Unik norsk nyreforskning gir ny innsikt om aldring

<p>Når nyrene ikke klarer å være kroppens renseorgan og skille godt nok ut væske og avfall, oppstår nyresvikt. Utvikler det seg gradvis over tid, kan det bli kronisk. Foto: NTB Scanpix/Science photo</p>
Når nyrene ikke klarer å være kroppens renseorgan og skille godt nok ut væske og avfall, oppstår nyresvikt. Utvikler det seg gradvis over tid, kan det bli kronisk. Foto: NTB Scanpix/Science photo

En omfattende internasjonal studie har undersøkt hvordan nyren påvirkes av alderdom. De norske forskerne sier likevel at de fortsatt leter etter ungdomskilden.

Universitet i Tromsø (UiT) har utført en studie på nærmere 3.000 mennesker i Norge, Tyskland, Island, som viser at nyrefunksjonen svekkes med alderen, selv om man ikke har andre sykdommer.

Ifølge professor ved Institutt for klinisk medisin ved UiT, Bjørn Odvar Eriksen, har studien betydning for å forstå nyrens funksjon.

– Tap av nyrefunksjon er noe som skjer hos alle mennesker og er altså et mål på aldring generelt. Det er likevel variasjon i hvor fort det skjer, og foreløpig vet vi ikke hvorfor denne variasjonen oppstår. Vi har undersøkt mange faktorer som kan påvirke hvorfor noen taper mer nyrefunksjon enn andre, sier Eriksen til UiT.

Ifølge Eriksen er forskningsprosjektet om hvordan nyrefunksjonen utvikler seg over tid, det eneste av sitt slag.

– Ingen andre studier har gjort slike undersøkelser på en del av normalbefolkningen. Derfor er dette studiet helt unikt, sier Eriksen.

For dem som opplever å få dårligere nyrer når de blir eldre, er dette en stor belastning, mener professor Eriksen.

– Derfor er dette et område det er viktig å forske videre på for å finne flere svar. Vi leter fortsatt etter ungdomskilden, sier Eriksen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært