Meny

Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

TA TEMPEN: Forskjellige typer øl skal ha ulik temperatur. © Foto: Petter Berg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mørke og kraftige øl skal ha en helt annen temperatur enn de lyse og lette.

Vi er vant med at ulike typer vin skal ha forskjellig serveringstemperatur, og vi har tidligere laget en guide til temperering av vin her på Klikk. Men det er kanskje ikke så mange som har fått med seg at det samme gjelder for øl. Er ikke ølet best rett ut av kjøleskapet? For noen øl, stemmer det, mens for andre er det høyere temperatur som gjelder.

Fra 2-16 grader

En veldig enkel tommelfingerregel for å kunne velge riktig serveringstemperatur for øl, er at desto lysere, lettere og enklere ølet er, desto lavere temperatur. Likeledes, desto mørkere, kraftigere og mer komplekst ølet er, desto høyere temperatur.

Man kan forsvare å servere øl på temperaturer helt fra 2-16 grader, avhengig av type. Når det er 35 grader på en strand i Syden, vil du gjerne ha en iskald Bud eller Corona, ikke så mye for smakens skyld, men rett og slett for å slukke tørsten.

I andre enden av skalaen finner du en kraftig stout foran peisen på hytta midtvinters. Da skal temperaturen på ølet være betydelig høyere. For de fleste typer øl gjelder imidlertid temperaturer godt på innsiden av disse ytterpunktene.

Les også:  Lager mat og drikke med ingredienser fra kroppen

Ikke alle er enige om alt

Søker du etter serveringstemperatur for øl på nettet, finner du rikelig med informasjon, men rådene du får, spriker tildels betydelig. Vi har prøvd å konsolidere disse rådene, altså finne frem til det som de fleste er sånn noenlunde enige om. Det er blitt til en guide, som du finner i tabellen nedenfor.

Du finner ikke absolutt alle øl her, det ville blitt fryktelig mange, men et utvalg vi tror dekker det de fleste kan være interessert i. Om du ikke finner "ditt" øl her, se om du finner et som ligger sånn noenlunde samme sted på skalaen fra lyst til mørkt og lett til kraftig. Da burde temperaturen stemme ganske bra.

Les også:  Tre til fem drinker i uka kan være bra for hjertet


Saken er først publisert på Klikk.no i 2016

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus