– Muligheten for å få en norsk astronaut er større enn på lenge

Erik Tandberg husker månelandingen i 1969 svært godt. – Ja, jeg var rørt, sier han. Og ser nesten litt rørt ut selv ved erindringen. Foto: Mimsy Møller
Erik Tandberg husker månelandingen i 1969 svært godt. – Ja, jeg var rørt, sier han. Og ser nesten litt rørt ut selv ved erindringen. Foto: Mimsy Møller

Erik Tandberg har møtt romfartens helter, tror på Gud og at vi kan få en norsk astronaut. Nå venter hele Norges romekspert på neste kapittel av menneskets reise ut i universet.

NRK, 20 juli 1969: «Nyhetsredaksjonen ønsker seerne velkommen til en månekveld i Studio 1. Vi sier det med en gang: Før cirka klokken 01.00 i natt vil vi ikke være ferdige. Men – hva er en sensommernatt mot det som nå skjer i menneskehetens historie? Så vi regner at dere vil være med oss i vår varierte reise gjennom kvelden.»

Den 16. juli hadde den enorme Saturn V-raketten med Apollo 11 tatt av fra oppskytingsrampen på Kennedy Space Center i Florida. Kursen var satt mot månen: 403.614 kilometer unna. Det håndplukkede mannskapet om bord var Neil Armstrong, som var sjef for hele ekspedisjonen, Buzz Aldrin som var spesialist på landingsmodulen og Michael Collins, som hadde ansvaret for kommandomodulen. Fire dager senere skulle de bli legendariske.

NRKs sending fra landingen den 20. juli sitter klistret i hukommelsen til absolutt alle som hadde tilgang til et fjernsynsapparat i -69.

Som skapt for TV

I studioet på Marienlyst satt Erik Tandberg, mannen som skulle bli nærmest ikonisk som landets fremste ekspert på verdensrommet gjennom hele Apolloprogrammet. Med stoisk ro og et utseende en amerikansk hollywoodskuespiller kunne misunne ham var 36-åringen som skapt for fjernsynet.

– Å, jeg vet ikke det, sier han når vi møtes på månelandingsutstillingen på Teknisk museum.

Han kikker på de gamle svart-hvitt-bildene av seg selv på veggen. Det er ingen tvil om at han er den store stjernen i norsk månelandingshistorie, en status han takler med en kombinasjon av mye kunnskap og en passe dose beskjedenhet. Han viser Dagsavisen rundt og forklarer hva vi ser, mye av materialet har han selv samlet opp gjennom årene. Signerte bøker, kopien av Apollo 11-mannskapets reiseplan, og bildene av de legendariske astronautene.

Les også: NASA måtte avlyse tidenes første romekspedisjon med kvinner - hadde ikke romdrakt som passer

(Saken fortsetter under)

VIDEO: ABC Nyheter snakket med Tandberg om den første månelandingen i forbindelse med 40-årsjubileet i 2009

Faren ville det annerledes

Interessen for rommet startet med modellfly. Som liten gutt bygget Tandberg modellfly med strikkmotor og lot seg fascinere av hvordan de fungerte. Han kunne høre forskjell på virkelige flymodeller utfra hva slags lyd motoren laget.

FAKTA: Erik Tandberg (86)

Romfartsekspert, sivilingeniør og tidligere offiser i Luftforsvaret.

Født 19. oktober 1932.

Jobbet mange år i Forsvaret, der han også ble utdannet ingeniør ved universiteter i Norge og USA.

Ble kjent over hele landet da han, sammen med NRK-journalist Jan P. Jansen, kommenterte månelandingen til Apollo 11 på NRK i juli 1969.

Har bidratt som rådgiver og ekspertkommentator i en rekke romfartsrelaterte programmer på NRK opp gjennom årene.

Satt i Oslo bystyre for Høyre mellom 1969 og 1987.

Var fortellerstemmen i den norske science fiction-serien «Blindpassasjer» fra 1978.

2007: utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Har vært, og er fortsatt knyttet til Norsk romsenter.

Giftet seg i 1964 med Helen Schrader-Nielsen.

Skilt, bor i Oslo. Har to barn og to barnebarn.

– Men så hadde jeg en far som var forretningsmann og han ville jeg skulle studere økonomi og bli forretningsmann. Så det var litt av en kamp.

– Er du glad for at det ikke ble sånn?

– Ja. men igjen viser det hvordan tilfeldighetene rår. Etter realartium fikk han meg til å ta ett års studentfagkurs på Oslo handelsgymnas. Men, så søkte flyvåpenet om aspiranter for et uttak til et kurs i flyteknikk i USA, fordi Norge hadde fått flere nye F84 Thunderjet jagerfly som krevde bakkepersonell og piloter. De måtte utdanne folk. Jeg søkte og ble tatt ut til den første gruppen som ble sendt til Amarillo i Texas. Der fikk vi flyteknisk utdannelse. Senere fikk vi motorteknisk utdannelse i nærheten av Chicago.

«Whites Only». «Coloured only». Skiltene kunne sees overalt. Det var et segregert USA som møtte de norske studentene på femti-og sekstitallet.

– Det var ubehagelig og uvant. Jeg husker godt at det var egne svømmebasseng og drikkevannsfontener på offisielle steder der det sto: «Whites only». Og at fargede måtte sitte bakerst i bussen. Veldig mye var forbeholdt «whites only».

– Hva tenkte du om dette?

– Jeg syntes det var veldig fremmed, og ganske skremmende. Vi ble vist rundt i Chicago og så hvordan mørke hadde overtatt hele bydeler og etter hvert som de spredte seg utover flyttet de hvite. Så det var veldig segregert.

Les også: Månedrøm på Høvikodden

Vurderte å bli i USA

Tilbake i Norge jobbet han som instruktør på en teknisk skole for nye mekanikere og flygere. Men da tilbudet om å bli en såkalt aspirant A og få en ingeniørutdannelse betalt av Luftforsvaret mot tjenesteplikt, grep han sjansen.

– Sammen med en kamerat bestemte jeg at jeg ville til ett av universitetene i California, nær det som senere ble den såkalte Silicon valley.

– Var Silicon valley-miljøet like framtidsinteressert som det er i dag?

– Ja. Men på begynnelsen av femtitallet ville ingen i ramme alvor snakke om en måneferd. Det var nok for «far fetched».

– Vurderte du å bli boende i USA?

– Hadde jeg ikke hatt tjenesteplikten hadde jeg sannsynlig blitt værende i USA. Men jeg måtte hjem, det var åtte års tjenesteplikt. Så fikk jeg et stipend senere fra NASA og Forskningsrådet, og reiste over for å studere rakettmotorer ved Princeton-universitetet. Men da hadde jeg permisjon fra Forsvaret.

– Når man er så interessert i romfart må det ha vært fristende å flytte nærmere der tingene faktisk skjer?

– Jeg var nok inne på tanken om å bli en stund, men jeg var veldig hjemmekjær også. Jeg hadde jo familien min her hjemme.

Les også: – Til tross for seier, taper Ap velgere til SV og MDG

(Saken fortsetter under)

Erik Tandberg i 1969. Foto: NTB scanpix
Erik Tandberg i 1969. Foto: NTB scanpix

Tapet over av «Fjernsynskjøkkenet»

I 1964 hjemme hadde han giftet seg, og i 1967 kom datteren Vibeke til verden. To år senere kom sønnen.

– Har noen av barna dine arvet din interesse for romfart?

– Ikke i fremtredende grad.

– Skulle du ønske de hadde hatt det?

– Ja, skulle nok det. Jeg har så mye materiale og stoff som jeg gjerne ønsker de kunne overta og ta vare på. Noe er de opplagt interesserte i, men på langt nær alt. Jeg overlot for en stund siden 14 fire-skuffers arkivskap med materiale til Teknisk museum. Innholdet kan bli av stor betydning i framtida, for å kunne se hvordan det hele begynte.

På Teknisk museum har de rigget opp en stue fra sekstitallet. «Se den lille TV-en’a!» sier en jente fra flatskjermgenerasjonen og peker på fjernsynskabinettet i hjørnet. Ved siden av TV-stua er det gamle NRK-studioet rigget opp, komplett med Erik Tandbergs originale bord og stol og fjernsynskamera, slik det så ut den legendariske natten i 1969. To fjortisgutter prøvesitter stolen han satt i denne historiske kvelden.

– Vet dere hvem som satt i den? spør jeg og guttene rister på hodet. Når vi peker på Erik Tandberg skvetter den ene opp av stolen med replikken: – Oh! Oh sorry Sir!

(Saken fortsetter under)

NRK hadde i 1969 full klaff med sitt lørdagsshow "TV9", en slags fjernsyns-bingo der seerne kunne kjøpe bingo-kuponger og vinne TV-apparater. Inntekten gikk til Radiogavefondet. Her skal et maskert panel, bestående av bl.a. Willie Hoel og Anne Cath. Vestly gjette på en hemmelig person, i dette tilfellet Erik Tandberg. Programleder Ragnar Baartvedt midt i bildet med Bingo-brettet i bakgrunnen. Erik Diesen t.h. i bildet. Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix
NRK hadde i 1969 full klaff med sitt lørdagsshow "TV9", en slags fjernsyns-bingo der seerne kunne kjøpe bingo-kuponger og vinne TV-apparater. Inntekten gikk til Radiogavefondet. Her skal et maskert panel, bestående av bl.a. Willie Hoel og Anne Cath. Vestly gjette på en hemmelig person, i dette tilfellet Erik Tandberg. Programleder Ragnar Baartvedt midt i bildet med Bingo-brettet i bakgrunnen. Erik Diesen t.h. i bildet. Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix

Tandberg smiler. Han forteller at de gamle TV-opptakene ikke finnes lenger, at de ble fort tapet over med en sending fra «Fjernsynskjøkkenet» der Ingrid Espelid Hovig bakte brød. Romkappløpet sammenfalt nemlig med TV-mediets barndom, og i studioene på Marienlyst var det mye som skjedde eksperimentelt og på sparket. Selv ble Tandberg nærmest kastet ut i en TV-karriere uten at han noen gang hadde søkt etter en.

Les også: Studie: Havnivået vil stige kraftig i Danmark

Introduserte ny omgangsform

Mens han studerte i California hadde han begynt å skrive artikler i blant annet Teknisk Ukeblad. De ble lagt merke til av folkene i NRK, som snart inviterte han som ekspertkommentator når det var spørsmål om romfart. Etter hvert utviklet han et langt samarbeid med Dagsrevyjournalisten Jan P. Jansen og sammen laget de en lang rekke program om rommet og romfart.

Interessen for menneskelig nærvær i rommet og bemannede ferder til andre planeter var stor. Han innrømmer at han var litt nervøs når han skulle på lufta. Men på universitetet i USA hadde han lært såkalt «public speaking», og nå kom det godt med når han skulle forklare kompliserte tekniske ting for TV-seerne.

– Ja, jeg hadde lært å gjøre rede for forskning på en enkel måte og komme fort til poenget, smiler han.

(Saken fortsetter under)

20. juli 1969 ble Neil Armstrong historiens første menenske til å sette sin fot på månen. Foto: NASA / AFP
20. juli 1969 ble Neil Armstrong historiens første menenske til å sette sin fot på månen. Foto: NASA / AFP

Under månelandingen introduserte Erik Tandberg og makker Jan P. Jansen en ny og mer uformell omgangsform ved å være dus. Fram til da hadde man kun tiltalt hverandre som «De» i TV-ruta.

– Formen vår var mer gemyttlig og vanlig, og mindre formell og stiv. Det kom opp i Kringkastingsrådet, og direktør Elster sa dette skal vi prøve mer av.

– Du ble superkjendis, hvordan taklet du det?

– Det var mange som kjente meg igjen fra fjernsynet. Det var bare hyggelig. Jeg hadde jo full jobb ved siden av. Og familie og barn. Det var litt vanskelig av og til, å få tida til å strekke til. Men det var ikke så mye meg folk var opptatte av, men selve begivenheten. Det var den som skapte interesse, det var en stor ting, sier han, og legger til:

– Romstoffet på TV førte til at mange ble interessert i realfag. De ble opptatte av matematikken, fysikken og den ingeniørfaglige delen i dette, og dermed valgte sin utdannelse og sitt fremtidige arbeide ut fra en interesse de fikk gjennom disse sendingene.

Les også: Julaften er det 50 år siden de første mennesker nådde månen

Fra nazi til NASA

I en monter er det stilt ut en rekke bøker Erik Tandberg har mottatt i gave fra romforskere og astronauter. En av dem er signert med en hyggelig hilsen fra Wehrner von Braun, den tyske vitenskapsmannen som ble hentet til USA etter annen verdenskrig for å jobbe med det amerikanske romfartsprogrammet. I Nazi-Tyskland hadde von Braun jobbet med å utvikle et ballistisk missil ved navn V-2. Teknologien bak var så avansert at amerikanerne kastet seg over den etter krigen.

– Fra nazi til NASA liksom?

Wernher Magnus Maximilian friherre von Braun (1912-1977) er i USA kjent som det amerikanske romprogrammets far. Han ble senere underdirektør ved NASA. Foto: Wikimedia
Wernher Magnus Maximilian friherre von Braun (1912-1977) er i USA kjent som det amerikanske romprogrammets far. Han ble senere underdirektør ved NASA. Foto: Wikimedia

– Det er ingen som definitivt kan si om han var nazist eller ikke. Jeg har prøvd å sette meg inn i alt som finnes av opplysninger om von Braun og kommet til at sannsynligvis var han det. Han meldte seg inn i Waffen SS, og det er en del indikasjoner på at han gjorde det ganske frivillig. Men han sa selv at det var for å kunne drive med raketter.

– Men han visste hva som foregikk i dødsleirene?

– Mange av dem som ble brukt til å bygge V-2 var slavearbeidere fra konsentrasjonsleirene. Jeg har snakket med en tidligere konsentrasjonsleirfange som sier han er helt sikker på at von Braun var til stede da en medfange ble straffet fordi de mente han hadde sabotert.

– Og han var med å plukke ut slaver fra leirene til å jobbe i fabrikken?

– Han var det. Han reiste rundt til de forskjellige konsentrasjonsleirene og plukket de som han mente var best kvalifiserte. Det er noe som kaster skygge over han. Men det viste seg at han var den som skulle til for å lage dette ballistiske våpenet V-2. Og da krigen var over var amerikanerne tidlig ute og fikk tak i V-2-teknologien – 40 jernbanevogner med dokumentasjon og utstyr som de tok med til USA. Churchill ble rasende da han fikk vite at amerikanerne hadde plukket med seg alt. Han skrev et brev til president Eisenhower, som sa «beklager, men det er for sent». Dermed havnet denne teknologien i USA og der utviklet amerikanerne raketter som kunne gå høyt med nyttelast, naturligvis med tanke på å lage ballistiske missiler. Dette gjorde russerne også, og de kom lenger enn amerikanerne.

Les også: Boris Johnson får kraftig kritikk for å ikke støtte ambassadør

Falt i unåde hos Gagarin

Han har møtt heltene. Jurij Gagarin, Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins.

– Mitt møte med Gagarin var egentlig et sørgelig kapittel, humrer han. Gagarin syntes Tandberg var uhøflig.

– Jeg møtte han under en lunsj i Utenriksdepartementet, og etterpå skulle jeg intervjue han for Dagsrevyen. Fram til da hadde Sovjet holdt all informasjon om sin romfart og sine teknologiske fremskritt tett til brystet. Det var lite som slapp ut i Vesten. Så jeg tenkte at OK, nå har jeg sjansen. Nå skal jeg finne ut hva de driver med. Så jeg hoppet over mye av det formelle som nok Gagarin hadde ventet seg, og gikk rett på og stilte tekniske spørsmål. Det endte med at han irettesatte meg, og deretter konkluderte høflig med at det var hyggelig å komme til Norge.

(Saken fortsetter under)

Jurij Gagarin (1934-1968) ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorden i 1961. Foto: Novosti
Jurij Gagarin (1934-1968) ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorden i 1961. Foto: Novosti

Når det gjelder de amerikanske astronautene fikk han spesielt god kontakt med Neil Armstrong.

– Han var meget kunnskapsrik men beskjeden, nesten litt mediesky. Han ble aldri fortrolig med oppmerksomheten, tror jeg. Buzz Aldrin var en helt annen type, mer utadvendt, ekstrovert. Jeg hadde inntrykk av at han stortrivdes med oppmerksomheten, men at han hadde personlige problemer.

– Er astronauter avanserte forsøksdyr?

– Ja, på mange måter, unntatt når de har et forskningsprogram hvor de trenger menneskelig medvirkning. For eksempel på Den internasjonale romstasjonen, er de forsøkskaniner. Ellers har de en jobb å gjøre.

Tror på norsk astronaut

Han tror på bemannede turer til Mars, bemannet og i samspill mellom mennesker og roboter. Det vil ta tid, man han er sikker på at turene til Månen har gitt viktig kunnskap for videre ferder. At folk som Elon Musk og Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har meldt seg på rakettkjøret ser han som positivt, fordi kommersiell medvirkning og internasjonalt samarbeid er avgjørende for romforskningens framtid.

– Vi snakker mest om romforskningen til USA og Russland, og av og til Kina. Er Europa en romsinke?

– Vel, vi har jo European Space Agency.

– Men det er ikke samme susen over det som NASA ...

– Nei, fordi de har ikke gjort like mye spektakulært på bemannede områder, men de har spilt en viktig rolle i operasjonen av Den internasjonale romstasjonen. Og har hatt mange både menn og kvinner på romstasjonen. Og Norge er medlem av ESA og Norges bidrag har vært stort og viktig på satellittsiden.

– Har nordmenn laget noen konkrete oppfinnelser som er nyttige for romfarten?

– Norge har levert mye nyttig teknologi og er flinke til å bearbeide data og bruke dem. Der har vi kommet langt. Svenskene har hatt en astronaut, danskene har hatt en astronaut og jeg tror nå at muligheten for å få en norsk astronaut er større enn på lenge.

Les også: Taxisjåføren «Hans» lever fra hånd til munn – tjener 70 kroner i timen

(Saken fortsetter under)

Buzz Aldrin - det andre menneske i historien som satte foten på månen - kom til Oslo i 2007 for å være hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Her sammen med Erik Tandberg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Buzz Aldrin - det andre menneske i historien som satte foten på månen - kom til Oslo i 2007 for å være hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Her sammen med Erik Tandberg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Måtte felle en tåre

«That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind». Akkurat som Buzz Aldrin var litt grønn på Neil Armstrong fordi han fikk gå først ut på månen, var Erik Tandberg litt misunnelig på Jan P. Jansen som fikk dekke måneferden fra USA, mens han selv måtte dekke det her hjemmefra.

– Ja, jeg må innrømme at jeg var nok det. Jeg skulle fryktelig gjerne ha vært der, sier Tandberg. Han minnes hvordan selve landingen drøyde ut. Ikke før langt utpå morgenkvisten landet romfartøyet med de to astronautene i Stillhetens hav. Hele verden holdt pusten. Når de kløv ut og satt sine første fotavtrykk på månen måtte han felle en tåre.

– Ja, jeg var rørt, sier Tandberg. Og ser nesten litt rørt ut selv ved erindringen.

– Jeg ble sittende i studio og kommentere repriser av sendingen til langt ut på morgenkvisten. Til slutt var det bare meg og en kameramann igjen som satt og duppet i studio. Det var spesielt. Menneskehetens første ferd og første landing på en annen klode er noe man gjør for første gang bare én gang. De som har mer innsikt i dette enn meg har sagt at om hundre eller tusen år kan 1968 og 1969 være de årene som denne tida er mest kjent for. At vi tok det første skrittet ut og satte foten på en annen klode.

(Saken fortsetter under)

Apollo 11-mannskapet. Fra venstre: Neil Armstrong (1930-2012), Michael Collins (f. 1930) og Edwin Eugene Aldrin (f. 1930), også kjent som Buzz Aldrin. Foto: AP Photo/NASA

– Hva er det viktigste vi har fått ut av måneferden?

– At det er mulig å nå krevende mål hvis man går inn for det. Befolkningen vokser og vil kreve sitt, og vi kan komme i en situasjon der vi må utnytte ressursene andre steder. Nå er det planer for hvordan asteroider med mye metaller kan plasseres i kretsløp rundt jorden slik at man kan drive gruvedrift på dem. Innen bioteknologi er det også mange ting som kan komme til å overraske. Ting som kan fortone seg som science fiction i dag.

Les også: «Det er pussig at de samme som forsvarer elektrisitet bygger ut Gardermoen når vi har Rygge?»

Tror på romvesener og Gud

– Tror du det er liv på andre planeter?

– Jeg tror det. Jeg tror antallet stjerner med planeter, solsystemer og galakser skulle tilsi at vi umulig skulle være den eneste planeten med avansert liv.

– Stephen Hawking sa en gang at om det var mer intelligent liv på andre planeter. så har vi alt å frykte for at de vil kunne komme til å kolonisere oss?

– Ja, det er flere som har sagt det, at vi skal være veldig forsiktige med å fortelle universet hvor vi er og hva vi driver med. For det kan være individer som er ute etter å finne en sivilisasjon som vår. Det er bare gjetninger selvsagt, men å utforske andre kloder kan få en betydning langt inn i framtida.

(Saken fortsetter under)

Tandberg holdt foredrag under Norsk Romsenter sitt oppskytingstreff i forbindelse med oppskytingen av romferja "Discovery" i 2006. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .
Tandberg holdt foredrag under Norsk Romsenter sitt oppskytingstreff i forbindelse med oppskytingen av romferja "Discovery" i 2006. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .

At alt startet med et «big bang»? Han er usikker. Heller mer mot at det må være en større mening med universet.

– Tror du på Gud?

– Ja, i den forstand at jeg tror på noe større. Når vi ser på hvordan alt er blitt til, hvordan rommet utvider seg og utvikler seg og de tingene forskerne finner ut, så har jeg har vanskelig for å tro at alt dette kan være en tilfeldighet. Jeg tror det må være en plan med det hele.

Fem favoritter

Musikk: Er veldig glad i jazz, vokste opp med storbandjazz.

Film: Likte westernfilmer og science fiction som gutt. Har stått mange timer i kø utenfor Ullevål kino for å se Lyn Gordon-filmer.

Bok: Oppdaget tidlig Hornblower-serien og kjøpte et praktverk der alle historiene er samlet. – Så med glede fram til å gi den til barnebarna, men de har ikke vært spesielt interessert.

Mat: Fisk og sjømat. – Venninnen min og jeg spiser ofte fisk, gjerne laks.

Sted: Hytta i Vestfold. Og National Air and Space Museum i Washington DC er et fantastisk sted.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker
Siste nytt
20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker
Populært