Meny

Stemmer/Penger:

Er mobilbetalinger livsfarlige?

Mobilbetaling er ikke sikkert - ennå, mener oppfinner Harald Marthinussen. Foto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Harald Marthinussen
Sivilingeniør, PCU Company

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Er du klar over hvilke farer som lurer når du bruker mobilen til alt? spør Harald Marthinussen.

Møt Harald Marthinussen

Marthinussen er oppfinner og sivilingeniør. Han har vært med på data-, it-, og PC-utviklingen fra den spede begynnelsen på 1960-tallet. Nå er han engasjert i fremtidsrettede PCU-løsninger.

Mobilbruken har eksplodert, Mobilen, den nye PCen, vil stille nye sikkerhetskrav til alt og alle. Og alle mobiler er nødt til å sikres og beskyttes mot innsyn og misbruk. Analysebyrået Gartners nye statistikk viser en sterk salgsøkning av mobiler. I 2015 ble det solgt hele 1,9 milliarder enheter. Det viser at snart alle, også i de fleste fattige land, har en mobil. Mobiler, bilcomputere og bærbare PC-er, kobles til internett med frittstående IP-adresser som ikker er beskyttet av hjemmets eller arbeidsgivers brannmurer eller sikkerhetsnett. Det skaper en verdensomspennende sikkerhetsrisiko.

Les også: Vil ha en app som fjerner alle apper

Er du klar over farer som lurer når du bruker mobilen til alt?

Mobil åpner dører, gi adgang til tog, museer, dine kontorer, samt underholdningsarrangementer. Du betaler drinker, tar ut penger og betaler privatgjeld med mobiltelefonen. Selv om den ikke er tilstrekkelig sikret. Du sender nemlig fra deg dine ulike personlige ID-er fra din mobil. Med mobilen kan du sende dine digitale nøkler til huset og bilen til hushjelpen eller mekanikeren. Alt som blir lagret i en mobilen eller PC som er koblet til internett, kan også bli stjålet av kriminelle hackere. En dag kan din personlige identitet komme på avveie, sammen med dine biologiske avtrykk som var lagret på iPhone 6s eller Galaxy 6.

Les også: 51 iPhone-apper du må prøve

Da er du kjørt for godt.

Når du bruker stemmestyrte assistenter som «Siri», kan en kyndig person stjele alt som ligger lagret: navn, adresser, telefonnummer, e-postadresser, bilder, dine meldinger og hemmelige beskjeder, selv om telefonen er låst med en kode. Det vil skje før eller senere, og da bør du ha sikret dine viktige data med bruk av «end-pointsikring» for oppkobling til alt som er viktig for deg, din familie og arbeidsgiver. Du kan for eksempel benytte deg av din egen valgte CB-ID, generert fra en PCU (Personsikker Cyberbiologiske Autentifikasjons Unit).

Ikke glem at Facebook og Google sporer mobilen din, dermed kan både kriminelle og dine konkurrenter følge deg via din bruk av sosiale medier. Men du kan holde kundebesøk, handel og reise hemmelig ved å benytte din egen CB-ID, som blir sendt fra din sikre personlige smartnøkkel.

Les mer om CB-ID og mulige identifikasjonsløsninger i Marthinussens første innlegg

Kan mobilbetaling bli enkel, forståelig og sikker for alle?

Svaret er ja. Flere løsninger er under rask utvikling, for eksempel stemmeassistentene Siri, Maluuba, Cortan og Alexia. Når de er ferdig utviklet, vil de kunne samarbeide med identifikasjons enheter, som blant annet PCU.

PCU vil gjøre alle oppgaver enkle å forstå, samtidig som passord og bank-ID, vil bli helt overflødig.

Du vil da kunne snakke med en stemmestyrt assistent for å be banken om å betale et gitt beløp, eller be om å få åpnet en område på Google, sjekke selvangivelsen på Altinn eller få tilgang til din aksjehandel på internett.

Alt blir sikret via CB-ID.

Du snakker med din hyggelige stemmeassistent som om han var din digitale «Cyberspace butler». Så enkelt kan det bli, uten at du blir kompromittert og dine verdier komme på avveie. Vi må huske at i en ny digital verden er det bare kombinasjonen av menneskets egne valg, teknologitilpassede-løsninger og sikre programkontrollerte stordata infobaser som er den eneste farbare vei. Muntlig kommunikasjon, personlig valgt sikkerhet, hurtigsøk i kopisikrede baser og eksakt personidentifikasjon, som ikke var umulig for bare et par år siden, vil kunne bli til smarte løsninger i nær fremtid. Lykke til med en morsom enkel og fin fremtid, om den da kommer.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Stemmer
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus