Hva er egentlig en smartby? Et tomt konsept vi selv må fylle, mener forsker

Verdens første smartby Songdo i Sør-Korea har ikke klart å bli en attraktiv for mennesker å bo i.
Verdens første smartby Songdo i Sør-Korea har ikke klart å bli en attraktiv for mennesker å bo i. Foto: photo_jeongh / Shutterstock / NTB scanpix

– Hvis meningen med en smartby er at det er en by hvor vi kan leve gode liv, så må vi forstå hva gode liv er først, sier Anders Riel Müller, som leder et helt nytt forsknings-nettverk for smartbyer. 

STAVANGER (ABC Nyheter): Samfunnet er i rask utvikling, og i møte med klimaendringer og moderne teknologi går byutvikling i retning av mer bærekraftig, mer miljøvennlig og «smartere».

Teknologi, internett, data og nye løsninger er blant det som skal gjøre hverdagen enklere og smartere for oss, og teknologiselskaper kan tjene på det. Smartbyer som sektor vokser med over 20 prosent årlig, ifølge Dagsavisen.

Men er det mulig å holde såkalte smartbyer menneskevennlige? En unik by i Sør-Korea er et godt eksempel på hva en smartby ikke bør være, mener Anders Riel Müller, leder for det nye smartby-nettverket ved Universitetet i Stavanger.

Smartbyen mennesker ikke vil bo i

Fakta om Nordic Egde og smartbyer:


 • Nordic Edge ble etablert i 2015 som et non-profil-selskap.
 • Selskapet har 11 ulike eiere.
 • Selskapet arrangerer årlig Nordic Edge Expo - en tre-dagers konferanse og messe i Stavanger, som tiltrakk seg 4500 besøkende i 2018 fra 46 ulike land.
 • Arrangeres for 5. gang i mellom 24.-26. september 2019.
 • Smarte byer og teknologiske nyvinninger, samt problemstillinger knyttet til dette, er fokus på både konferanse og messe.
 • Stavanger startet en egen smartby-satsing i 2014, etter oljekrisen.
 • «Smart City» som sektor vokser med over 20 prosent årlig på verdensbasis.
 • Nordic Edge Smart City Innovation Cluster (Smartbyklyngen), anerkjent som Arena-klynge i klyngeprogrammet til SIVA, Forskningsrådet og Innovasjon Norge
 • Nordic Edge International arrangerer konferanser i utlandet: Nordic Edge China – avholdt i Beijing, 9.-10. april, 2019. Nordic Edge USA – dagskonferanse for spesielt inviterte i Washington, 14. november 2019.
 • Universitet i Stavanger lanserer i høst et eget nettverk som skal studere smartbyer. De har delt ut stipend til syv doktorgrader om smartbyforskning i høst.
Kilder: Nordic Egde AS, Rogalands Avis, Universitetet i Stavanger.

Songdo i Sør-Korea er omtalt som verdens smarteste by. Der er wifi integrert i hver eneste lyktestolpe, og det automatiske søppelhåndteringssystemet er verdens mest avansert.

Likevel er det få som ønsker å bo i Songdo.

– Byen er interessant. Ikke bare ble den stemplet som den første smartbyen i verden, det var også den største private eiendomsinvesteringen i menneskenes historie, forteller Müller til ABC Nyheter når vi møter ham på smartby-konferansen «Nordic Edge» i Stavanger.

Et eneste eiendomsselskap gikk løs på å utvikle en hel by med plass til 500.000 innbyggere helt fra bunnen av. Etter ferdigstillelsen i 2015, står kun 2/3 av bygningene bebodd.

– De inviterte massevis av teknologiske selskaper inn i prosjektet. Istedenfor at de tenkte på hvordan teknologien kunne fungere i samspill med mennesker og samfunn, havnet teknologien selv i sentrum istedenfor menneskene.

Han er ikke i tvil om at det har vært et feiltrinn.

– Songdo mangler det som gjør en by til en by.

Hva er en smartby?

Songdo gjør smartby feil, ifølge Müller. Men hva er egentlig en smartby, og hvordan gjør man det riktig?

– Hvem som helst kan putte hvilken som helst mening inn i begrepet «smartby». Det er derfor det er i ferd med å bli så populært, mener forskningslederen.

I den nyetablerte forskningsgruppen på Universitetet i Stavanger skal han lede forskning på tvers av syv ulike disipliner som ser nærmere på smartbyer. Müller mener det er like relevant å få inn perspektiver fra barnehagelærere og kunstnere, som fra IT-bransjen.

– Hvis meningen med en smartby er at det er en by hvor vi kan leve gode liv, så må vi forstå hva gode liv er. Vi bør ikke spørre hva en smartby er, for det er et tomt konsept. Det kan bety alt mulig. Jeg tror problemet er at smart har blitt assosiert med teknologi. Vi må snu på det og stille spørsmålet hva er et godt liv, og hva slags teknologi kan vi bruke for å gjøre livet godt?

(Artikkelen fortsetter under)

Anders Riel Müller leder det nye smartby-nettverket ved Universitetet i Stavanger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter.
Anders Riel Müller leder det nye smartby-nettverket ved Universitetet i Stavanger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter.

Ikke-teknologer får svare

Müller påpeker at dersom du googler bilder av «smart city», får du kun opp generiske bilder av blå-grå skyskraperbyer, tilnærmet blottet for mennesker og natur. Eller bilder der mennesker tilsynelatende kontrollerer byer ved hjelp av teknologi.

Men kan en smart by også være en attraktiv og levende by? Det spørsmålet var utgangspunktet for Müller da han inviterte fire ikke-teknologiske akademikere til å snakke om hvilke perspektiver som er viktig å ha i hodet når man planlegger for smarte løsninger og smarte byer.

En arkeolog, en medieforsker, en framtidsforsker og en turismeforsker fikk bryne seg på spørsmålet.

(Artikkelen fortsetter under)

Et google bildesøk på smart city gir dette resultatet. Foto: Skjermdump
Et google bildesøk på smart city gir dette resultatet. Foto: Skjermdump

Tåler vi bompenger og utfasing av oljeindustrien?

Medie- og samfunnsfagsforsker Kristiane Marie Fjær Lindland ved Universitetet i Stavanger oppfordret til å huske rettferdighetsaspektet ved utviklingen av smarte byer.

– Hvis vi skal etablere smartbyer, må vi ta folks oppfatning av rettferdighet med i beregningen. Det er viktig for å forstå hva som er mulig å gjøre. Samtidig er det ikke enkelt å vite på forhånd hva folk vil akseptere og ikke, sier hun fra scenen.

Hun trekker frem tre norske eksempler der folks oppfatning av hva som er rettferdig eller ikke skaper utfordringer for løsninger som takler klimakrisen:

 1. Mange synes det er urettferdig at penger de betaler inn i bompenger som bilist går til å finansiere kollektivprosjekter og nye gang- og sykkelveier.
 2. Mange synes det er urettferdig at vindmølleparker skal settes opp akkurat i deres kommune.
 3. Mange synes det er urettferdig at oljebyen Stavanger blir skadelidende ved en eventuell utfasing av olje- og gassindustrien.

– Vi må gjør drastiske endringer for å takle klimakrisen, og langt på vei har vi teknologien som skal til. Men vi må ha løsninger folk ser på som nyttige og som de forstår og oppfatter som rettferdige. Hvordan blir byrder og goder fordelt? Det må vi tenke på når vi lager smarte byer.

Les også: Carnival vil forvandle cruiseskip til smartbyer

(Artikkelen fortsetter under)

Fra venstre: Arkeolog Sean Dexter Denham, turismeforsker Truls Eric Johan Lindström, medie- og samfunnsfagsforsker Kristiane Marie Fjær Lindland og framtidsforsker Lene Rachel Andersen diskturerer hva smartbyer bør inkludere av menneskelige aspekter under smartby-konferansen Nordic Edge i Stavanger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Fra venstre: Arkeolog Sean Dexter Denham, turismeforsker Truls Eric Johan Lindström, medie- og samfunnsfagsforsker Kristiane Marie Fjær Lindland og framtidsforsker Lene Rachel Andersen diskturerer hva smartbyer bør inkludere av menneskelige aspekter under smartby-konferansen Nordic Edge i Stavanger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Advarer mot dataenes og kapitalismens makt

Framtidsforsker, filosof og forfatter Lene Rachel Andersen sier vi er inne i et teknologisk skifte til smart teknologi, som innebærer høy risiko. Med den enorme mengden data hver enkelt av oss etterlater oss på nett og apper hver eneste dag, er personvernet truet.

– Om vi skal takle denne teknologiske overgangen uten blodig konflikt, bør utdannelse og etikk få en sterkere plass. Jeg mener etikk bør bli en del av all utdanning, særlig IT-utdanninger for dem som utvikler denne teknologien på vegne av oss alle, sier Andersen fra scenen.

Hun mener det vil være til menneskenes beste, for akkurat som Müller mener hun smartbyer og teknologi må være til for å tjene mennesker, ikke omvendt.

– Jeg mener også det er problematisk at teknologien i stor grad utvikles av menn mellom 15-45 år. Vi trenger mer mangfold, flere kvinner. Og vi trenger flere eldre, kloke hoder med livserfaring, som vet hvilke verdier som er viktig for et godt samfunn å leve i.

Den danske forskeren bekymrer seg over hvordan verden har utviklet seg. Det er slett ikke mennesker som er det viktigste på jorden for mennesker, påpeker hun.

– Økonomien er noe vi skaper og former gjennom lovgivning. Hvert eneste fungerende marked er et produkt av politikk. Vi glemmer det. Vi har gjort markedet om til en gud som vi må tilbe og hjelpe. Vi har endret narrativet fra mennesker som tilber Gud, til mennesker som tilber og hjelper markedet. Vi bør få økonomien til å hjelpe oss isteden. Da kan vi begynne å stille andre spørsmål og finne løsninger som faktisk hjelper oss.

Arkeolog Sean Dexter Denham er heller ikke imponert over hva økonomien og markedet gjør for oss mennesker.

– Jeg er opptatt av at mennesket er viktig. Jeg lurer ofte på om vi fokuserer for mye på at behovene til økonomien er det viktigste av alt. I mitt hjemland USA sier politikerne «vi kan ikke ha offentlig helsetjenster på grunn av økonomien». Hvor lenge er det bærekraftig at vi gjør menneskers velferd underordnet økonomien? Penger er en felles illusjon vi har skapt for oss selv, og mange tror vi vil få det forferdelig om den illusjonen brister. Men mange har det allerede forferdelig, sier han, til latter fra salen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 100 liv i Norge17:26 Medier: Bernie Sanders trekker seg fra Demokratenes nominasjonskamp17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson
Siste nytt
17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 100 liv i Norge17:26VerdenMedier: Bernie Sanders trekker seg fra Demokratenes nominasjonskamp17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson
Populært