Derfor kaster vi 481 år gamle ting

Steintøy fra rundt 1700. Dette ble kastet i en binge. (Foto: NIKU, Riksantikvaren).
Steintøy fra rundt 1700. Dette ble kastet i en binge. (Foto: NIKU, Riksantikvaren).

Norge tar vare på arkeologiske funn fra 1537, men oftest ikke om de er fra 1538 eller senere. Dermed vet vi mindre om folks hverdag de siste 481 årene.

Sånn er reglene, og sånn har de vært siden 1905 da vernegrensen for arkeologiske kulturminner ble satt i Norges første kulturminnelov.

Arkeologisk materiale fra før 1537 skulle tas vare på. Resten var det ikke så farlig med.

Grensen var jo langt fra tilfeldig.

I 1537 kom reformasjonen til Norge, og med den forsvant både middelalderen og en stor del av selvråderetten. Den katolske erkebiskopen var sentral i å sørge for en slags maktbalanse mellom Norge og Danmark, men det ble det raskt slutt på straks han var kjeppjaget ut av landet.

Da den første kulturminneloven ble vedtatt, i ei tid da et nytt og selvstendig Norge skulle formes, var det ikke så nøye med å ta vare på arkeologiske kulturminner og den materielle historien fra dansketid og innpåslitne svensker.

En skje og spisebrett fra reformasjonstiden. Disse ble funnet i Erkebispegården i Trondheim, og ble brukt av noen som jobbet på gården. De var sannsynligvis eid av samme person, siden de begge har innskåret det samme hjerteformede bumerket. (Foto: Chris McLees, Niku).
En skje og spisebrett fra reformasjonstiden. Disse ble funnet i Erkebispegården i Trondheim, og ble brukt av noen som jobbet på gården. De var sannsynligvis eid av samme person, siden de begge har innskåret det samme hjerteformede bumerket. (Foto: Chris McLees, Niku).

– De som utformet loven hadde en slags forestilling om middelalderen som Norges gylne tid, sier Christopher McLees. Han tok nylig doktorgraden ved NTNU på en avhandling der han tar for seg nettopp denne tilsynelatende underlige grensen.

Men grensen for vern av arkeologisk materiale begravd under bakken er altså ikke flyttet siden den gang, og beholdes i Norges nåværende kulturminnelov. Det mener McLees er et problem.

For samtidig utvides omfanget av historisk kunnskap vi mister. De materielle restene av forrige generasjoners levde liv neglisjeres og ødelegges stadig.

Les også: Denne grotten skjuler trolig flere arkeologi-skatter

Overrasker folk

På Torget midt i hjertet av Trondheim har det de siste årene pågått utgravninger av kulturlag som inneholder gjenstander og konstruksjonsrester som er yngre enn 1537. Det skjer utelukkende fordi arkeologene har fått et sjeldent unntak fra regelen. Normalt kunne gravemaskinene ha herjet fritt her i de etterreformatoriske lagene.

– Forbipasserende som får høre dette, blir overrasket. Og forferdet, sier McLees, som til vanlig jobber som saksbehandler og forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), og som er kjent med problemstillingen gjennom flere tiår.

Han er blant dem som har vært nødt til å se på mens flere hundre år gammel historie ble ødelagt for alltid på byggeplassene. Denne gangen registreres også arkeologiske funn fra 1500-tallet og nyere, blant annet avfall, produkter, redskaper og konstruksjoner etterlatt av håndverkere og andre vanlige folk. De bodde og arbeidet i det som var byens utkant før Cicignons byregulering i 1681.

Nå er det ikke bare tilfeldige folk på gata i Trondheim som blir overrasket heller. Også fagfolk fra andre land blir gjerne forbauset når de får høre om det strikte skillet, der gjenstander fra ett år skal tas vare på, men ikke gjenstander fra året etter. I Danmark er grensen flytende, og bevaring er noe arkeologene argumenterer for i hvert enkelt tilfelle. I Sverige er den for tida satt til 1850, og justeres over tid.

Økonomiske grunner

Chris McLees tok nylig doktorgraden ved NTNU. (Foto: Steinar Brandslet, NTNU).
Chris McLees tok nylig doktorgraden ved NTNU. (Foto: Steinar Brandslet, NTNU).

Nå var det jo ikke bare historiske og nasjonalromantiske grunner til at grensen ble satt den gangen i 1905 heller. Selvsagt hadde det også økonomiske sider. Norge var fullt av flere hundre år gamle gjenstander og bygg. Ikke alt kunne vernes om det skulle bli plass for den nye tid.

– På den tida, som i dag, skulle samfunnet ikke påføres ytterligere kostnader, konstaterer McLees.

For det koster å ta vare på det gamle. Eiendomsretten rammes og det legges begrensninger på utbygginger. Dette er nok også en medvirkende årsak til at grensen ikke er flyttet i etterkant.

Spesielle regler

Nå finnes det flere typer vern annet enn det kulturminneloven omfatter, og flere spesialunntak, som for skipsvrak og last eldre enn 100 år, og alle samiske kulturminner eldre enn 1917. Det gjøres unntak for spesielle kulturminner og –miljøer av nyere dato. Helt fritt frem er det altså ikke for å ødelegge.

Men direkte merkelig blir det når stående byggverk fra før 1650 er automatisk vernet, mens kjellere fra samme tid ikke er det, og kanskje ikke fundamentene til tilsvarende bygninger som brant ned eller noen lot forfalle og ramle ned med vilje fordi det sto i veien for noe annet.

Hverdagslivet forsvinner

Tidligere har vern ofte handlet om å ta vare på det helt spesielle eller storslagne. Ikke om å ta vare på historien til folk flest. Etnologer, historikere, arkitekter og kulturhistorikere har i tillegg gjerne fått dominere arbeidet med å velge ut hva vi skal ta vare på. Skriftlige, estetiske og synlige kilder har ofte blitt prioritert og verdsatt mest som kilder til kunnskap om vår nærmeste fortid.

– Arkeologi og de usynlige begravde materielle restene etter dagliglivet har havnet langt nede på prioriteringslista, sier McLees.

Arkeologer er opptatt av historien som ligger skjult under bakken og hvordan vanlige folk egentlig levde i tidligere tider. Ikke bestandig av imponerende kirker, kongens gullgjenstander og de prangende byggene, men hvordan sånne som du og jeg hadde det. Hva slags klær de gikk i, hva de spiste, hvilke redskaper de brukte, hva de var opptatt av i det daglige. Og da kan et kokekar eller en sko fortelle en vel så spennende historie som en gullring eller et vakkert malt portrett.

– Dette er samtidig en del av historien som folk flest i våre dager kan ha et forhold til, understreker McLees.

Ofte er det nok lettere å få forståelse for at en iøynefallende herskapsbolig skal vernes enn de begravde ruinene av bygninger og bakgårder i deler av byene der folk lenger nede på rangstigen levde og døde. Men hva kunne fortelle fremtidens arkeologer mest om din hverdag? Mobiltelefonen din eller et maleri av Picasso?

Les også: Den tørre sommeren avslører ukjente arkeologiske steder

Vern endres – for noe

Internasjonalt har instanser for forvaltning av kulturminner lenge blitt oppmerksomme på å ta vare på vårt nærmeste fortidens materielle historie. Her i landet skjer det også for tida en viss oppvåkning i de faglige miljøene og forvaltningsmiljøene. Etterreformatorisk arkeologi er i ferd med å bli viktigere for oss.

Riksantikvaren har satt opp en liste over ti prioriterte temaer innenfor nyere tids historie og vil frede noen viktige kulturminner innen hvert av disse temaene. Fredningsstrategien omfatter blant annet forsvars- og krigshistorie, industri, gamle ferdselsruter og spesielt viktige arkeologiske kulturminner fra etter 1537, inkludert kulturlag i by og tettsteder. Dessuten finnes egne regler for nasjonale minoriteter, som kvener og romfolk, som har krav på ekstra vern av sin fortid.

– Riksantikvarens forslag kommer nok delvis som en forsinket reaksjon på at norske myndigheter faktisk har forpliktet seg til å ta vare på mer av vår kulturarv gjennom den europeiske Malta-konvensjonen, mener McLees.

Komse for spedbarn. Alle samiske gjenstander eldre enn 100 år er vernet. Men de er altså blant unntakene i Norge. (Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet).
Komse for spedbarn. Alle samiske gjenstander eldre enn 100 år er vernet. Men de er altså blant unntakene i Norge. (Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet).

Hermetisk lokk

Selv om McLees hilser dette tiltaket velkommen, er han ikke optimistisk når det gjelder både vernestrategiens virkning og den fremtidige forvaltningen av arkeologiske kulturminner fra nyere tid generelt.

– Kriteriene for utvalg av objekter til varig vern er ikke utarbeidet. Samtidig vil denne formen for vern sette et hermetisk lokk på de utvalgte kulturminnene. De vil fortsette gradvis å forvitre, og kan ikke i utgangspunkt bli brukt som kilder for forskning eller historieskriving, sier han.

1537-grensen vil også bestå i de fleste tilfeller, og de gjenstående materielle kildene til de siste 500 årenes historie vil fortsette å forsvinne og bli neglisjert.

Historiene som skrives om vår nærmeste fremtid vil fortsatt være mangelfulle og utilstrekkelige, mener han.

– De vil utelukke det som alltid har vært uunnværlig innviklet i menneskenes tilværelse gjennom tidene – nemlig materielle ting.

Les også:
Slik gjør du arkeologiske funn med Google Earth Arkeologer fant over 9.000 år gammel nøtt i Sykkylven
Saga (8) fant 1500 år gammelt sverd i innsjø

Referanse:

McLess, C.: Materialities of Modernity and Social Practice in Trondheim c.1500-1800: An Archaeological Contribution to the Study of Post-Medieval Norway. Doktoravhandling ved NTNU. (2019)

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den
Siste nytt
00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den
Populært