NM i trendy hager

Ikke bare er strikking på vei inn igjen, men nå er altså hagestell blitt så trendy at det arrangeres norgesmesterskap.

Engelsk hagedesignEngelsk hagedesign

Inni de aller fleste av oss skjuler det seg en person som elsker å grave i blomsterbed, plante små frø, luke ugress og rake løv. Det gir nemlig fred i sjelen.

Men har du vurdert å ta med freden i sjelen til NM?I disse dager arrangeres NM i hagedesign for aller første gang. Konkurransen finner sted fra 21. til 24. april på Hus og Hage-messen på Norges Varemesse på Lillestrøm.

Hva med en zen-inspirert hage?Hva med en zen-inspirert hage?

- Mange tenker på hagestell som en geskjeft for godt voksne og pensjonister, men jeg ønsker at flere unge skal bli interessert. Etterspørselen etter hagedesignere er økende, og vi vil få behov for mange dyktige mennesker i årene fremover, sier hagedesigner Darren Saines til Newswire.

Nordmenns forbruk av planter og hageutstyr øker kraftig, og hagedesign er en bransje i sterk vekst. Mange engasjerer nemlig en gartner eller en designer til å fikse hagen, og inspirasjonen hentes ofte fra England og USA.

Eller hva med en italiensk hage, som denne?Eller hva med en italiensk hage, som denne?

- Gartnerstudentene synes at norske hager er tradisjonelle og kjedelige. De ønsker å forandre, og får inspirasjon fra utlandet. Bruk av lys, designmøbler, vann og eksotiske planter er mye mer vanlig blant unge gartnere enn eldre, sier Darren.

Nå viser statistikken at interessen øker. I Norge utdannes rundt hundre gartnere årlig, og rekrutteringen har vært stabil de siste årene. Stadig flere gartner-elever ønsker å starte egen virksomhet som hagedesignere.

- Vi merker en økende interesse for skjøtsel og planlegging av private hager blant våre elever. Mange av dem er rundt tretti år, og ønsker å starte karrieren på nytt, sier Olav Terje Porsmyr ved Natur videregående skole i Oslo. Han har fire elever som deltar i NM på Lillestrøm.

Også Hjeltnes Gartnarskule på Voss merker større interesse for hagedesign, og fra høsten tilbyr skolen hagedesign som egen utdanning.

- Vi ønsker å være framtidsrettede, og hagedesign blir nå en del av gartnerfaget, slik som i England og Nederland. Før var dette kun et valgfag, mens det nå blir et nyopprettet grunnkurs med VK1 og VK2. Elevene vil blant annet få mer fargelære, tegning, kartlære og plantekomposisjon, sier faglærer Andrid Solaas Inset på Hjeltnes Gartnarskule.

Skolen stiller med to lag i NM.

Vinnerlaget til Tokyo 2007


- Vi er svært fornøyd med entusiasmen deltakerne viser. Lagene har kun 120 timer på seg til å bli ferdige med hagen de skal kreere. Målsetningen er å få frem kreativitet og godt håndverk på kort tid, sier Darren Saines.

Fem profesjonelle lag, to hagelag og fem skolelag, er påmeldt. Det vinnende skolelaget går videre til verdensmesterskapet i Tokyo i 2007.

Les mer:

Norges varemesse


Hjeltnes Gartnarskule


ABCStartsiden: Hage


Personvernpolicy