Hvordan er det å bli gammel?– Eldre koser seg i hjel. I stedet for å følge med på utviklingen, flytter de til Spania og spiller golf

HOLD DEG OPPDATERT: For å være inkludert i samfunnet som eldre, bør du sette deg inn i hvilke interesser de unge har, og møte dem med refleksjoner om det som skjer i verden, mener Ingeborg Moræus Hanssen (80)
HOLD DEG OPPDATERT: For å være inkludert i samfunnet som eldre, bør du sette deg inn i hvilke interesser de unge har, og møte dem med refleksjoner om det som skjer i verden, mener Ingeborg Moræus Hanssen (80) Foto: Erik Johansen/ NTB Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi.no spurte Ingeborg Moræus Hanssen (80) om hvordan det egentlig er å bli gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): Er det én ting tidligere filmdirektør Ingeborg Moræus Hanssen (80) har lært på sine eldre dager, så er det at man ikke bare kan skylde på samfunnet hvis man føler seg ekskludert som pensjonist:

– Mange eldre begynner å kose seg i hjel. I stedet for å følge med på den digitale utviklingen, spiller de golf de 30 neste årene, flytter til Spania og melder seg ut av fellesskapet, sier hun.

80-åringen har en klar oppfordring til alle over 60.

– Du må henge med. Sette deg inn i hvilke interesser de unge har, møte dem med refleksjoner om det som skjer i verden. Hvis du vil være inkludert i fellesrommet, må du fader meg følge med!

Les også: Disse holder ut lengst i jobben sin

– Blir sett på som uaktuell

Hanssen har skrevet fem bøker om aldring etter at hun pensjonerte seg, og har en egen blogg om alder. Hun holder også stadig foredrag om temaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
JUBELPERIODE: Tidligere filmdirektør Ingeborg Moræus Hanssen (80) mener at man kan være i sin beste alder i 60-årene. Foto: Thomas Bjørnflaten/ NTB Scanpix.
JUBELPERIODE: Tidligere filmdirektør Ingeborg Moræus Hanssen (80) mener at man kan være i sin beste alder i 60-årene. Foto: Thomas Bjørnflaten/ NTB Scanpix.

Hennes uttalelser kan virke bombastisk og provoserende på mange, men den tidligere filmdirektøren mener ikke å skjære alle eldre over én kam. Hun er også ydmyk og nøktern og har full forståelse for at flere godt voksne føler at samfunnet ikke er tilrettelagt for den eldre generasjonen.

– Det som er utfordringen er at man allerede fra 60 års alder kan oppdage at det ikke er noen alderdomskultur i samfunnet. Det merker man for eksempel i arbeidslivet hvor man blir minnet om at «klor deg fast, fordi du får ikke noen ny jobb», bedyrer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med mangel på alderdomskultur mener hun også at eldre gjerne blir sett på som uaktuelle, for eksempel i offentlige debatter.

– Et eksempel er debatter om morsrollen. Du blir sjelden invitert om du er en mor over 30 år. Du er jo mor til du går i graven! Men fra 60 års alder kan det virke som at du er mindre aktuell i fellesrommet, sier Hanssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At enkelte har en holdning om at eldre ikke skal få lov til å delta i arbeidslivet så lenge man vil og kan, synes hun er synd.

– Det handler ikke nødvendigvis om å sitte i toppstillinger, men at du får lov til å stå opp om morgen og gå til en jobb. De fleste liker å gå til en jobb hvor noen venter på deg.

For den virkelige alderdommen begynner ikke før man kommer i 80-årene, mener Hanssen.

– Før dette er det jo bare en jubelperiode! Du har jo 30-40 år igjen å leve, du har en suveren følelse av å være den du skal være, du har en horisont, du behøver ikke å klatre. Det er en periode hvor du er på ditt aller beste, ivrer hun.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Fornøyde 60-åringer

Det ligger mye sannhet i det Ingeborg nevner. I alle fall hvis vi skal tro forskning på feltet.

Thomas Hansen, forsker ved Velferdsforskninsinstituttet NOVA og Oslo Met, forteller at man finner mange indikasjoner på at livskvaliteten generelt er noe høyere blant 60-åringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd fra Thomas Hansen:

Skru ned forventninger

Fokuser på det positive, det som fungerer

Involver deg i givende aktiviteter og vennskap

Velg bort dem som tapper energi eller det du innser at du ikke har noe utbytte av

Hold deg orientert i samfunnet

Fordyp deg i interesser og hobbyer

Jobb som frivillig dersom du mangler innhold og engasjement i hverdagen

– De er mindre ensomme og deprimerte, og mer tilfredse med livet generelt - med flere viktige livsområder som parforholdet, vennekontakt og arbeidet. De opplever mindre psykisk stress og negative følelser, og mer positive følelser i hverdagen. De opplever også høyere selvfølelse og trygghet i livet, hevder Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra man er 30 til man blir 60, opplever man formidable endringer i livsfasen, ofte til det bedre:

– De unge er på et mer usikkert sted i livet hvor de må prestere og er mindre trygge på seg selv. De har gjerne høye forventninger til seg selv, setter standarden høyt for hva de bør mestre. 30-åringene sammenligner seg ofte med andre rundt seg og får lett inntrykk av at de ikke er så suksessrike og lykkelige som alle andre, sier forskeren.

Studier viser at 60-åringer er tryggere på seg selv, og setter lista lavere for hva de skal prestere og rekke over i hverdagen, ifølge Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 60-åringer møter kanskje også lavere krav utenfra, fra jobb og venner. De opplever mindre krysspress og tidsklemme, har færre roller, aktiviteter og relasjoner å tilfredsstille. 60-åringer er dessuten flinkere, generelt sett, til å prioritere aktiviteter og sosiale relasjoner som er emosjonelt givende her og nå, understreker han.

Les også: Derfor er det flere som pensjonerer seg tidlig

– En fred å bli gammel

For å leve godt i eldre alder, er det viktig å forberede seg på møtet med alderdommen, tenker Ingeborg Moræus Hanssen.

– Det man må gjøre fra man er 60 år, og gjerne før, er å spare penger. Fordi når du blir eldre, må du kjøpe deg hjelp slik at du kan bo lengre der du vil bo. Men du må bo riktig: Ikke i et hus med vindeltrapp, men heller i et hus med badet rett ved siden av sengen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så må du holde deg frisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da må du trene. Jeg har kjøpt meg en trehjuls elektrisk sykkel, så sykler jeg også inne, jeg bader i Frognerbadet hver dag om sommeren, går til fysioterapeut og osteopat, tar akupunktur, og har jeg penger går jeg til massør. Jeg er vant til å trene hver bidige dag, bedyrer Hanssen.

Hun har innstilt seg på at hun skal ha det godt.

– Du skal bli gammel på den måten som om du har spist et godt måltid og blitt mett, mener jeg. Når jeg kjenner at jeg er trøtt, nyter jeg sengen min, bøkene mine og fjernsynet mitt, balkongen og hagen. Da er det en fred over å bli gammel, og det sånn det skal være.

Les også: Treningen som gjør deg mer selvstendig

– Har begynt å dødsrydde

Hun er takknemlig for at hun har fått leve et rikt og godt liv.

– Nå har jeg faktisk begynt å dødsrydde! Jeg oppdaget at jeg hadde fem skuffer med duker, hva fanden skal jeg med alle disse dukene? Jeg tenker at «javel, denne fasen av livet er over, du trenger ikke mer enn to duker, du har 70!».

80-åringen står fast på at man som eldre har en plikt til å holde seg orientert i samfunnet.

– Eldre har en annen erfaring enn yngre. Hvis du har levd i 80 år og ikke lært noen ting, så har du jo levd forgjeves. Da har du antakelig spilt for mye golf!

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne