Meny

– Muligheten for å få en norsk astronaut er større enn på lenge

Erik Tandberg husker månelandingen i 1969 svært godt. – Ja, jeg var rørt, sier han. Og ser nesten litt rørt ut selv ved erindringen. Foto: Mimsy Møller
Erik Tandberg husker månelandingen i 1969 svært godt. – Ja, jeg var rørt, sier han. Og ser nesten litt rørt ut selv ved erindringen. Foto: Mimsy Møller

Erik Tandberg har møtt romfartens helter, tror på Gud og at vi kan få en norsk astronaut. Nå venter hele Norges romekspert på neste kapittel av menneskets reise ut i universet.

NRK, 20 juli 1969: «Nyhetsredaksjonen ønsker seerne velkommen til en månekveld i Studio 1. Vi sier det med en gang: Før cirka klokken 01.00 i natt vil vi ikke være ferdige. Men – hva er en sensommernatt mot det som nå skjer i menneskehetens historie? Så vi regner at dere vil være med oss i vår varierte reise gjennom kvelden.»

Den 16. juli hadde den enorme Saturn V-raketten med Apollo 11 tatt av fra oppskytingsrampen på Kennedy Space Center i Florida. Kursen var satt mot månen: 403.614 kilometer unna. Det håndplukkede mannskapet om bord var Neil Armstrong, som var sjef for hele ekspedisjonen, Buzz Aldrin som var spesialist på landingsmodulen og Michael Collins, som hadde ansvaret for kommandomodulen. Fire dager senere skulle de bli legendariske.

NRKs sending fra landingen den 20. juli sitter klistret i hukommelsen til absolutt alle som hadde tilgang til et fjernsynsapparat i -69.

Som skapt for TV

I studioet på Marienlyst satt Erik Tandberg, mannen som skulle bli nærmest ikonisk som landets fremste ekspert på verdensrommet gjennom hele Apolloprogrammet. Med stoisk ro og et utseende en amerikansk hollywoodskuespiller kunne misunne ham var 36-åringen som skapt for fjernsynet.

– Å, jeg vet ikke det, sier han når vi møtes på månelandingsutstillingen på Teknisk museum.

Han kikker på de gamle svart-hvitt-bildene av seg selv på veggen. Det er ingen tvil om at han er den store stjernen i norsk månelandingshistorie, en status han takler med en kombinasjon av mye kunnskap og en passe dose beskjedenhet. Han viser Dagsavisen rundt og forklarer hva vi ser, mye av materialet har han selv samlet opp gjennom årene. Signerte bøker, kopien av Apollo 11-mannskapets reiseplan, og bildene av de legendariske astronautene.

Les også: NASA måtte avlyse tidenes første romekspedisjon med kvinner - hadde ikke romdrakt som passer

(Saken fortsetter under)

VIDEO: ABC Nyheter snakket med Tandberg om den første månelandingen i forbindelse med 40-årsjubileet i 2009

Faren ville det annerledes

Interessen for rommet startet med modellfly. Som liten gutt bygget Tandberg modellfly med strikkmotor og lot seg fascinere av hvordan de fungerte. Han kunne høre forskjell på virkelige flymodeller utfra hva slags lyd motoren laget.

FAKTA: Erik Tandberg (86)

Romfartsekspert, sivilingeniør og tidligere offiser i Luftforsvaret.

Født 19. oktober 1932.

Jobbet mange år i Forsvaret, der han også ble utdannet ingeniør ved universiteter i Norge og USA.

Ble kjent over hele landet da han, sammen med NRK-journalist Jan P. Jansen, kommenterte månelandingen til Apollo 11 på NRK i juli 1969.

Har bidratt som rådgiver og ekspertkommentator i en rekke romfartsrelaterte programmer på NRK opp gjennom årene.

Satt i Oslo bystyre for Høyre mellom 1969 og 1987.

Var fortellerstemmen i den norske science fiction-serien «Blindpassasjer» fra 1978.

2007: utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Har vært, og er fortsatt knyttet til Norsk romsenter.

Giftet seg i 1964 med Helen Schrader-Nielsen.

Skilt, bor i Oslo. Har to barn og to barnebarn.

– Men så hadde jeg en far som var forretningsmann og han ville jeg skulle studere økonomi og bli forretningsmann. Så det var litt av en kamp.

– Er du glad for at det ikke ble sånn?

– Ja. men igjen viser det hvordan tilfeldighetene rår. Etter realartium fikk han meg til å ta ett års studentfagkurs på Oslo handelsgymnas. Men, så søkte flyvåpenet om aspiranter for et uttak til et kurs i flyteknikk i USA, fordi Norge hadde fått flere nye F84 Thunderjet jagerfly som krevde bakkepersonell og piloter. De måtte utdanne folk. Jeg søkte og ble tatt ut til den første gruppen som ble sendt til Amarillo i Texas. Der fikk vi flyteknisk utdannelse. Senere fikk vi motorteknisk utdannelse i nærheten av Chicago.

«Whites Only». «Coloured only». Skiltene kunne sees overalt. Det var et segregert USA som møtte de norske studentene på femti-og sekstitallet.

– Det var ubehagelig og uvant. Jeg husker godt at det var egne svømmebasseng og drikkevannsfontener på offisielle steder der det sto: «Whites only». Og at fargede måtte sitte bakerst i bussen. Veldig mye var forbeholdt «whites only».

– Hva tenkte du om dette?

– Jeg syntes det var veldig fremmed, og ganske skremmende. Vi ble vist rundt i Chicago og så hvordan mørke hadde overtatt hele bydeler og etter hvert som de spredte seg utover flyttet de hvite. Så det var veldig segregert.

Les også: Månedrøm på Høvikodden

Vurderte å bli i USA

Tilbake i Norge jobbet han som instruktør på en teknisk skole for nye mekanikere og flygere. Men da tilbudet om å bli en såkalt aspirant A og få en ingeniørutdannelse betalt av Luftforsvaret mot tjenesteplikt, grep han sjansen.

– Sammen med en kamerat bestemte jeg at jeg ville til ett av universitetene i California, nær det som senere ble den såkalte Silicon valley.

– Var Silicon valley-miljøet like framtidsinteressert som det er i dag?

– Ja. Men på begynnelsen av femtitallet ville ingen i ramme alvor snakke om en måneferd. Det var nok for «far fetched».

– Vurderte du å bli boende i USA?

– Hadde jeg ikke hatt tjenesteplikten hadde jeg sannsynlig blitt værende i USA. Men jeg måtte hjem, det var åtte års tjenesteplikt. Så fikk jeg et stipend senere fra NASA og Forskningsrådet, og reiste over for å studere rakettmotorer ved Princeton-universitetet. Men da hadde jeg permisjon fra Forsvaret.

– Når man er så interessert i romfart må det ha vært fristende å flytte nærmere der tingene faktisk skjer?

– Jeg var nok inne på tanken om å bli en stund, men jeg var veldig hjemmekjær også. Jeg hadde jo familien min her hjemme.

Les også: – Til tross for seier, taper Ap velgere til SV og MDG

(Saken fortsetter under)

Erik Tandberg i 1969. Foto: NTB scanpix
Erik Tandberg i 1969. Foto: NTB scanpix

Tapet over av «Fjernsynskjøkkenet»

I 1964 hjemme hadde han giftet seg, og i 1967 kom datteren Vibeke til verden. To år senere kom sønnen.

– Har noen av barna dine arvet din interesse for romfart?

– Ikke i fremtredende grad.

– Skulle du ønske de hadde hatt det?

– Ja, skulle nok det. Jeg har så mye materiale og stoff som jeg gjerne ønsker de kunne overta og ta vare på. Noe er de opplagt interesserte i, men på langt nær alt. Jeg overlot for en stund siden 14 fire-skuffers arkivskap med materiale til Teknisk museum. Innholdet kan bli av stor betydning i framtida, for å kunne se hvordan det hele begynte.

På Teknisk museum har de rigget opp en stue fra sekstitallet. «Se den lille TV-en’a!» sier en jente fra flatskjermgenerasjonen og peker på fjernsynskabinettet i hjørnet. Ved siden av TV-stua er det gamle NRK-studioet rigget opp, komplett med Erik Tandbergs originale bord og stol og fjernsynskamera, slik det så ut den legendariske natten i 1969. To fjortisgutter prøvesitter stolen han satt i denne historiske kvelden.

– Vet dere hvem som satt i den? spør jeg og guttene rister på hodet. Når vi peker på Erik Tandberg skvetter den ene opp av stolen med replikken: – Oh! Oh sorry Sir!

(Saken fortsetter under)

NRK hadde i 1969 full klaff med sitt lørdagsshow "TV9", en slags fjernsyns-bingo der seerne kunne kjøpe bingo-kuponger og vinne TV-apparater. Inntekten gikk til Radiogavefondet. Her skal et maskert panel, bestående av bl.a. Willie Hoel og Anne Cath. Vestly gjette på en hemmelig person, i dette tilfellet Erik Tandberg. Programleder Ragnar Baartvedt midt i bildet med Bingo-brettet i bakgrunnen. Erik Diesen t.h. i bildet. Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix
NRK hadde i 1969 full klaff med sitt lørdagsshow "TV9", en slags fjernsyns-bingo der seerne kunne kjøpe bingo-kuponger og vinne TV-apparater. Inntekten gikk til Radiogavefondet. Her skal et maskert panel, bestående av bl.a. Willie Hoel og Anne Cath. Vestly gjette på en hemmelig person, i dette tilfellet Erik Tandberg. Programleder Ragnar Baartvedt midt i bildet med Bingo-brettet i bakgrunnen. Erik Diesen t.h. i bildet. Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix

Tandberg smiler. Han forteller at de gamle TV-opptakene ikke finnes lenger, at de ble fort tapet over med en sending fra «Fjernsynskjøkkenet» der Ingrid Espelid Hovig bakte brød. Romkappløpet sammenfalt nemlig med TV-mediets barndom, og i studioene på Marienlyst var det mye som skjedde eksperimentelt og på sparket. Selv ble Tandberg nærmest kastet ut i en TV-karriere uten at han noen gang hadde søkt etter en.

Les også: Studie: Havnivået vil stige kraftig i Danmark

Introduserte ny omgangsform

Mens han studerte i California hadde han begynt å skrive artikler i blant annet Teknisk Ukeblad. De ble lagt merke til av folkene i NRK, som snart inviterte han som ekspertkommentator når det var spørsmål om romfart. Etter hvert utviklet han et langt samarbeid med Dagsrevyjournalisten Jan P. Jansen og sammen laget de en lang rekke program om rommet og romfart.

Interessen for menneskelig nærvær i rommet og bemannede ferder til andre planeter var stor. Han innrømmer at han var litt nervøs når han skulle på lufta. Men på universitetet i USA hadde han lært såkalt «public speaking», og nå kom det godt med når han skulle forklare kompliserte tekniske ting for TV-seerne.

– Ja, jeg hadde lært å gjøre rede for forskning på en enkel måte og komme fort til poenget, smiler han.

(Saken fortsetter under)

20. juli 1969 ble Neil Armstrong historiens første menenske til å sette sin fot på månen. Foto: NASA / AFP
20. juli 1969 ble Neil Armstrong historiens første menenske til å sette sin fot på månen. Foto: NASA / AFP

Under månelandingen introduserte Erik Tandberg og makker Jan P. Jansen en ny og mer uformell omgangsform ved å være dus. Fram til da hadde man kun tiltalt hverandre som «De» i TV-ruta.

– Formen vår var mer gemyttlig og vanlig, og mindre formell og stiv. Det kom opp i Kringkastingsrådet, og direktør Elster sa dette skal vi prøve mer av.

– Du ble superkjendis, hvordan taklet du det?

– Det var mange som kjente meg igjen fra fjernsynet. Det var bare hyggelig. Jeg hadde jo full jobb ved siden av. Og familie og barn. Det var litt vanskelig av og til, å få tida til å strekke til. Men det var ikke så mye meg folk var opptatte av, men selve begivenheten. Det var den som skapte interesse, det var en stor ting, sier han, og legger til:

– Romstoffet på TV førte til at mange ble interessert i realfag. De ble opptatte av matematikken, fysikken og den ingeniørfaglige delen i dette, og dermed valgte sin utdannelse og sitt fremtidige arbeide ut fra en interesse de fikk gjennom disse sendingene.

Les også: Julaften er det 50 år siden de første mennesker nådde månen

Fra nazi til NASA

I en monter er det stilt ut en rekke bøker Erik Tandberg har mottatt i gave fra romforskere og astronauter. En av dem er signert med en hyggelig hilsen fra Wehrner von Braun, den tyske vitenskapsmannen som ble hentet til USA etter annen verdenskrig for å jobbe med det amerikanske romfartsprogrammet. I Nazi-Tyskland hadde von Braun jobbet med å utvikle et ballistisk missil ved navn V-2. Teknologien bak var så avansert at amerikanerne kastet seg over den etter krigen.

– Fra nazi til NASA liksom?

Wernher Magnus Maximilian friherre von Braun (1912-1977) er i USA kjent som det amerikanske romprogrammets far. Han ble senere underdirektør ved NASA. Foto: Wikimedia
Wernher Magnus Maximilian friherre von Braun (1912-1977) er i USA kjent som det amerikanske romprogrammets far. Han ble senere underdirektør ved NASA. Foto: Wikimedia

– Det er ingen som definitivt kan si om han var nazist eller ikke. Jeg har prøvd å sette meg inn i alt som finnes av opplysninger om von Braun og kommet til at sannsynligvis var han det. Han meldte seg inn i Waffen SS, og det er en del indikasjoner på at han gjorde det ganske frivillig. Men han sa selv at det var for å kunne drive med raketter.

– Men han visste hva som foregikk i dødsleirene?

– Mange av dem som ble brukt til å bygge V-2 var slavearbeidere fra konsentrasjonsleirene. Jeg har snakket med en tidligere konsentrasjonsleirfange som sier han er helt sikker på at von Braun var til stede da en medfange ble straffet fordi de mente han hadde sabotert.

– Og han var med å plukke ut slaver fra leirene til å jobbe i fabrikken?

– Han var det. Han reiste rundt til de forskjellige konsentrasjonsleirene og plukket de som han mente var best kvalifiserte. Det er noe som kaster skygge over han. Men det viste seg at han var den som skulle til for å lage dette ballistiske våpenet V-2. Og da krigen var over var amerikanerne tidlig ute og fikk tak i V-2-teknologien – 40 jernbanevogner med dokumentasjon og utstyr som de tok med til USA. Churchill ble rasende da han fikk vite at amerikanerne hadde plukket med seg alt. Han skrev et brev til president Eisenhower, som sa «beklager, men det er for sent». Dermed havnet denne teknologien i USA og der utviklet amerikanerne raketter som kunne gå høyt med nyttelast, naturligvis med tanke på å lage ballistiske missiler. Dette gjorde russerne også, og de kom lenger enn amerikanerne.

Les også: Boris Johnson får kraftig kritikk for å ikke støtte ambassadør

Falt i unåde hos Gagarin

Han har møtt heltene. Jurij Gagarin, Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins.

– Mitt møte med Gagarin var egentlig et sørgelig kapittel, humrer han. Gagarin syntes Tandberg var uhøflig.

– Jeg møtte han under en lunsj i Utenriksdepartementet, og etterpå skulle jeg intervjue han for Dagsrevyen. Fram til da hadde Sovjet holdt all informasjon om sin romfart og sine teknologiske fremskritt tett til brystet. Det var lite som slapp ut i Vesten. Så jeg tenkte at OK, nå har jeg sjansen. Nå skal jeg finne ut hva de driver med. Så jeg hoppet over mye av det formelle som nok Gagarin hadde ventet seg, og gikk rett på og stilte tekniske spørsmål. Det endte med at han irettesatte meg, og deretter konkluderte høflig med at det var hyggelig å komme til Norge.

(Saken fortsetter under)

Jurij Gagarin (1934-1968) ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorden i 1961. Foto: Novosti
Jurij Gagarin (1934-1968) ble det første menneske i verdensrommet og til å fly i bane rundt jorden i 1961. Foto: Novosti

Når det gjelder de amerikanske astronautene fikk han spesielt god kontakt med Neil Armstrong.

– Han var meget kunnskapsrik men beskjeden, nesten litt mediesky. Han ble aldri fortrolig med oppmerksomheten, tror jeg. Buzz Aldrin var en helt annen type, mer utadvendt, ekstrovert. Jeg hadde inntrykk av at han stortrivdes med oppmerksomheten, men at han hadde personlige problemer.

– Er astronauter avanserte forsøksdyr?

– Ja, på mange måter, unntatt når de har et forskningsprogram hvor de trenger menneskelig medvirkning. For eksempel på Den internasjonale romstasjonen, er de forsøkskaniner. Ellers har de en jobb å gjøre.

Tror på norsk astronaut

Han tror på bemannede turer til Mars, bemannet og i samspill mellom mennesker og roboter. Det vil ta tid, man han er sikker på at turene til Månen har gitt viktig kunnskap for videre ferder. At folk som Elon Musk og Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har meldt seg på rakettkjøret ser han som positivt, fordi kommersiell medvirkning og internasjonalt samarbeid er avgjørende for romforskningens framtid.

– Vi snakker mest om romforskningen til USA og Russland, og av og til Kina. Er Europa en romsinke?

– Vel, vi har jo European Space Agency.

– Men det er ikke samme susen over det som NASA ...

– Nei, fordi de har ikke gjort like mye spektakulært på bemannede områder, men de har spilt en viktig rolle i operasjonen av Den internasjonale romstasjonen. Og har hatt mange både menn og kvinner på romstasjonen. Og Norge er medlem av ESA og Norges bidrag har vært stort og viktig på satellittsiden.

– Har nordmenn laget noen konkrete oppfinnelser som er nyttige for romfarten?

– Norge har levert mye nyttig teknologi og er flinke til å bearbeide data og bruke dem. Der har vi kommet langt. Svenskene har hatt en astronaut, danskene har hatt en astronaut og jeg tror nå at muligheten for å få en norsk astronaut er større enn på lenge.

Les også: Taxisjåføren «Hans» lever fra hånd til munn – tjener 70 kroner i timen

(Saken fortsetter under)

Buzz Aldrin - det andre menneske i historien som satte foten på månen - kom til Oslo i 2007 for å være hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Her sammen med Erik Tandberg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Buzz Aldrin - det andre menneske i historien som satte foten på månen - kom til Oslo i 2007 for å være hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Her sammen med Erik Tandberg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Måtte felle en tåre

«That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind». Akkurat som Buzz Aldrin var litt grønn på Neil Armstrong fordi han fikk gå først ut på månen, var Erik Tandberg litt misunnelig på Jan P. Jansen som fikk dekke måneferden fra USA, mens han selv måtte dekke det her hjemmefra.

– Ja, jeg må innrømme at jeg var nok det. Jeg skulle fryktelig gjerne ha vært der, sier Tandberg. Han minnes hvordan selve landingen drøyde ut. Ikke før langt utpå morgenkvisten landet romfartøyet med de to astronautene i Stillhetens hav. Hele verden holdt pusten. Når de kløv ut og satt sine første fotavtrykk på månen måtte han felle en tåre.

– Ja, jeg var rørt, sier Tandberg. Og ser nesten litt rørt ut selv ved erindringen.

– Jeg ble sittende i studio og kommentere repriser av sendingen til langt ut på morgenkvisten. Til slutt var det bare meg og en kameramann igjen som satt og duppet i studio. Det var spesielt. Menneskehetens første ferd og første landing på en annen klode er noe man gjør for første gang bare én gang. De som har mer innsikt i dette enn meg har sagt at om hundre eller tusen år kan 1968 og 1969 være de årene som denne tida er mest kjent for. At vi tok det første skrittet ut og satte foten på en annen klode.

(Saken fortsetter under)

Apollo 11-mannskapet. Fra venstre: Neil Armstrong (1930-2012), Michael Collins (f. 1930) og Edwin Eugene Aldrin (f. 1930), også kjent som Buzz Aldrin. Foto: AP Photo/NASA

– Hva er det viktigste vi har fått ut av måneferden?

– At det er mulig å nå krevende mål hvis man går inn for det. Befolkningen vokser og vil kreve sitt, og vi kan komme i en situasjon der vi må utnytte ressursene andre steder. Nå er det planer for hvordan asteroider med mye metaller kan plasseres i kretsløp rundt jorden slik at man kan drive gruvedrift på dem. Innen bioteknologi er det også mange ting som kan komme til å overraske. Ting som kan fortone seg som science fiction i dag.

Les også: «Det er pussig at de samme som forsvarer elektrisitet bygger ut Gardermoen når vi har Rygge?»

Tror på romvesener og Gud

– Tror du det er liv på andre planeter?

– Jeg tror det. Jeg tror antallet stjerner med planeter, solsystemer og galakser skulle tilsi at vi umulig skulle være den eneste planeten med avansert liv.

– Stephen Hawking sa en gang at om det var mer intelligent liv på andre planeter. så har vi alt å frykte for at de vil kunne komme til å kolonisere oss?

– Ja, det er flere som har sagt det, at vi skal være veldig forsiktige med å fortelle universet hvor vi er og hva vi driver med. For det kan være individer som er ute etter å finne en sivilisasjon som vår. Det er bare gjetninger selvsagt, men å utforske andre kloder kan få en betydning langt inn i framtida.

(Saken fortsetter under)

Tandberg holdt foredrag under Norsk Romsenter sitt oppskytingstreff i forbindelse med oppskytingen av romferja "Discovery" i 2006. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .
Tandberg holdt foredrag under Norsk Romsenter sitt oppskytingstreff i forbindelse med oppskytingen av romferja "Discovery" i 2006. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .

At alt startet med et «big bang»? Han er usikker. Heller mer mot at det må være en større mening med universet.

– Tror du på Gud?

– Ja, i den forstand at jeg tror på noe større. Når vi ser på hvordan alt er blitt til, hvordan rommet utvider seg og utvikler seg og de tingene forskerne finner ut, så har jeg har vanskelig for å tro at alt dette kan være en tilfeldighet. Jeg tror det må være en plan med det hele.

Fem favoritter

Musikk: Er veldig glad i jazz, vokste opp med storbandjazz.

Film: Likte westernfilmer og science fiction som gutt. Har stått mange timer i kø utenfor Ullevål kino for å se Lyn Gordon-filmer.

Bok: Oppdaget tidlig Hornblower-serien og kjøpte et praktverk der alle historiene er samlet. – Så med glede fram til å gi den til barnebarna, men de har ikke vært spesielt interessert.

Mat: Fisk og sjømat. – Venninnen min og jeg spiser ofte fisk, gjerne laks.

Sted: Hytta i Vestfold. Og National Air and Space Museum i Washington DC er et fantastisk sted.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:38 Nye bompengesamtaler avsluttet19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Siste nytt
19:38PolitikkNye bompengesamtaler avsluttet19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre
Populært