Auksjoneres bort:Denne pistolen drepte Vincent van Gogh – men hvem trykket på avtrekkeren?

Revolveren er utstilt ved Drouot-auksjonshuset i Paris. Foto: Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP
Revolveren er utstilt ved Drouot-auksjonshuset i Paris. Foto: Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som trolig er våpenet som gav ekspresjonisten Vincent van Gogh banesår, auksjoneres bort, og har igjen skapt debatt rundt malerens skjebne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Revolveren som Vincent van Gogh antas å ha skutt seg selv med, blir auksjonert bort i Paris kommende onsdag, melder AFP.

Det ventes at den belgiske Lefaucheux-revolveren, ført opp som «det mest kjente våpenet i kunstens historie», vil gå for rundt 60.000 euro, eller omtrent 590.000 norske kroner.

Våpenet var populært på den tiden da van Gogh levde.

Eksperter tror den kjente maleren skjøt seg selv med revolveren i nærheten av landsbyen Auvers-sur-Oise, nord for Paris. Her skal van Gogh i 1890 ha tilbrakt de siste månedene av sitt liv.

– Trodde det var selvmord

Og forklaringen om at han skjøt seg selv i brystet, har i mange år vært vidt akseptert blant eksperter.

– Jeg er overbevist om at det var selvmord, ikke mord eller uaktsomt drap. Van Goghs familie og nære venner trodde det var selvmord , sier van Gogh-ekspert, Martin Bailey, til Live Science.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I åkeren der det antas at van Gogh mottok det dødelige skuddet, skal en bonde ha funnet revolveren i 1965, 75 år senere. Han skal så ha gitt den til familien som eide det lokale vertshuset i Auvers, som nå velger å selge objektet.

I 2016 var våpenet på utstilling ved Van Gogh-museet i Amsterdam i Nederland.

Les også: Jeff Koons setter salgsrekord for levende kunstnere

Stemmer overens med funn

Maleren skal ha lånt revolveren fra eieren av det lokale vertshuset i Auvers, der han bodde, skriver AFP.

Dagen da skuddet gikk av, kom van Gogh sjanglende inn på vertshuset sent på kvelden. AFP skriver at han var i live i inntil 36 timer før han døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ifølge van Goghs bror, Theo, var hans siste ord «tristheten vil vare til evig tid».

Teorien er at han overlevde så lenge på grunn av å ha blitt skutt med en liten 7 millimeter-kule, med lav kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekniske tester antyder at våpenet hadde blitt brukt og hadde ligget i bakken i en periode som kunne samstemme med 1890, ifølge Auction Art.

Og revolveren stemmer overens med beskrivelsen av kulen som ble funnet i Van Goghs bryst av malerens doktor.

Les også: Monet-maleri solgt for 968 millioner kroner

Drept ved et uhell likevel?

Men i 2011 hevdet biografiforfatterne Gregory White Smith og Steven Naifeh at Van Gogh ikke hadde skutt seg selv, men at det var et uhell påført av 16 år gamle René Secrétan, som tilbrakte sommeren i landsbyen.

Ifølge «Van Gogh: The Life», biografien forfatterne gav ut i 2011, skal Secrétan og hans bror ha blitt venner med Van Gogh, da maleren bodde i Auvers. Men de skal også ha mobbet ham. Secrétan skal også ha vært i besittelse av revolveren det er snakk om, ifølge biografien.

Les også: Disse attraksjonene skuffer turistene mest

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatterne foreslår i et Vanity Fair-innlegg at Van Gogh ble skutt da han var i slagsmål med Secrétan. Og kunstneren skal ha prøvd å dekke over for guttene ved å antyde at han hadde skutt seg selv.

Men ifølge Live Science bestrides denne teorien av noen eksperter. Likevel forteller Steven Naifeh overfor nettstedet at han er overbevist om at Secrétan skjøt maleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvilke rettsmedisinske bevis er der for å knytte Vincent van Gogh til denne pistolen? Og selv om det var rettsmedisinske bevis som knyttet Vincent til denne pistolen, hva sier disse om hvem som trykket på avtrekkeren? Det er de to store spørsmålene, og jeg ser ingen svar, sier Naifeh til Live Science.

Depresjoner

Den fortvilte ekspresjonistiske maleren slet med depresjon og selvmordstanker gjennom store deler av sitt liv. Noe han har blitt vidkjent for i ettertid.

Et par år før artisten døde, skal han ha kuttet av sitt venstre øre mens han var i konflikt med maleren Paul Gauguin, for så å tilby det til en kvinne i et bordell i Arles, sør i Frankrike, ifølge AFP.

Les også: Norges speidere reiser Frankrike rundt