Meny

Julen står i Port'en

I god juleånd presenterer vi hele 30 portviner av god kvalitet.


(Foto: portwein-galerie.de)(Foto: portwein-galerie.de)

Portvin er den optimale julevinen, vinen har så og si fanget selve jule-essensen.

Portvin både smaker og dufter jul.


Portvin er det perfekte følget til høytidens kaker og konfekt, til nøtter, dadler og fiken, og ikke minst til julens tempererte stilton-ost.

Det bugner av kvalitetsportvin i Vinmonopolets hyller, og det er gode alternativer i de fleste prisgrupper. Vi har funnet hele 30 viner med terningkast fra fire til seks.

Med julens portvin-anbefalinger, ønsker vi deg en Riktig God Jul...

• Taylor's Quinta de Vargellas 1998, Taylor Fladgate & Yeatman / Portugal.

Pris: 399,- (48196) Bibendum.

Dyp, opak blodrød farge. Dufter innsmigrende av skogsbær, tørkede frukter, kaffe og sjokolade. Rund og smaksrik med flott struktur, sødme og fylde. Lang, bløt ettersmak. Herlig portvin fra en enkelt vinmark.

• Niepoort 20 Y.O. Tawny, Niepoort / Portugal.

Pris: 447,10 (7385) Wine Tailor.

Brunoransj farge. Dufter av moreller, tørkede fiken, sjokolade og nøtter, samt innslag av søt lakris. Frisk, utviklet og kompleks med flott struktur, frukt og fylde. Lang ettersmak.

• Niepoort Late Bottled Vintage 1999, Niepoort / Portugal.

Pris: 219,80 (32225) Wine Tailor.

Mørk rød farge. Dufter himmelsk av solbær, tobakk, sjokolade og vanilje. Frisk, fruktig og kompleks med fin fylde og lang ettersmak med innslag av lakris.

• Offley Boa Vista Vintage 1997, Forrester / Portugal.

Pris: 349,90 (33379) Ekjord.

Tett, dyp rubinrød. Dufter av solbær, kirsebær, tørket frukt og mocca, samt fatkrydder og noe parfyme. Flott, fruktig og kraftig med avrundede tanniner og fin fylde. Lang ettersmak. Stort lagrings-potensiale.

• Niepoort 10 Y.O. Tawny, Niepoort / Portugal.

Pris: 149,40 / 37,5 cl (13921) Wine Tailor.

Mahognirød farge. Dufter av tørket frukt og appelsinskall, nøtter og lakris med innslag av røde bær. Frisk, fruktig, fast og sødmefull. Lang ettersmak.

• Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 1994, Smith Woodhouse / Portugal.

Pris: 219,90 (11093) Stenberg & Blom.

Tett rød farge. Dufter av kirsebærlikør, solbærsirup, sjokolade, fuktig treverk og lakris, samt hint av mandelkjernepudding. Fyldig, varm, fast og sødemfull med fin frukt og fylde. Lang frisk ettersmak.

• Ramos Pinto 30 Y.O. Tawny, Ramos Pinto / Portugal.

Pris: 552,20 (43569) Jensen.

Kaneloransj farge. Dufter av tørket fiken, appelsinskall og aprikos, samt nøtter og karamell. Elegant og frisk med nydelig balanse og lang, varm slutt.

• Portal 2000, Quinta do Portal / Portugal.

Pris: 629,80 / 150 cl. (20593) Scandinavian Negotiators.

Rødlilla, opak farge. Dufter av mørke, tørkede frukter, kaffe, sjokolade og urter. Frisk, fruktig og sødmefull med flott struktur og balanse. Fyldig og lang med innslag av nøtter i avslutningen.

• Taylor's Vintage Port 2000, Taylor Fladgate & Yeatman / Portugal.

Pris: 589,- (46438) Bibendum.

Tett, opak og dyp rubinrød farge. Dufter av mørke bær, tørket appelsinskall, sjokolade og fioler. Frisk, sødmefull frukt, fast og fyldig. Lang kirsebærpreget ettersmak.

• Graham's Late Bottled Vintage 1999, W.& J Graham / Portugal.

Pris: 175.90 (20) Stenberg & Blom.

Dyp burgunderrød farge. Dufter av svisker, solbær og sjokolade, med innslag av nøtter og fat. Fruktig, sødmefull og fyldig med varm, lang ettersmak.

• Ferreira Duque de Braganca Tawny 20 Years, Ferreira / Portugal.

Pris: 379,90 (13306) Strøm.

Middels dyp rustrød farge. Dufter av nøtter, tørket frukt og appelsinskall, samt innslag av fat og karamell. Bløt, fruktig og smaksrik, med søtlig fylde. Lang mandelpreget ettersmak.

• Taylor's 20 Years Old Tawny, Taylor Fladgate & Yeatman / Portugal.

Pris: 399,- (15092) Bibendum.

Mursteinsrød farge. Dufter av tørket aprikos og fiken, samt karamell og fatkrydder. Bløt start, frisk, fruktig og elegant. Lang, delikat ettersmak.

• Ferreira LBV 2000, Ferreira / Portugal.

Pris: 99,90 / 37.5 cl (42090) Strøm.

Dyp rubinrød farge. Dufter av plommer, kirsebær og solbær, samt lær, mocca og søt lakris. Fin fruktsødme, kraft og fylde. Lang, rund og elegant ettersmak.

• Offley Traditional LBV 1997, Forrester / Portugal.

Pris: 197,- (33339) Ekjord.

Tett, mørk rød farge. Dufter av mørke bær, rosiner, lakris og svakt blomster. Frisk, sødmefull frukt og fin struktur og fylde. Lang ettersmak med hint av mokka.


• Graham's Vintage 1970, W & J Graham / Portugal.

Pris: 1.299,- (42556) Stenberg & Blom.

Dyp rød farge, i retning mursteinsrød. Dufter komplekst av modne mørke bær, tørkede frukter, mocca og nøtter. Fløyelsmyk, smaksrik og rund med elegant fylde og lang ettersmak.

Churchill's Quinta da Gricha 1999, Churchill Graham / Portugal.

Pris: 399,90 (45795) Best Buys.

Dyp rubinrød farge. Dufter av skogsbær, modne røde plommer, tørket frukt og mandler. Frisk, sødmefull, fyldig og harmonisk. Lang ettersmak.

• Ramos Pinto 10 Y.O. Tawny Quinta Ervamoria, Ramos Pinto / Portugal.

Pris: 280,- (43568) Jensen.

Mahognirød, transparent farge. Dufter av nøtter, tørket aprikos og fiken, samt sitrus og vanilje. Harmonisk, sødmefull og myk i munnen med fin fylde. Lang, frisk ettersmak.


• Churchill's Crusted Port 2001, Churchill Graham / Portugal.

Pris: 199,90 (45794) Best Buys.

Mørk rød, transparent farge. Dufter av røde plommer, kirsebær og svisker og nøtter. Frisk, søtlig og delikat, fyldig og lang.

• Ramos Pinto Late Bottled Vintage 1998, Ramos Pinto / Portugal.

Pris: 212,50 (43571) Jensen.

Mørk rubinrød farge. Dufter av kirsebær, tørkede frukter, toffé og treverk. Smaksrik, fruktig, sødmefull og varm. Lang ettersmak.

• Taylor's Late Bottled Vintage 2000, Taylor Fladgate & Yeatman / Portugal.

Pris: 199,- (7047) Bibendum. Finnes også i magnum Pris: 389,- (13931)

Tett rødsort farge. Dufter av solbærlikør, tørket fiken, svisker og sjokolade. Varm, fyldig, rund og sødmefull. Lang, lakrispreget slutt.

• Quinta do Noval Late Bottled Vintage 1999, Quinta do Noval / Portugal.

Pris: 392,50 / 150 cl. (13932) Vinarius.

Rødsort farge. Dufter av mørke bær, mocca, lakris, svisker og tørket frukt. Sødmefull, varm og rund. Fyldig og lang ettersmak.

• Fiin Gammel Portviin, Arcus / Portugal.

Pris: 159,90 (6727) Arcus.

Brunrød farge. Dufter av mørke bær, nøtter, rosiner og tørket frukt. Sødmefull, fruktig og rund med fin fylde. Middels lang ettersmak med innslag av karamell. Oppleves som mer klissen-søt enn i fjor, men fortsatt mye vin for pengene.

• Quinta do Crasto 1998 LBV, Quinta do Crasto / Portugal.

Pris: 239,- (45499) Bibendum.

Tett rubinrød farge. Dufter av solbær, kirsebær, fat og mocca med hint av kanel. Frisk, fruktig og rund, med fin munnfølelse. Lang, frisk ettersmak.

• Cockburn's Special Reserve, Cockburn Smithes & Cia / Portugal.

Pris: 179,- (6290) Maxxium.

Middels dyp rubinrød farge. Dufter av solbær, svisker, fat og nøtter. Frisk, fruktig og søtlig med fin fylde og lengde.

• Quinta do Crasto Vintage 1999, Quinta do Crasto / Portugal.

Pris: 399,- (32697) Bibendum.

Dyp rubinrød farge med lilleskjær. Dufter av modne plommer, solbær, tørket frukt og svisker. Sødmefull, kraftig, fyldig og lang, med innslag av sjokolade i avslutningen. Fortsatt litt lukket, men bedre enn for et år siden.

• Fonseca Tawny 10 Years Old, Fonseca Guimaraens / Portugal.

Pris: 146,20 / 37,5 cl. (13920) Haugen-Gruppen.

Kanelbrun farge. Dufter av tørket fiken og aprikos, samt nøtter og karamell. Sødmefull, fyldig og rund men fin lengde.

• Barão de Vilar Colheita 1996, Barão de Vilar / Portugal.

Pris: 219,- (15197) Robert Prizelius.

Mørk mursteinsbrun farge. Dufter av nøtter, tørket frukt og lys sjokolade. Sødmefull fruktighet, fyldig og rund. Lang ettersmak.

• Ramos Pinto Reserva Collector, Ramos Pinto / Portugal.

Pris: 189,90 (43570) Jensen.

Mørk rød farge. Dufter av kirsebær, tørket frukt og sjokolade. Fyldig, sødmefull og frisk, med lang ettersmak.

• Barão de Vilar Late Bottled Vintage 2000, Barão de Vilar / Portugal.

Pris: 93,10 (20831) Robert Prizelius.

Tett rubinrød farge. Dufter av tørket frukt, sjokolade og solbærsirup. Sødmefull, fruktig og kraftig med god fylde. Lang ettersmak.

• Andresen Ruby, J.H. Andresen / Portugal.

Pris: 143,- (40346) Robert Prizelius.

Dyp rød farge. Dufter av plommer, svisker og mocca. Kraftig, sødmefull og fruktig med god fylde og lang ettersmak.


Ruby

er den enkleste portvinen, ung, rubinrød og fruktig. Gjerne en blanding fra tre til åtte år gamle viner. Vintage Character er en Ruby av bedre kvalitet med noe lenger lagring, går også under betegnelsen «reserva».

Crusted Port

er en ufiltert ruby og gjerne blanding av flere gode årganger. Vinen utvikler bunnfall i flasken og har likhetstrekk med «vintage».

Tawny

er en rødbrun eller gyllenbrun og lagres på fat i alt fra noen få år til flere tiår. Tawny bør drikkes innen 2-8 år etter den er tappet på flaske, avhengig av hvor lenge den har ligget på fat før det.

Colheita

er tawny fra gode årganger. Lagres ofte i flere tiår på fat før den tappes på flaske. Har begrenset holdbarhet etter den er tappet på flaske.


Vintage

er årgangsportvin som lages av de beste årgangene og ikke nødvendigvis hvert år. Tappes på flaske etter 2-3 års lagring på fat. Kan lagres i minst 50 år på flaske. Flaskelagringen kan resultere i betydelig bunnfall, så møysommelig dekantering kan være nødvendig. Lages det årgangsvin fra en enkel vingård kalles den «Quinta-vintage».

Late bottled vintage (LBV)

er en sent tappet «vintage» -årgangsportvin. Den får mellom fire og seks år på fat før den tappes på flaske og trenger vanligvis ikke dekantering og er enklere enn «vintage». Men står det «unfiltered» eller «traditional» på etiketten utvikler de bunnfall.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus