Meny

Kan joik brukes som terapi?

– Det er på tide at dette forskes på, var et vanlig svar fra folk med samisk bakgrunn da de ble spurt hva de synes om å teste ut joik som musikkterapi. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)

«Ingenting kan komme så nært hjertet som joiken». Dette var et uttrykk som gikk igjen da forskere spurte folk med samisk bakgrunn om hvilken betydning joik har i livet deres.

– For å kunne håndtere følelsene våre på en god måte er vi avhengige av metoder for å uttrykke oss. Flere steder, som innenfor psykiatrien, brukes musikk som en ikke-medikamentell behandling med lovende resultater, sier Soile Hämäläinen.

Derfor tror forskeren joik har et uutnyttet potensial som behandling i helse- og omsorgstjenester for samiske pasienter.

Hun mener at joiken deler egenskaper med annen musikk, men at den er spesiell ved at den er så sterkt knyttet til kultur, tradisjon og identitet.

Hämäläinen er utdannet musikolog. Opprinnelig er hun finlender, men hun er i Tromsø ved UiT for å forske på samenes sangtradisjon, joiken. Hun har gjort to pilotstudier for å undersøke om forskning på tematikken joik og helse støttes av personer med tilknytning til den samiske kulturen.

– Ingenting kan komme så nært hjertet som joiken

I sin første undersøkelse spurte Hämäläinen personer hovedsakelig med samisk bakgrunn hvilken betydning joik hadde i livet deres.

– Flere har beskrevet at det å joike, gjør at de føler seg glad og oppløftet, og at de får mer flyt i tilværelsen. Andre sier at de opplever å komme i kontakt med noe som er større enn dem selv, sier Hämäläinen.

– Ingenting kommer så nært hjertet ditt som joiken, er et uttrykk jeg har hørt flere ganger, forteller hun.

Selv om «reglene» for når og hvor man kan joike, varierer mellom ulike slekter og familier, og også mellom geografiske områder, beskriver Hämäläinen joiken som en veldig åpen musikkform.

– I utgangspunktet kan man joike om alt: følelser, personer eller konkrete objekter, sier hun.

– Dermed har man alltid med seg et verktøy for å uttrykke seg, forklarer Hämäläinen.

– Alle sterke følelser må ut. Noen skriker ut sine følelser på fotballkamp, noen løper seg en tur i marka, andre «snakker om det» og atter andre tar turen på puben. Joik er, slik jeg ser det, et godt verktøy for å uttrykke emosjoner, smiler hun.

En erfaring som mange av deltakerne i pilotundersøkelsene deler, er at joik kan appellere også til mennesker utenfor den samiske kulturen. «Joiken taler til alle», konstaterer én av de Hämäläinen har intervjuet.

Kan joik brukes i eldreomsorg?

Hämäläinen ønsker blant annet å undersøke om det kan være nyttig å ta i bruk joik innenfor samisk eldreomsorg.

Soile Hämäläinen er forsker ved NAFKAM, UiT (Foto: Christel Slettli Hansen / NAFKAM, UiT).

– Forskning på musikkterapi har vist at om man synger velkjente sanger med pasienter som har demens, så kan man redusere utagering, depresjon og angst, forteller Hämäläinen.

Hun forklarer videre at enkelte får tilbake motoriske funksjoner når de hører kjent musikk. Personer med demens som har mistet deler av sin taleevne, kan huske og synge med på lange sanger.

I sin andre studie intervjuet Hämäläinen derfor helsepersonell med samisk bakgrunn, samt pårørende til personer med demens, og spurt dem om hva de tenker om bruk av joik i eldreomsorgen. Studien er ennå ikke publisert, men Hämäläinen sier at resultatene er lovende.

– Det er på tide at dette forskes på

Det er tidligere lite forsket på om – og eventuelt hvordan – joik kan påvirke helse.

– Gjennom fornorskningen opplevde den samiske befolkningen at deres tradisjon og levesett ble angrepet og forsøkt utslettet. Kanskje særlig i den eldre delen av den samiske befolkningen har mange følt at de måtte snu ryggen til alt det samiske. Vi spurte oss derfor om det å bli møtt med joik gjennom omsorgstjenester kunne føles konfliktfylt og vondt, sier Hämäläinen.

– Vi som forsker på dette, må møte deltakerne og emnet med stor respekt og varsomhet.

Hämäläinen har derfor begynt sine undersøkelser med åpne spørsmål. Blant annet har hun spurt deltakerne om hva de synes om at det forskes på joik. I begynnelsen var hun usikker på om noen i det hele tatt ville snakke med henne. Svaret fra deltakerne har imidlertid vært positive:

– En typisk kommentar er at «det er på tide at dette forskes på» og at dette prosjektet er viktig, sier Hämäläinen.

– Flere sa også at joiken lenge nok har måttet lide under fordommer og forbud.

Les også: Voldsutsatte samer ber ikke om hjelp

Kjærlighet, bekreftelse og tilhørighet

Ett særtrekk ved joiken, som skiller den fra mange andre musikktyper, er at det er vanlig å lage personjoiker til de man er glad i. Mødre og fedre lager for eksempel ofte joik til barnet sitt. Det er en kjærlig musikalsk beskrivelse av barnet som er ment å bygge selvtillit – og å vise barnets tilhørighet til familien.

Frauke Musial er professor innen helsetjenesteforskning - alternativ behandling (Foto: Vegard Sørnes / NAFKAM, UiT).

– En del av de jeg har intervjuet i denne forskningen, beskriver at de har hatt noen av sine sterkeste opplevelser når de ble joiket. De beskriver opplevelsen av å bli joiket som å bli sett og anerkjent, og virkelig elsket slik som de er, sier Hämäläinen.

Ifølge Hämäläinen er bekreftelse, anerkjennelse og kjærlighet grunnleggende menneskelige behov, og hun mener at joik er med på å heve livskvaliteten for mange.

– Økt livskvalitet kan også være en del av en bedre helse. Å ha det bra gjør at vi kan føle oss friskere, selv om vi kanskje fortsatt har en sykdom, sier Hämäläinen.

Les også: Kan rytmisk musikk endre hjernen hos en med Parkinsons?

Kan ha overføringsverdi til andre minoritetsgrupper

– Vi har foreløpig ingen kliniske undersøkelser å vise til om dette temaet, men vi har en teori om at joik kan brukes som et verdifullt element i en kulturtilpasset helsetjeneste, sier Frauke Musial. Hun er professor ved Nasjonalt forskningssenter innen alternativ og komplementær medisin (NAFKAM) og leder prosjektet om joik og helse, som Hämäläinen er sentral i.

– Våre første pilotundersøkelser viser at det er et sterkt ønske fra målgruppen om at dette forskes videre på. Vi tror disse studiene også kan ha overføringsverdi til forskning på andre minoritetsgrupper. I et stadig mer flerkulturelt samfunn må vi spørre oss selv hvordan vi kan skape helsetjenester hvor hver enkelt opplever at de er trygge og at de blir sett, sier Musial.

Referanser:

S. Hämäläinen med flere: Sami yoik, Sami history, Sami health: a narrative review. International Journal of Circumpolar Health 2018, doi: 10.1080/22423982.2018.1454784.

S. Hämäläinen med flere: Yoik experiences and possible positive health outcomes: an explorative pilot study. International Journal of Circumpolar Health 2017, doi: 10.1080/22423982.2016.1271590.Skrevet av Informasjonsrådgiver nifab.no - UiT Norges arktiske universitet.

Opprinnelig publisert hos Forskning.no


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Stiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep
Siste nytt
13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38KulturSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09PolitikkMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenAdvarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkStiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep
Populært