Godt og krydret

Ukens vin er en godsak fra kjente og kjære Rioja.

Riojadistriktet i Nord-Spania har sitt navn etter en sideelv av Ebro ved navn Rio Oja. Her etablerte mange franske vinbønder seg på slutten av 1800-tallet, da vinlusa Phylloxera herjet som verst i Bordeaux. Vinstilen i Rioja minner derfor litt om bordeauxviner.

Bodegas Lan er imidlertid et ganske ungt vinhus, etablert tidlig på 70-tallet. Ukens vinanbefaling er husets Gran Reserva.

• Lan Gran Reserva 1998, Bodegas Lan / Rioja, Spania.

Pris: 179,- (31881) Grapevine.

Vinen har en varm rød farge, i retning mursteinsrød. Den dufter deilig av vaniljepreget fatkrydder, tobakk, røde plommer, jordbær, lær og lakris. En vin med utviklet, rik og bløt smak med avrundede tanniner og god fylde, samt lang ettersmak med fatkarakter.

Riojavinens lange fatlagring gir den preg av eksotiske fatkrydder og søt vanilje. Dette gjør at den passer godt til alle typer kjøtt og vilt, gjerne med litt søtt tilbehør og en fet saus. Vinen går særdeles godt til lam, godt krydret med hvitløk og urter.


Lan Gran Reserva bør drikkes med en temperatur på 17-18 °C.Vinen er laget på 85 prosent Tempranillo, 10 prosent Mazuelo og 5 prosent Garnacha, og vinstokkene er rundt 20 til 25 år gamle. Jordsmonnet består av leire og kalk.

Gjæringen foregår i temperaturkontrollerte ståltanker og vinen har hatt tre uker skallkontakt. Den er lagret på amerikanske eikefat i minimum to år og fått ytterligere tre års flaskemodning før salg.

Vinen er i fullsortimentet og finnes i følgende butikker.

God helg!