Meny

Dansker mumler mye når de snakker

Synes du dansk er vanskelig å forstå? Det gjør også dansker. Danske småbarn lærer språket sitt saktere enn andre barn. (Illustrasjonsfoto: MillaF / Shutterstock / NTB scanpix)

Det er ikke bare du som sliter med å forstå danskene. De sliter med å forstå hverandre.

Dansk er et vanskelig språk, enten du er barn eller fremmedspråklig.

Danske barn kan gjennomsnittlig 50 ord når de er to år gamle. Barn på samme alder som lærer andre språk, kan gjerne rundt 200 ord.

Det skyldes ikke at grammatikken i dansk er vanskelig, forteller professor Ocke-Schwen Bohn ved Aarhus universitet til danske Weekendavisen

Det er uttalen av lydene som gjør det danske språk så vanskelig.

Danske barn sliter med dansk

Mamma, Pappa, ja, nei, bæsj, voff, mjau, takk. Når små barn lærer språk, så jubler ofte mamma og pappa for hvert eneste nytt ord.

Da språkforskere fra Danmark, Norge og flere land andre for noen år siden sammenlignet småbarns evne til å bøye slike nye ord, ble danskene overrasket over hvor langt danske barn også her lå etter norske og andre barn.

– Danskene må tilgi meg, men de har en grumsete lydstruktur, sa språkforsker Kristian Emil Kristoffersen ved Universitetet i Oslo i en kommentar til NRK.

Du kan lese mer i denne forskning.no artikkelen fra 2008: Historisk språktest av småbarn

«Rød grød med fløde»

I germanske språk som norsk, tysk og engelsk bruker vi mye vokaler – som a, e og i.

De ni vokalene vi har på norsk kan alle uttales både korte og lange.

Danskene er likevel helt i en klasse for seg. Selv om danskene også i teorien bare bruker ni vokaler i språket sitt, så operer de i praksis med opp mot 30 ulike vokaler! Og som om ikke det gjør språket deres vanskelig nok: Disse lydene ligger ofte tett opptil hverandre.

«Rød grød med fløde» er nesten håpløst å uttale riktig, om man ikke er dansk.

Eller hør her hvordan ti utlendinger strever med «Røget rødøjet havørred»:

Kae og læ-æ

Professor Bohn er selv av tysk avstamning og forteller til Weekendavisen at han sliter hardt når han prøver å skille mellom de to danske fotballklubbene OB (Odense) og AaB (Aalborg).

En dansk læ-æ. (Illustrasjonsfoto: Niyazz / Shutterstock / NTB scanpix)

Når danske konsonanter i tillegg kan være så «bløde» at de nesten forsvinner – som når kage (kake) mer uttales som «kae» – så blir ikke dansk lettere å forstå for den som ikke kan språket godt.

På toppen av dette tyr dansker ofte til noe språkforskere kaller schwa-assimilasjon. Det gjør at mange lyder i slutten av ord ikke uttales, men i stedet smelter sammen med lyden ved siden av.

Som når læge (lege) ofte uttales «læ-æ».

Mer og mer utydelig uttale

Men hvorfor danskene oppå alt sammen snakker stadig mer utydelig, vet ikke språkforskerne svar på.

Lars Brink, også han professor i språkforskning, har forsøkt å lytte til den utbredte danske mumlingen. Spesielt har han fulgt unge menn som mumler mye.

Brink har ikke hørt at det skal finnes noe lignende verken på svensk eller tysk. Men han har fått med seg at det også mumles en del i Norge.

Professoren spekulerer ifølge Weekendavisen på at dette kan ha å gjøre med at norsk ligner mer på dansk. Kanskje er det noe i den danske (og norske?) lydstrukturen som inviterer til mumling?

Men vi nordmenn har samtidig en fordel. For noe som helt klart gjør norsk lettere å forstå enn dansk, er at vi nordmenn stort sett uttaler konsonanter mye tydeligere enn danskene er i stand til.

Dansker forstår ikke hverandre

Noen år tilbake analyserte amerikanske lingvister samtaler mellom to og to personer som snakket sammen på en rekke ulike språk.

Her skilte dansk seg igjen klart ut.

Når den ene personen sa noe på dansk, så tok det helt oppsiktsvekkende lang tid før den andre dansken forsto hva som var blitt sagt. Og responderte.

Ifølge generell språkteori blir et språk stadig lettere å forstå, i takt med at folk bruker og forenkler det.

Forskerne mistenker at det av en eller annen grunn går motsatt vei med dansk.

Hva gjør danskene da?

Hvordan klarer danskene i det hele tatt å kommunisere med hverandre på dette besynderlige språket?

To forskere ved Aarhus Universitet har forsøkt å finne svar på dette. Det gjorde de gjennom noen eksperimenter der de samarbeidet med forskere ved Universitetet i Bergen og brukte nordmenn for å sammenligne. Norsk er jo det språket som ligger nærmest opptil dansk og Norge er et land som kulturelt ligner mye på Danmark.

I ett av eksperimentene ble forsøkspersoner fra Norge og Danmark presentert for en historie der en hund muligens biter et postbud. Men gjennom små endringer i en setning, handler historien i virkeligheten om at postbudet biter hunden.

Eksperimentet viste klart at danskene hadde større problemer enn nordmennene med å forstå hva som egentlig ble fortalt.

Dermed måtte danskene i stedet tolke historien. Det gjorde de ut fra den sammenhengen den ble fortalt innenfor. De måtte bruke sine egne forventninger til hva som ble sagt, for å forsøke å forstå.

Lære barn lydstruktur

Når små barn får større ordforråd, må de også lære lydstruktur. En unge på 2-3 år sier for eksempel ofte tefon, før hun lærer at det heter telefon. Eller hun kan uttale søre før hun lærer at det heter kjøre.

Å rime kan være en måte å lære barn lydstruktur.

En annen måte er å klappe i hendene for hver stavelse, for eksempel når barnet sier lokomotiv.

Da ble resultatet, altså ifølge danskene, at hunden bet postbudet.

Som du husker var det omvendt.

Les mer: Hvorfor forstår ikke danskene norsk?

Dansker tolker ut fra kontekst

Det er ikke alltid en ulempe å slite med å forstå hva andre sier.

Dansker kan også noen ganger ha fordel av det.

Da forskerne lot nordmenn og dansker få høre på historier mens det var en masse forstyrrende bakgrunnsstøy, så var det nordmennene som fikk størst problemer.

Med bråk i bakgrunnen forsto nordmennene rett og slett mindre enn danskene.

Kristian Tylén, lektor ved Aarhus Universitet, fant ifølge Weekendavisen ut at danskene bedre enn nordmennene klarte å tolke et utydelig budskap. De var bedre enn nordmennene på det forskerne kaller kontekstforståelse.

Antakelig fordi danskene til daglig sliter mer enn nordmenn med å forstå hva andre dansker sier, så er de trent opp til å bruke sammenhengen rundt det som blir sagt til å prøve å tolke budskapet fra den andre.

Sånn forstår de noen ganger mer enn nordmenn.

Les også: Vanskelige danske vokaler

Kilder:

Weekendavisen: «En mumlende fortropp», 18. januar 2019.

«The Puzzle of Danish». Forskningsprosjekt ved Aarhus Universitet.

Fabio Trecca m.fl: «Does sound structure affect word learning? An eye-tracking study of Danish learning toddlers», Journal of Experimental Child Psychology, 2018

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Mistanken mot Trump lever videre10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland
Siste nytt
11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerMistanken mot Trump lever videre10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland
Populært