Skapt for nytelse: Rå østers, kald Guiness, varm dame

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Vardøen byr på sin sanselige verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Multikunstneren Jan Vardøen er født i London og vokst opp i Irland og England. Han har blant annet bodd i USA, Canada og Barcelona, men de siste 18 årene har han holdt stand på Grünerløkka i Oslo.

Han har gjort seg bemerket både som musiker, forfatter, entreprenør, gründer og trebåtbygger.

Jan er også litt cowboy, og bidratt til bedrifter som Bar Boca, Los Lobos, Hotel Havana, Mucho Mas, Parkteatret, Villa Paradiso og Bistro Brocante.

Jan Vardøen forteller oss om sine sanselige preferanser...



- Rødvin eller hvitvin?


- Vanskelig... Begge deler egentlig. Alt til sin tid, tenker jeg. En deilig, tykk Amarone på en høstkveld, eller en iskald, frisk Pinot Grigio på en terasse i Sicilia, hva er best?

- Med en pistol mot tinning, velger jeg rødvin. Men bare såvidt...

- Øl fremfor vin?

- Nei, jeg liker/elsker øl. Til spekemat, i en engelsk pub... Men vinens verden er en del større og eventyrlysten gjør at jeg heller velger å oppdage nye viner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rått eller kremert?

- Som man sier i Amerika «Scared With A Match». Det vil si meeeeeget rå biff.

- Din ultimate sanselige opplevelse?

- Rå østers, kald Guiness, varm dame.

- Rakfisk eller smalahove?

- Rakfisk, lefser, rømme, akevitt, løk.... Åhhhh, lykken!

- Har du mikrobølgeovn?


- Nei og nei og nei og nei og nei...

- Kokt eller stekt egg?


- Posjert! Den beste måten å spise egg på. Kokt uten skall i vann. En sunn variant av speilegg. Nydelig.

-

Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?


- En god Amarone.

- Cognac eller konjakk?


- Calvados.

-

Spiser du pizza grandiosa?

- Nei, livet er altfor kort.

-

Har du noen rare matvaner?


- Engelsk julekake med skarp Cheddarost til og single malt whisky. En av de bedre treenigheter.

- Akevitt - med eller uten grimaser?


- Med glede, men gjerne veldig kald. Det er kun potetsprit, tross alt!

-

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Favorittoppskriften?


- Enkel mat, gode venner, nok vin. Det skal ikke mere til.


- Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?


- Jeg er ikke vant til suppe og pannekaker i norsk forstand, men derimot veldig glad i den russiske varianten. Da spiser man kaviar oppå bittesmå pannekaker (blinis) med iskald vodka til, og fortsetter på rødbetsuppe. Deilig!

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva spiser du på julaften?


- På grunn av mange barn i søskenflokken, blir det ofte kalkun med masse tilbehør. Helt ålreit, men jeg liker ribbe veldig godt... Har dog aldri spist det på juleaften.

- Sushi eller brunost?


- Sushi, jeg vokste ikke opp med brunost, og har ikke klart å like den i voksen alder.

- Vokste ikke opp med sushi heller, men det kan jeg spise natten lang, hvis jeg bare hadde hatt råd...


- Hva MÅ du ha i kjøleskapet?


- Melk til teen


- Salt eller søtt?


- Salt, spiser nesten ikke søtt...

- Jeg glemmer aldri...


- En Dry Martini på toppen av World Trade Centre. Å se ut over Manhattan om natten, elver av vann og lys. Det får en til å føle veldig voksen.

Les også:



Skapt for nytelse

Skapt til nytelse: Drømmer om lunt brød og fantastisk te (Hugo Broen)

Skapt for nytelse: Tvillingsjeler (Klaus Hagerup og Bibbi Børresen)

Skapt for nytelse: Spiser helst gammel mat (Halvor Heuchs)


Skapt for nytelse: - Ja takk, begge deler! (Cato Zahl Pedersen)

Skapt for nytelse: Med Fino på øde øy ( Jan Pettersen)


Skapt for nytelse: Sanselig fødsel (Andreas Viestad)


Skapt for nytelse: Pinlig restaurantbesøk (Katharina Mowinckel)

Skapt for nytelse: Kublod og syrna mjølk (Arne Brimi)

Skapt for nytelse: Champagne i vektløs tilstand (Torkjell Berulfsen)

Skapt for nytelse: Glemmer aldri ost med oppkast-smak ( Bent Stiansen)

Flere...