocrasto.pt)

Dourodalen er kjent for sine stupbratte terrasserte vinmarker med skiferholdig jordsmonn, og svakvinene har gjerne samme konsentrasjon og modenhet som god portvin.

Den vakre vingården Quinta do Crasto har i dag 72 hektar vinmarker og startet med produksjon av røde svakviner så sent som i 1994, men vinhuset har lange tradisjoner som portvinsprodusent. Flor de Crasto er følgelig også produsert på de tradisjonelle portvinsdruene.

• Flor de Crasto 2004, Quinta do Crasto / Douro, Portugal.

Pris: 100,- (48555)

Vinen har en dyp rubinrød farge og dufter av mørke plommer, solmodne bjørnebær, krydder og lakris. Den er frisk, saftig og fruktdreven med middels syre, god fylde og litt rustikke tanniner, samt lang, flott ettersmak.

Flor de Crasto passer både til vinterlige kjøttretter og sommerens grillmat, men dette er også en typisk kosevin som gjerne kan drikkes alene. Vinen er drikkeklar, men kan lagres i 2-3 år.

Vinen er laget på 50 prosent Tinta Roriz, 20 prosent Tinta Barroca, 20 prosent Touriga Franca og 10 prosent Touriga Nacional.

Druene er håndplukket fra gamle vinstokker og gjæret separat i temperaturkontrollerte ståltanker. Vinen er ikke fatlagret.


God helg!

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus