Innovasjonseventyr skaper muligheter for norsk eksport

Sony har laget en hunderobot med kunstig intelligens. Illustrasjonsfoto.
Sony har laget en hunderobot med kunstig intelligens. Illustrasjonsfoto. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig teknologi kan skape en sukkersøt norsk framtid, mener oppfinner Harald Marthiniussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Harald Marthinussen
Sivilingeniør, PCU Company

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunaldepartementet, Forskningsrådet og Innovasjon Norge må ta grep før det erfor sent.

Digitale fenomener innen «Internet of Things» (IoT) og roboter er på full fart inn i både næringslivet og forvaltningen. De blir styrt av datamaskiner som ifølge Googles fremtidsforsker Ray Kurzwell skal bli smartere enn menneskene allerede i 2029.

Mobile løsninger i både digital forvaltning og industrien er en viktig del av denne pakken, og derfor må utvikling av mobilteknologi også i Norge settes i sentrum for all norsk innovasjon – inkludert cyberforsvaret.

Norge trenger raskt å bygge opp avansert kunnskap om mobilteknologi i forskningssentrene i Arendal, Tromsø, Stavanger, Hamar, Bergen og Oslo for å unngå at alle andre skal dominere vår egen utvikling og sikkerhet.

En søt digital fremtid?

Datamaskiner som i 1960 var på størrelse med to etasjebygg er i løpet av 60 år blitt forvandlet til flere millioner ganger mer effektive smartinger på størrelse med små sukkerbiter. I 1960 foregikk kontakten med monstrene ved hjelp av hullkortbunker og hullbånd, nå får man plass til flere milliarder transistorer på en liten brikke som får plass inne i sukkerbiten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig teknologi som kan skape en «søt» norsk digitalfremtid er altså her. Samsung har for eksempel i serieproduksjon en ti nanometer (en nanometer er en milliardsdel meter) multiprosessor som har 40 prosent redusert strømforbruk og 27 prosent høyere yteevne enn forgjengerne. Verdens minste IoT-node fra Silabs kommer i en størrelse på bare 6,5 x 6,5 millimeter med ferdig innebygde Bluetooth-antenner. De nye Bluetooth 5-modemene kommer i knappenålshode størrelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste generasjon norskutviklede og smartmobiltekniske løsninger med uanede muligheter kan nå designes og bygges mindre enn en liten sukkerbit. Googles elektroniske «Babelfisk» er kommet, en Bluetooth-ørepropp som kan oversette i sanntid slik at to personer som snakker ulike språk kan prate sammen.

Nye norske «sukkerbiter» kan skape konkurransedyktige løsninger med uanede muligheter for norsk næringsliv.

Her er noen eksempler på hvordan knøttsmå norskutviklede datamaskiner som er bygget på fremtidens komponenter og programvare kan skape supersmarte og enormt avanserte løsninger:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Styring av intelligente kaffemaskiner som prater med deg
  • Maskin som analyserer frem en behandling før du selv vet at du er syk
  • Gigantiske 3D-printere som bygger hele skipsskrog i en avanserte 3D-operasjon
  • Identifikasjonssikker digitalnøkkel som sikrer alle norske borgere tilgang til hus, bil, nettbank, utstyr, Altinn, helsejournal, pass, sertifikat osv.
  • E-helsetjenester med automatisk overvåking av medisinering som organiserer fastlegens resepter og personlig behandling
  • Overvåking og kontroll av luft, luftfiltrering, vann og vannrensning.
  • Energibesparing med automatisering på alle punkter, inkludert avlesning av strømmen og styring for gjerrig forbruk.

Les også: Er mobilbetalinger livsfarlige?

Norsk utviklingsstøtte fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og universitetsmiljøene bør satse på alle prosjekter som kan utvikle, bruke og produsere nye smartmobiler på størrelse av en sukkerbit. Disse kan utvikles for å løse alle våre digitaliseringsbehov med teknologi og løsninger som resten av verden vil ønske å kjøpe fra oss.