Disse lagrings-tjenestene sikrer det viktigste innholdet på mobilen din

Skylagring kan også være en effektiv måte å få bilder over fra mobiltelefonen til datamaskinen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Skylagring kan også være en effektiv måte å få bilder over fra mobiltelefonen til datamaskinen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker du en seriøs skylagring, kan du være sikker på at du ikke mister bilder eller andre filer du vil ta vare på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): Vi tar flere og flere bilder med mobiltelefonen og færre og færre av dem blir framkalt til fysiske kopier. Men hva gjør man om mobilen går ad undas? Eller de fysiske fotokopiene blir ødelagt av skitt, vannlekkasje eller brann?

En effektiv og som regel sikker måte å lagre bildene sine, er skylagring. Da laster man opp bildene til en lagringsplass som man har tilgang til med internett. Da kan man nå dem ved å logge inn fra en hvilken som helst datamaskin, tablet eller mobiltelefon.

Det finnes mange forskjellige skylagringstjenester. Noen koster penger fra dag én, mens andre har et visst antall gigabytes gratis lagringsplass før det begynner å koste penger.

Sannsynligvis har du tilgang til skylagring allerede.

Mange telefonabonnementer eller bredbåndsabonnementer inkluderer skylagring i sine tjenester. For eksempel har Telenor-kunder tilgang til det selskapet kaller Min Sky, Get-kunder har Get-sky, osv. I tillegg har Apple-kunder iCloud. Og alle som har google-konto har tilgang til Google Disk og Google Bilder. Det gjelder for eksempel alle som har Android-telefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Noen av tjenestene som er til å stole på
  • Google Disk / Google Bilder: Fungerer for alle som har google-konto. Det er bare å opprette en konto gratis og sette i gang. Google Disk er hovedsakelig for tekst-dokumenter og lignende, mens Google Bilder er for bildefiler.
  • iCloud: Automatisk back-up lagring av bilder og videoer som du lagrer på iPhonen din. Denne kan også ta back-up av kontakter, notater på mobil, og mac-pcer.
  • Jottacloud: Noen har denne inkludert i bredbåndsabonnementet sitt. Ellers kan man opprette konto der uansett telefon- eller datamerke.
  • Dropbox: Skylagring som også egner seg til å dele alle typer filer. Kan brukes som back-up eller primærlagring.
  • Onedrive: Koster penger fra starten av, men følger med om man for eksempel kjøper office-pakken fra Microsoft. Alle som har hotmail har allerede innlogging på Onedrive og kan ta det i bruk. Her kan man lagre alle typer filer, dele dem, og samarbeide på dem.

Alternativene er mange. Her er tre råd for før man bestemmer seg:

1. Tenk over hva du trenger

Noen bruker skylagringstjenestene som primærlagring, mens andre bruker det som backup i tillegg til å lagre lokalt på egen mobiltelefon eller datamaskin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

− Mye av det høres flott ut. Før du velger, kan det være lurt å tenke over hva du trenger dersom du skal betale penger for tjenesten, forklarer Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge
Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge

Mange av skylagringstjenestene tilbyr bildedelingsmuligheter - at flere påloggingskontoer kan få tilgang til filene.

− Her bør man være bevisst hvilken tilgang man gir andre, om de skal kunne få se utvalgte bilder, eller alle bilder. Og om de skal få tilgang til å slette, eller endre bildene, minner Waterhouse om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen populær funksjon er automatisk synkronisering. Da vil alle bilder man lagrer eller tar med mobilen automatisk lastes opp i skyen. Dette skjer gjerne gjennom en mobilapp eller lignende.

− Man bør være bevisst om bildene skal lastes opp kun når man er koblet til et trådløst nettverk, eller om dette skal skje mens man bruker egen mobildata, sier han.

Om det er mange eller store filer som lastes opp, kan dette gjøre at du går tom for mengden mobildata du har inkludert i telefonabonnementet.

Les også:

Ordforklaring

  • Gigabytes: Et mål på hvor mye lagringsplass man har til disposisjon.
  • Lagre lokalt: Å lagre på mobiltelefon eller datamaskin, uten at det er tilgjengelig fra andre enheter.
  • Primærlagring: Hovedlagringsplassen
  • Back-up: Kopier av filene som er reserve i tilfelle hovedfilen skulle forsvinne.
  • To-trinns pålogging: At man fyller inn både passord og en engangskode for å logge inn på skyen. Engangskoden kan komme på sms eller i en tilhørende app. BankID er et eksempel på to-trinns pålogging.

2. Ta sikkerheten på alvor

Hvem man deler bilder med, har også med sikkerhet å gjøre. Dersom man skal ha bilder printet på noe, kan man ofte gi leverandøren tilgang til bildene i skyen for å gjøre det enkelt.

− Her bør man tenke over hvor mye tilgang man gir, lese hva man trykker OK til, og vurdere å ta bort tilgang etter man har fått de produktene man skal ha, forklarer Waterhouse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at de største og mest populære tjenestene stort sett er like sikre, og at sikkerheten handler mest om hva brukeren gjør selv.

− Et sterkt passord hjelper mye, men totrinns pålogging er enda sikrere, sier han, og fortsetter:

− Om man synes det er vanskelig å sette seg inn i, er det lurt å få hjelp av noen som vet hva de driver med.

Bjørn Erik Thon er direktør i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen
Bjørn Erik Thon er direktør i Datatilsynet. Foto: Åsa Mikkelsen

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, sier at man burde lese litt om selskapet før man stoler på dem med sine personlige filer.

− Se etter en tydelig personvernerklæring eller -policy. Sørg for at du vet hvordan de lagrer filene og hvem de gir tilgang til. Og hvordan du eventuelt kan slette filene dine igjen, sier han.

Waterhouse foreslår også å sette seg ned med noen man stoler på for å lære seg å dele bilder på riktig måte. Se hva man skal trykke på for å dele riktig, og se hvordan den andre parten får varsel og ser filene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det viktigste av alt:

Vit hva du trykker på! Både med tanke på deling, og i andre situasjoner. Ha et bevisst forhold til hva du lagrer, hva du deler og hvordan du lagrer og deler, understreker han.

Les også:

3. Bruk de store og kjente

− Jo mindre du kan om slike ting, jo smartere er det å gå for en av de store og kjente, fortsetter han.

Han nevner Google Bilder og iCloud som store og internasjonale skylagringstjenester. Begge disse tilbyr et visst antall gigabytes lagring gratis, og så må man betale et beløp i måneden for flere gigabytes dersom man bruker opp de som er gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jottacloud er en annen skylagringstjeneste som er norsk. Den koster penger, men mange bredbåndskunder har den inkludert i abonnementet sitt, forteller Waterhouse.

Alle disse er omtrent like sikre, ifølge ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thon fra Datatilsynet er enig.

− Jeg vil ikke si det er mange som prøver å lure til seg filene dine som gissel. Mitt inntrykk er at mange bruker store og kjente aktører, og sjansen er større for at du er sikker i en stor virksomhet enn i en liten en, sier han.

Han mener også at om nettstedsadressen slutter med «.nu», «.na» eller andre uvanlige landskoder burde man tenke seg om en gang til.

− De ovennevnte er i alle fall mye sikrere enn å ha sitt eget lille opplegg hjemme, skyter Waterhouse inn.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no