Slik unngår du frosne rør i sprengkulda

Nå er det meldt tosifrede minusgrader flere steder igjen. Slik unngår du frosne rør.
Nå er det meldt tosifrede minusgrader flere steder igjen. Slik unngår du frosne rør. Foto: Glava
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye runde med tosifret minusgrader gjø rørene dine utsatt på ny.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuldeperioden i starten av januar har gått hardt utover vannrør, og forsikringsselskapene opplever et renn av skadesaker. Nå er vi inne i en ny kuldebølge, der utsatte steder er ventet å få ned mot 20 minusgrader, og fagfolk oppfordrer nå folk til å ta grep.

I fjor fikk forsikringsselskapene meldt inn 1331 vannskader som følge av frost i boliger og hytter, ifølge Finans Norge.

– Dette tallet kan fort overstiges om de første to ukene av 2024 er en indikasjon på resten av vinteren. Men med relativt enkle grep bør vi hvert fall kunne holde oss langt unna toppåret 2010 da det ble meldt inn over 9000 rørskader, sier Stig Ronny Fredrikstuen, isoleringsekspert i Glava i en pressemelding.

Minusgrader ned mot 20 minus er dårlig nytt for dårlig isolerte vannrør. Og vannskader som skyldes frosne og sprukne rør kan bli omfattende og ikke minst en kostbar affære. I tillegg er det upraktisk å bli stående uten vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rør som er særlig utsatt bør selvfølgelig isoleres, men når frosten først er kommet, finnes det også midlertidige tiltak som kan gjøre en stor forskjell, sier Fredrikstuen, som har følgende råd:

  1. Temperaturen i boligareal bør være minst 10 grader, og i kjeller over tre grader. Kald trekk fra lufteventiler, vinduer eller utette vegger kan medføre frost lokalt, selv om det er varmegrader i resten av rommet.
  2. Selv om isolering av rør og varmekabler er den mest effektive oppgraderingen av rør som er utsatt for frost, kan man også gjøre midlertidig frostsikring av utsatte rør med vintermatter, som man får kjøpt hos byggevareforetninger.
  3. Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost, slik som for eksempel hageslanger. Skal du reise bort bør også hovedstoppekrana stenges. Fyll frostvæske i vannlåser og sluk. Det forhindrer fordampningen i vannlåsen som fører til vond lukt og enda viktigere: det forebygger frostspreng.
Isoleringsekspert i Glava, Stig Ronny Fredrikstuen, gir deg sine beste råd. Foto: Glava
Isoleringsekspert i Glava, Stig Ronny Fredrikstuen, gir deg sine beste råd. Foto: Glava

Fredrikstuen, som har jobbet med forebyggende tiltak i 25 år, oppfordrer samtidig folk til å vurdere mer langsiktige løsninger om man har rør som er utsatt for frost, og ikke minst kontakt fagfolk.

– En rørlegger vil kunne gi deg gode råd for hva som er de beste løsningene i både hus og hytte. Rør bør isoleres, i tillegg kan man bruke varmekabler i vannrør uten gjennomstrømning, som er mest utsatt for frost, forteller han.

– Skal du bygge nytt eller renovere bør du unngå å legge vann- og avløpsledninger i kaldt kryprom, kalde vegger, gulv og tak, eller i innestengte hulrom mot yttervegg, fortsetter Fredrikstuen.