Tetter generasjonskløften:– Løsningen er å ansette ungdom som besøker eldre

UKENTLIGE MØTER: Fra venstre Inger, Krishna Solberg, Birgit, gründer Christina Nergård, Ola og gründer Anne Stine Hole. Vivild Kise med ryggen til. I fjor hadde M-vennene 9400 beboermøter på sykehjem og 745 eldre ble besøkt. Foto: Iván Kverme
UKENTLIGE MØTER: Fra venstre Inger, Krishna Solberg, Birgit, gründer Christina Nergård, Ola og gründer Anne Stine Hole. Vivild Kise med ryggen til. I fjor hadde M-vennene 9400 beboermøter på sykehjem og 745 eldre ble besøkt. Foto: Iván Kverme
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge som trenger ekstrajobb og eldre som trenger selskap. Generasjon M har skapt en hjertevarm møteplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generasjon M

Navn:

Anne Stine Hole (24) og Christina Væting Nergård (25).

Selskap:

Generasjon M (et ideelt AS).

Forretningsidé:

Ansette ungdom (14–20 år) som M-venner og bidra til aktivitet og selskap for de eldre.

Ambisjon:

Skape generasjonsmøter over hele landet.

Finansiering:

500.000 fra Ferd Sosiale Entreprenører i 2016 (premiepenger), og får nå løpende finansiering fra Ferd for å kunne ekspandere.

Eiere:

Gründerne 50 prosent hver.

– Generasjon M løser to spesifikke samfunnsutfordringer. Mange unge sliter med å få deltidsjobb og mange eldre opplever ensomhet og inaktivitet. Løsningen er å ansette ungdom som besøker eldre på sykehjem, i omsorgsbolig eller hjemme, sier daglig leder og gründer Anne Stine Hole i Generasjon M, til Finansavisen.

Hun legger til at bokstaven M står for mening, mestring og moro, i tillegg til å være symbolet på en møteplass.

På Hovseterhjemmet i Oslo går diskusjonen livlig mellom de unge og de langt eldre. Det var her det hele startet for flere år siden, etter at en gjeng jenter på Foss videregående skole snakket sammen i skolegården om at de hadde besteforeldre på andre kanter av landet, og at de ville besøke dem oftere. De startet en ungdomsbedrift med ideen om faste besøk av ungdommer på sykehjem, og den fungerte godt. Den yngre garde fikk en lønnet, givende jobb og de eldre hadde det gøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tok med alt fra VR-briller og PlayStation til iPader og kreative ideer og leker hjemmefra, og det slo godt an, mimrer Nergård.

Les også: Teknologi som hjelper gamle hjemme

Skaper relasjoner og trygghet

GRÜNDERE: Daglig leder Anne Stine Hole (t.v.) og styreleder Christina Nergård i Generasjon M. Foto: Iván Kverme
GRÜNDERE: Daglig leder Anne Stine Hole (t.v.) og styreleder Christina Nergård i Generasjon M. Foto: Iván Kverme

Generasjon M vokste seg større. For to år siden hadde de 24 ungdommer på lønningslisten. Nå er 95 blitt M-venner og de har nesten 20 sykehjem, omsorgsboliger og privatpersoner på kundelisten. I løpet av høsten vil det komme en håndfull kunder til.

Fjorårets omsetning endte på 2,3 millioner kroner med et plussresultat på nesten en halv million kroner. Som ideelt selskap tar ikke gründerne ut utbytte, og alt overskudd brukes til å finansiere videre vekst. Fordi de er i porteføljen til Ferds sosiale entreprenører, måles selskapet også etter andre verdibaserte kriterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at ungdommene blir tryggere på seg selv, føler mestring, synes det er enklere å holde presentasjoner på skolen og å hjelpe eldre på for eksempel bussen. Vi ser også at flere har valgt utdanning innen helse og omsorg, og noen har deltidsjobb både hos oss og på sykehjem, forteller Nergård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også et mål for oss; å få flere til å velge helse- og omsorgsfag. En tidligere ansatt hos oss er nå medisinstudent, og hun fortalte at hun så pasientene på en helt annen måte enn sine medstudenter som ikke hadde vært M-venner, legger Hole til.

M-vennene får timebetalt, og de kommer til faste tider. Det er de samme som kommer hver gang, slik at det skal bli forutsigbart for de eldre. Det skaper relasjoner og trygghet. Ved besøk på sykehjem, er det sykehjemmet som betaler. Det går av aktivitetsbudsjettet. Besøk i omsorgsboliger går av bydelsmidler. Offentlige sykehjem betales av kommunen eller bydelen. Private besøk betales av den eldre eller de pårørende.

– Sykehjemsetaten i Oslo har for eksempel tildelt midler til ulike sykehjem hvor midlene er øremerket oss, sier Hole.

Les også: Flest foretrekker kommunale sykehjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyser opp når hun ser ham

Ola børster bort smulene etter en halvspist kanelsnurr og kremter på gammelmannsvis:

– Jeg jobbet i PanAm i syv år, sier Ola. Den kokk- og hotellfaglærte tidligere askerbøringen har blant annet designet flykjøkkenet til selskapets jumbojet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– PanAm kjøpte 35. SAS kjøpte to. Og PanAm-flyvertinnene var de peneste. Alltid, mimrer han til latter fra Inger og Birgit. Alle tre bor på Hovseterhjemmet og deltar i samtalene med teamleder Krishna Solberg og teamleder Vivil Kise.

Krishna og Birgit har et spesielt godt forhold. Hun kjenner ham igjen hver gang han er på besøk, og lyser opp når hun ser ham. De to har en kjærlig og vennskapelig tone.

Vivil og 96 år gamle Inger snakker om alt fra vennskap til mosjon. Sistnevnte er Inger svært opptatt av. Da hun var ung, gikk hun i skogen på Årvoll hver dag. Og hverdagsaktiviteten har hun fortsatt med. I korridorene på Hovseterhjemmet hvis det er glatt og isete ute, eller rundt på tomten hvis været tillater det. Om hun skal lenger, går hun sammen med en M-venn eller sitter på med rickshaw-sykkelen som tilhører Hovseterhjemmet. Ikke sjelden er det Krishna som kjører de eldre på tur. Inger hviner av fryd når hun forteller om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mange eldre får ikke tannpleien de har krav på

Tar med de eldre på russetreff

– Men vi ruller med de eldre på annet vis også, sier Hole, tar opp telefonen og viser oss en film fra vårens elleville russefest.

– Russetiden er hot hver vår. Da går M-vennene på jobb i russedress og deler ut russekort. I år hadde vi tre russebusser på rulling hvor vi samlet en gjeng fra fem sykehjem. Bussene møttes på Fornebu.

– Det var helt disko! Rullestolparkeringen utenfor ble fylt opp, og bagasjerommene var fulle av rullatorer. Og stemningen steg i taket da det ble spilt russemusikk for full guffe!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generasjon M-gjengen er mye utendørs med de eldre, både i nærområdet, men også på utflukter. Som å ta turen til Holmenkollen og sitte tett på løypa under femmila.

– Da hører vi historier fra beboere som tidligere har vært aktive og kanskje til og med hoppet i Holmenkollen selv, sier Nergård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får gjøre noe som betyr noe for andre

Inger hiver seg på. Hun var 30 år da det ble arrangert OL i Oslo, og husker det som om det var i går:

– Da, som nå, var det helt fullt på trikken både opp og ned, så vi gikk begge veier. Gjerne med ski. Da kunne vi stå ved løypa og heie. Da de hadde passert, fortet vi oss over på den andre siden, slik at vi kunne heie dem frem der også.

– Var det like mye fyll da som nå på Holmenkollsøndagen? spør Kise forsiktig.

– Nei, du kan skjønne det ikke var slike tilstander da. Det er helt skrekkelig hvordan det er blitt, svarer den spreke 96-åringen og smiler megetsigende til Kise, som jobber fast i Generasjon M hver lørdag.

Kise returnerer Ingers smil og oppsummerer det de andre M-vennene også melder tilbake:

– Det beste med denne jobben, er å gjøre noe som betyr noe for andre.

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen 25. august.