Stjernespekket og eggende påske

Årets påskemeny kommer fra stjernekokken Michel Roux og TV-kokken Nigella Lawson. Fabelaktig godt.

Det begynner å bli noen år siden Nigella dukket opp som en venninne i nøden. Jeg hadde akkurat slått opp med TV-kokken Jamie og var på utkikk etter en ny favorittkokk.

Så kom kameramannen hennes mellom Nigella og meg, med sin la-oss-gjøre-seerne-svimle-med-
overdrevent-håndholdt-kamera-
bevegelse.

- Hør, du kameramann, det er ingen lur idé å følge vispen rundt med kamera.

Men nå angrer jeg altså på at hun ble skjøvet ut av varmen.

Vi har blitt venner igjen, Nigella og jeg. Hennes siste bok «Fest» er i ferd med å komme inn under huden på meg, og er i disse dager min desidert mest brukte kokebok (et helt kapittel med sjokoladekaker!!).

Nigellas bok inneholder et eget kapittel dedikert til påske, og hennes bidrag til vår påskemeny er hentet derfra.I tillegg kom den fransk-britiske stjernekokken Michel Roux nylig ut med en kokebok, dedikert til det han mener er den fullkomne råvaren - egget.

Hva er da mer naturlig enn å la noen av Roux eggeretter få plass på påskebordet i år

?

Roux er kjøkkensjef på den legendariske restauranten «The Waterside Inn» i Bray utenfor London. En restaurant som har beholdt sine tre stjerner i Guide Michelin i hele 21 år.

Boken «Egg» er proppet med eggende oppskrifter, som slett ikke har den vanskelighetsgraden man kunne frykte av en kokk på dette nivået. Her finnes alt fra eggerøre og pannekaker til suffléer og marengs. Jeg har kun hatt boken i et par uker, og allerede elsker jeg den.

- Nigella, du har fått konkurranse.

Separat er kokkene Nigella Lawson og Michel Roux så forskjellige som det går an å bli, men sammen danner de denne deilige påskemenyen:

Michels egne oppskrifter byr på spennende smakskombinasjoner.

Fransk toast-grateng med urter og bacon


(8 personer)


8 baconskiver uten svor
40 g mykt smør
8-10 middels tykke skiver god formloff
3 ss finklippet gressløk
3 ss finklippet bladpersille
3 ss finklippet kjørvel
3 ss finklippet estragon
4 vårløk, finsnittet
75 g emmentalerost, revet
75 g cheddarost, revet
30 g parmesanost, revet + 3 ss til gratinering
salt og nykvernet pepper
8 egg
8 dl melk

Stek baconskivene raskt i tørr panne til de er gyllenbrune (maks. 1 min.). Del dem i 5 cm store biter, og sett til side.

Smør en rektangulær ildfast form (ca. 26 x 18 x 6 cm) godt med det myke smøret. Skjær vekk loffskorpene og del hver skive i 3 brede strimler. Bland urtene og vårløken. Bland sammen de revne ostene.

Dekk bunnen av formen med et lag loff, krydre med salt og pepper, og strø over litt av urteblandingen. Legg på et lag med revet ost og til slutt et dryss med bacon. Gjenta disse lagene og avslutt med et lag loff. Det skal ligge ca 1 cm under kanten på formen.

Pisk eggene med melken og krydderet. Hell blandingen på lofflaget, dryss med parmesan og dekk formen med plastfolie. La formen stå i minst 24 timer, aller helst i 48 timer.

Forvarm ovnen til 170 °C. Bak retten i omtrent 45 minutter til blandingen har hevet seg 3-4 cm over kanten og formen er gyllen. Stikk spissen av en kniv i midten av gratengen, den skal være ren når du trekker den ut.

Serveres direkte fra ovnen mens den er myk i midten.

Nigellas korsboller er tiltenkt langfredag og deigen skal heve i kjøleskapet over natten. Dermed har du deilig nybakte korsboller til en herlige langfrokost.

KorsbollerTil deigen


1 ½ dl melk
50 g smør
revet skall av 1 appelsin
1 hel nellik
2 kardemommekapsler
400 g hvetemel til finbakst
1 pose tørrgjær
125 g blandet tørket frukt
1 ½ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
1 egg

Til Pensling


1 egg, vispet med litt melk
1 ss vann

Til korsene


3 ss sukker
1 ss kokende vann

Varm melken med smør, appelsinskall, hel nelik og kardemomme i en kjele til smøret er smeltet. Sett det til side.

Ha mel, gjær og tørket frukt i en bolle og bland inn det malte krydderet. Når den aromatiske melken er lunken (ca 40 °C), siler du fra krydderet og visper inn egget. Hell eggemelken i bollen med de tørre ingrediensene.

Du kan elte deigen for hånd eller i maskin. Hvis den er for tørr, kan du tilsette litt mer lunken melk eller vann. Kna til deigen er glatt og føyelig, men husk at den tørkede frukten gjør at deigen aldri kan bli silkeglatt. Form deigen til en kule og legg den i en smurt bolle. Dekk bollen med plastfolie og sett den til heving i kjøleskapet over natten.

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den få romtemperatur. Sett stekeovnen på 200 °C.

Slå deigen ned og elt den igjen til den er glatt og elastisk. Del den i 16 biter og rull dem runde, jevne boller. Sett bollene på et bakepapirkledd stekebrett. Med baksiden av en vanlig bordkniv riper du et kors i hver bolle. Dekk med kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 45 minutter.

Pensle bollene med egg og melk. Bland mel, sukker og vann til en glatt, tykk pasta. Bruk en teskje og legg to striper i korset du laget. Stek bollene i 15-20 minutter.

Straks bollene er ute av ovnen, lager du sukkervannet og glasserer bollene pene og blanke.


En herlig påskekake fra Nigella..


Påskekake med eggeredeTil kaken


250 g mørk sjokolade av god kvalitet, hakket
125 g usaltet myknet smør
6 egg (2 hele, 4 skilt i plomme og hvite)
175 g sukker (75 g til eggedosis, 100 g til hvitene)
1 ts ekte vaniljeekstrakt

Til kremen


125 g mørk sjokolade av god kvalitet, hakket
2 ½ dl kremfløte
1 ts ekte vaniljeekstrakt
små sukkerdrasjerte sjokoladeegg, 1-2 poser

Sett stekeovnen på 180 °C. Kle og smør bunnen av en springform (diameter 23 cm) med bakepapir, men ikke smør sidene av formen.

Smelt 250 g sjokolade sammen med smøret i vannbad eller i mikrobølgeovnen, og sett til side til den er avkjølt.

Visp 4 eggehviter til de er faste og tilsett 100 g sukker lett etter litt. Visp til hvitene glinser og holder toppene - men de skal ikke være fullstendig stive. Sett bollen til side.

Ta en annen bolle og visp eggedosis av de 2 hele eggene og 4 eggeplommer med 75 g sukker og vaniljeekstrakt. Vend forsiktig inn den smeltede sjokoladen. Gjør blandingen litt lettere med noe av eggehvitene - bare ta en stor skje i bollen og rør kraftig - så vender du inn resten av de vispede eggehvitene i omtrent tre omganger.

Hell denne røren i springformen og stek i 35-40 minutter, eller til kaken har hevet seg og sprukket og toppen av kaken ikke lenger skjelver i midten. Avkjøl kaken i formen på rist, midten synker sammen etterhvert som den blir avkjølt og sidene sprekker. Den skal skal se ut som en kake med et krater i midten.

Ta kaken forsiktig ut av formen på et fat. Faller det av en bit her og der, dytter du den bare på plass.

Smelt og avkjøl sjokoladen til kremen. Visp kremfløten til den former topper og er luftig, men fremdeles myk, og så tilsetter du vaniljeekstrakten og vender inn den smeltede sjokoladen. Fyll krateret i kaken med kremen og dra kremen mot kanten med en slikkepott. Til slutt strør du små påskeegg ut over kaken.

Michels smilende egg gjør susen..

Smilende egg med ruccola og høvlet parmesan


(4 personer)

Smilende egg


Legg eggene i kaldt vann og sett kjelen på middels varme, la dem få 3 min. fra vannet begynner å koke.

Så snart vannet koker skrur du ned varmen, for hvis eggene ligger i fosskokende vann blir hvitene gummiaktig.

Straks eggene er kokt skremmer du dem i iskaldt vann i ca 10 min. Skrell fra den runde enden under rennende kaldt vann.

400 g ruccola
6 ss sveitsisk vinagrette
4 mellomstore egg
100 g parmesanost, høvlet til spon

Sveitsisk Vinagrette


20 g sjalottløk
½ hvitløksfedd
en klyp sukker
1 eggeplomme
1 ts maggi liquid seasoning (fåes i supermarkeder)
2 ss kremfløte
6 ss jordnøttolje
2 ss hvitvinsedik
salt og nykvernet pepper


Bland alle vinagrette-ingrediensene unntatt olje, edik, salt og pepper, i en bolle og visp et par minutter, hell jordnøttoljen oppi i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Til slutt visper du inn hvitvinseddik og smaker til med salt og pepper.

Vask ruccolaen i kaldt vann, la den renne av. Hell vinagretten over salaten på 4 tallerkener.

Kok de smilende eggene (se faktaboks) og skrell dem. Del eggene i to på langs og anrett dem på ruccolasalaten. Strø høvlet parmesan over og server.

God Påske

Les også:

Påskepappen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo
Siste nytt
13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus