Disse lagrings-tjenestene sikrer det viktigste innholdet på mobilen din

Skylagring kan også være en effektiv måte å få bilder over fra mobiltelefonen til datamaskinen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Skylagring kan også være en effektiv måte å få bilder over fra mobiltelefonen til datamaskinen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Bruker du en seriøs skylagring, kan du være sikker på at du ikke mister bilder eller andre filer du vil ta vare på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Vi.no): Vi tar flere og flere bilder med mobiltelefonen og færre og færre av dem blir framkalt til fysiske kopier. Men hva gjør man om mobilen går ad undas? Eller de fysiske fotokopiene blir ødelagt av skitt, vannlekkasje eller brann?

En effektiv og som regel sikker måte å lagre bildene sine, er skylagring. Da laster man opp bildene til en lagringsplass som man har tilgang til med internett. Da kan man nå dem ved å logge inn fra en hvilken som helst datamaskin, tablet eller mobiltelefon.

Det finnes mange forskjellige skylagringstjenester. Noen koster penger fra dag én, mens andre har et visst antall gigabytes gratis lagringsplass før det begynner å koste penger.

Sannsynligvis har du tilgang til skylagring allerede.

Mange telefonabonnementer eller bredbåndsabonnementer inkluderer skylagring i sine tjenester. For eksempel har Telenor-kunder tilgang til det selskapet kaller Min Sky, Get-kunder har Get-sky, osv. I tillegg har Apple-kunder iCloud. Og alle som har google-konto har tilgang til Google Disk og Google Bilder. Det gjelder for eksempel alle som har Android-telefon.

Les også:

Noen av tjenestene som er til å stole på
  • Google Disk / Google Bilder: Fungerer for alle som har google-konto. Det er bare å opprette en konto gratis og sette i gang. Google Disk er hovedsakelig for tekst-dokumenter og lignende, mens Google Bilder er for bildefiler.
  • iCloud: Automatisk back-up lagring av bilder og videoer som du lagrer på iPhonen din. Denne kan også ta back-up av kontakter, notater på mobil, og mac-pcer.
  • Jottacloud: Noen har denne inkludert i bredbåndsabonnementet sitt. Ellers kan man opprette konto der uansett telefon- eller datamerke.
  • Dropbox: Skylagring som også egner seg til å dele alle typer filer. Kan brukes som back-up eller primærlagring.
  • Onedrive: Koster penger fra starten av, men følger med om man for eksempel kjøper office-pakken fra Microsoft. Alle som har hotmail har allerede innlogging på Onedrive og kan ta det i bruk. Her kan man lagre alle typer filer, dele dem, og samarbeide på dem.

Alternativene er mange. Her er tre råd for før man bestemmer seg:

1. Tenk over hva du trenger

Noen bruker skylagringstjenestene som primærlagring, mens andre bruker det som backup i tillegg til å lagre lokalt på egen mobiltelefon eller datamaskin.

− Mye av det høres flott ut. Før du velger, kan det være lurt å tenke over hva du trenger dersom du skal betale penger for tjenesten, forklarer Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge
Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge

Mange av skylagringstjenestene tilbyr bildedelingsmuligheter - at flere påloggingskontoer kan få tilgang til filene.

− Her bør man være bevisst hvilken tilgang man gir andre, om de skal kunne få se utvalgte bilder, eller alle bilder. Og om de skal få tilgang til å slette, eller endre bildene, minner Waterhouse om.

En annen populær funksjon er automatisk synkronisering. Da vil alle bilder man lagrer eller tar med mobilen automatisk lastes opp i skyen. Dette skjer gjerne gjennom en mobilapp eller lignende.

− Man bør være bevisst om bildene skal lastes opp kun når man er koblet til et trådløst nettverk, eller om dette skal skje mens man bruker egen mobildata, sier han.

Om det er mange eller store filer som lastes opp, kan dette gjøre at du går tom for mengden mobildata du har inkludert i telefonabonnementet.

Les også:

Ordforklaring

  • Gigabytes: Et mål på hvor mye lagringsplass man har til disposisjon.
  • Lagre lokalt: Å lagre på mobiltelefon eller datamaskin, uten at det er tilgjengelig fra andre enheter.
  • Primærlagring: Hovedlagringsplassen
  • Back-up: Kopier av filene som er reserve i tilfelle hovedfilen skulle forsvinne.
  • To-trinns pålogging: At man fyller inn både passord og en engangskode for å logge inn på skyen. Engangskoden kan komme på sms eller i en tilhørende app. BankID er et eksempel på to-trinns pålogging.

2. Ta sikkerheten på alvor

Hvem man deler bilder med, har også med sikkerhet å gjøre. Dersom man skal ha bilder printet på noe, kan man ofte gi leverandøren tilgang til bildene i skyen for å gjøre det enkelt.

− Her bør man tenke over hvor mye tilgang man gir, lese hva man trykker OK til, og vurdere å ta bort tilgang etter man har fått de produktene man skal ha, forklarer Waterhouse.

Han sier at de største og mest populære tjenestene stort sett er like sikre, og at sikkerheten handler mest om hva brukeren gjør selv.

− Et sterkt passord hjelper mye, men totrinns pålogging er enda sikrere, sier han, og fortsetter:

− Om man synes det er vanskelig å sette seg inn i, er det lurt å få hjelp av noen som vet hva de driver med.

Bjørn Erik Thon er direktør i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen
Bjørn Erik Thon er direktør i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, sier at man burde lese litt om selskapet før man stoler på dem med sine personlige filer.

− Se etter en tydelig personvernerklæring eller -policy. Sørg for at du vet hvordan de lagrer filene og hvem de gir tilgang til. Og hvordan du eventuelt kan slette filene dine igjen, sier han.

Waterhouse foreslår også å sette seg ned med noen man stoler på for å lære seg å dele bilder på riktig måte. Se hva man skal trykke på for å dele riktig, og se hvordan den andre parten får varsel og ser filene.

Og det viktigste av alt:

Vit hva du trykker på! Både med tanke på deling, og i andre situasjoner. Ha et bevisst forhold til hva du lagrer, hva du deler og hvordan du lagrer og deler, understreker han.

Les også:

3. Bruk de store og kjente

− Jo mindre du kan om slike ting, jo smartere er det å gå for en av de store og kjente, fortsetter han.

Han nevner Google Bilder og iCloud som store og internasjonale skylagringstjenester. Begge disse tilbyr et visst antall gigabytes lagring gratis, og så må man betale et beløp i måneden for flere gigabytes dersom man bruker opp de som er gratis.

Jottacloud er en annen skylagringstjeneste som er norsk. Den koster penger, men mange bredbåndskunder har den inkludert i abonnementet sitt, forteller Waterhouse.

Alle disse er omtrent like sikre, ifølge ham.

Thon fra Datatilsynet er enig.

− Jeg vil ikke si det er mange som prøver å lure til seg filene dine som gissel. Mitt inntrykk er at mange bruker store og kjente aktører, og sjansen er større for at du er sikker i en stor virksomhet enn i en liten en, sier han.

Han mener også at om nettstedsadressen slutter med «.nu», «.na» eller andre uvanlige landskoder burde man tenke seg om en gang til.

− De ovennevnte er i alle fall mye sikrere enn å ha sitt eget lille opplegg hjemme, skyter Waterhouse inn.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:00 Coronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41 Northug i corona-karantene synger om damesavn og toalettruller22:04 – Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47 Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56 Virusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16 Tysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15 Henriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02 Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28 Trump: Iran planlegger angrep18:59 Coronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50 Ung gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43 Coronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28 Afrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25 Sjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24 Tre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18 Stor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14 Virusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 UD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12 Kjølig helg i vente over hele landet13:05 Panikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53 Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18 Munnbind til alle som handler i Østerrike12:17 Bø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14 Ernas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09 En hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54 Kina raser mot Aftenposten11:53 Obos-prisene falt i mars11:48 Mattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46 Abe: Japan kan ikke stenges ned11:03 60 australske papiraviser legges ned11:02 Putin sender nødhjelp til USA10:56 Krekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 – Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 De av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år08:23 Norge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58 Sterkt press for å åpne skolene igjen07:49 Ny dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45 Trump: – Vi kommer til å miste tusenvis av mennesker07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Latterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell
Siste nytt
23:00Helse og livsstilCoronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41NorgeNorthug i corona-karantene synger om damesavn og toalettruller22:04Politikk– Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47PengerDu kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56Helse og livsstilVirusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16VerdenTysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15Helse og livsstilHenriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02Helse og livsstilHøie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28VerdenTrump: Iran planlegger angrep18:59NorgeCoronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50VerdenUng gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43PengerCoronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28Helse og livsstilAfrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25PengerSjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24NorgeTre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18VerdenStor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14VerdenVirusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25Helse og livsstilInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseUD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12NorgeKjølig helg i vente over hele landet13:05VerdenPanikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53SportHelsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18Helse og livsstilMunnbind til alle som handler i Østerrike12:17SportBø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14Helse og livsstilErnas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09VerdenEn hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54KulturKina raser mot Aftenposten11:53PengerObos-prisene falt i mars11:48Helse og livsstilMattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46PengerAbe: Japan kan ikke stenges ned11:03Kultur60 australske papiraviser legges ned11:02VerdenPutin sender nødhjelp til USA10:56NorgeKrekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstil– Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerDe av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år08:23SportNorge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58NorgeSterkt press for å åpne skolene igjen07:49VerdenNy dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45Helse og livsstilTrump: – Vi kommer til å miste tusenvis av mennesker07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19ReiseTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10Helse og livsstilFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilLatterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell
Populært