Skapt for nytelse: Svidd mester røper romantikk

Hver uke vil forskjellige mat- og vinglade nordmenn gi oss en smakebit av sin sanselige verden. Ukens utvalgte er rockekokk og grillmester Craig Whitson.

Craig Whitson er Stavanger-amerikaner, restauranteier og kokebokforfatter. Han driver restauranten Craigs kjøkken og importerer italiensk mat og vin.

Craig er også norges ukronede grillkonge og følgelig eier av en gigantisk monstergrill. Han er en kulinarisk ildsjel, svoren caps-tilhenger og har spilt i band med Morten Abel.

Craig Whitson lar seg villig fritte og her er hans ærlige bekjennelser:-

Rødvin eller hvitvin?- Hvitvin!

Øl fremfor vin?- Vin.


-

Rått eller kremert?- Biffen skal være rå, i alle fall medium minus.

-

Din ultimate sanselige opplevelse?

- Utenom «andre» typer sanselige opplevelser, det vil si mer i retning mat og vin.. da må det være når jeg sitter midt oppi et vellykket måltid og alt fungerer.

Det kan like godt være å spise barbecue og drikke iste, som en litt «finere» middag med god vin til. Akkurat når alt klaffer - maten, drikke, folka, osv... da er alt på plass!

-

Rakfisk eller smalahove?- Heller smalahove, men her spør du kanskje feil mann.

-

Har du mikrobølgeovn?- Jeg har mikrobølge hjemme, og jeg bruker den kun til å varme opp rester i blant. Det samme med ungene, ingenting av ordentlig mat er laget i mikroen.

-

Kokt eller stekt egg?- Begge! Kokt må være bløtkokt, og stekt må heller ikke stekes for mye. Er veldig glad i posjerte egg.

-

Hvilken vin ville du hatt med deg på en øde øy?- Det må være chardonnay, helst fra Ramonet (Chassagne-Montrachet)... eller en av cuvéene til Peter Michael i California.

-

Cognac eller konjakk?- Det heter Cognac.

-

Spiser du pizza grandiosa?- Nei. Jeg har smakt den, og det er sannsynligvis derfor jeg ikke spiser den.

-

Har du noen rare matvaner?- Å ja. Det er sikkert ikke plass i denne spalten å ta med alle.

Noen synes det er rart at jeg ikke er imponert over trøfler, kaviar eller foie gras. For meg er det litt merkeligere at jeg har et lite «problem» med gulrøtter. Det kan vi ta en annen gang...


-

Akevitt - med eller uten grimaser?- Uten, men jeg drikker kun det ene glasset til jul. Ellers vil jeg ha noe annet.

Rub-a-dub (Craigs «hemmelige» grillkrydderblanding):


5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper

Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.

Favorittoppskriften?- Dette er vanskelig, kanskje umulig å svare på. Muligens pecan-pai oppskriften min, men det kan sikkert være fried chicken eller grillkrydderet mitt en annen dag.

-

Først suppe og så pannekaker - eller ja, takk begge deler?

- Suppen først.-

Hva spiser du på julaften?- Tuller du? Kalkun selvfølgelig! Jeg kan også nevne at jeg må slite meg gjennom en pinnekjøtt middag i tillegg dagen etter, men uten kalkun-med-alt-som-hører-til, er det ikke jul.

-

Sushi eller brunost?- Sushi hvis det må være én av delene.-

Hva MÅ du ha i kjøleskapet?- Isbiter (til isteen), Hellman´s majones, godt pålegg, barbecuesausen min, salsa, og selvfølgelig Parmigiano-Reggiano (en god én).

-

Salt eller søtt?- Salt, salt og mer salt.

-

Jeg glemmer aldri...- Jeg skulle gjerne skrevet bok om dette siste punktet. Det er vanskelig å plukke ut kun én ting, men et måltid jeg alltid vil huske var når jeg og min kjære Helle var på første besøk til K-Paul´s i New Orleans.

- Det var i slutten av 80-tallet. Vi hadde kanin med Creole-sennepsaus til forrett. Hun spiste softshell-krabbe til hovedrett, og jeg hadde blackened steak. Vi delte en jordbær-dessert.

- Vinkartet bestod av følgende: På venstre side i kartet stod det «White wine», og på høyre side stod det «Red wine». Vi drakk heller Cajun martini og øl.

Les også:

Skapt for nytelse: Konjakk-konge om sølevann

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus